Književnost nam treba kao hljeb i voda

Velibor Čolić bio gost drugog dana 18. Sajma knjiga u Podgorici

1322 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Književnost bi mogla doprinijeti jačanju zajedništva, kazao je bosanskohercegovački pjesnik i romanopisac Velibor Čolić gostujući na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

Nakon predstavljanja Podgoričke inicijative i promocije zbirki pjesama članova Društva novosadskih književnika, drugog dana Sajma, uslijedila je promocija knjige “Doba biblioskopa” autorke Julije Šćerbinjine, predstavljanje realizacije projekta škole u prirodi “Cetinje jedna priča” i razgovor o Knjizi o Hičkoku, Aleksandra Bečanovića. Zatim je, u saradnji sa Francuskom kao zemljom počasnim gostom, upriličena panel diskusija “Lice i naličje autora” Čolićem, koji od 1992. živi na francuskoj adresi.

“Ja pripadam onoj generaciji koja je 1992. godine morala napustiti našu tužnu zemlju. Ja sam kao niko moj završio u Francuskoj, prvo kao politički izbjeglica, a sada sam naturalizovani Francuz. Moja me sudbina vodila od jednog našeg zajedničkog jezika koji smo izgubili, do drugog malo većeg jezika kojeg sam pronašao, a to je francuski jezik. U 30 godina mog života u Francuskoj, ja sam naučio, savladao, pobijedio francuski jezik toliko da sam počeo pisati knjige na francuskom”, naveo je Čolić.

Zasada je napisao sedam romana, od čega je na našim jezicima dostupna knjiga “Emigrantska mantra”, za koju je dobio nagradu “Risto Ratković” za 2022. godinu.

“Na Sajam sam došao sa dvostrukom ulogom, malo Francuz, malo naš čovjek. Kada kažem naš čovjek mislim prevashodno na jezik jer se mi razumijemo. Ja mislim da ima dovoljno ljudi koji nas dijele da je vrijeme da se pojave neki Don Kihoti koji će početi govoriti da kada ima deset razloga da se mrzimo, ima 11 razloga da se razumijemo i volimo”, kazao je Čolić i poručio:

“Književnost ipak spaja, dijelimo tu strast za pričom, jezikom, za brigom za sjutra. Književnost nam treba. Treba nam kao hljeb i voda. Treba nam da bi se smirili sami sa sobom. Pitanje Gladan sam, odgovor je Najedem se, pitanje Žedan sam, odgovor je Voda. Pitanje Ko sam ja, šta sam?, odgovor prevashodno nalazimo u književnosti, ma kakva ona bila. Knjiga nikad neće iznevjeriti čovjeka”, zaključio je pisac.

Sajam knjiga otvoren je do 17. maja u Podgorici, u garažnom prostoru tržnog centra “Big Fashion”.

Bonus video: