Velika sinteza Njegoševog stvaralaštva

Na Sajmu knjiga predstavljena sabrana djela Petra II Petrovića, objavljena u jednom tomu, u saradnji tri izdavača

2467 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Izdanje Njegoševih djela u jednom tomu, u saradnji tri izdavača, Kosmosa iz Beograda, Nove knjige iz Podgorice i Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” iz Podgorice, predstavljeno je u ponedjeljak na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

Moderatorka promocije Jelena Krsmanović iz Nove knjige, kazala je da knjiga obuhvata četiri ključna spjeva Petra II Petrovića Njegoša, devet njegovih kratkih lirskih pjesama, “Žitije Mrđana Nesretnikovića” i “San na Božić”, kao i odlomak iz Testamenta koji je kombinacija pjesme u prozi i pogleda na svijet u kojem je Njegoš živio i pisao.

Poseban fokus se stavlja na tri Njegoševa spjeva “Luču mikrokozma”, “Lažnog cara Šćepana malog” i “Gorski vijenac”.

Književni kritičar Gojko Božović kazao je da je ovo izdanje reprezentativno po obimu djela koje sadrži, po izboru iz Njegoševog djela, kao i po standardima profesionalnog izdavaštva koje ispunjava.

“Istovremeno, to je izdanje koje na vrlo pouzdan način predstavlja mogući izbor najvažnijih Njegoševih spisa”, naveo je on i dodao:

“U ova tri spjeva mi zapravo možemo vidjeti kako dramu mišljenja, tako i veliku Njegoševu sintezu. Možemo vidjeti Njegoša kao pisca najuzbudljivijeg i najraskošnijeg evolutivnog razvoja u istoriji književnosti”, istakao je Božović.

Direktorica Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” Slavica Ilinčić, izrazila je zadovoljstvo što su učestvovali u ovom književnom projektu.

“Saradnja sa Novom knjigom i Peđom Uljarevićem otpočela je odmah nakon mog stupanja na dužnost direktorke Biblioteke. Saradnja je višeslojna, a kulminirala je ovim izdavačkim poduhvatom. To je samo jedan u nizu poduhvata koje ćemo zajedno raditi. Čeka nas jedna plodna saradnja, na zadovoljstvo Narodne biblioteke Radosav Ljumović, a nadam se i Nove knjige”, poručila je Ilinčić.

Bonus video: