Autsajderi iz pet najjačih liga u raju Lige šampiona

U Uefinoj eliti sljedeće sezone igraće Aston Vila iz Premijer lige, Đirona iz La Lige, Bolonja iz Serije A, Štutgart iz Bundeslige i vjerovatno Brest iz Lige 1

5011 pregleda 0 komentar(a)
Sjajna Bolonja se u Ligu (Kup) šampiona vraća nakon 60 godina, Foto: Jennifer Lorenzini/Reuters
Sjajna Bolonja se u Ligu (Kup) šampiona vraća nakon 60 godina, Foto: Jennifer Lorenzini/Reuters

Kada od jeseni himna Lige šampiona najavi novu sezonu elitnog Uefinog takmičenja, njeni taktovi “odzvanjaće” i sa stadiona sa kojih se nisu dugo čuli ili nisu nikada do sada - iako se radi o klubovima iz pet najjačih evropskih liga.

Novi format prve faze Lige šampiona (nešto poput košarkaške Evrolige) “uljepšaće” i nova lica - Aston Vila iz Premijer lige, Đirona iz La Lige, Bolonja iz Serije A, Štutgart iz Bundeslige i vjerovatno Brest iz Lige 1.

Uspjeh ekipa koje su do ove sezone uglavnom bile daleko od bilo kakvih priča o Ligi šampiona nije došao zahvaljujući proširenju takmičenja, već je svaka od pet ekipa to pravo zaslužila na terenu - među klubovima sa mnogo većim budžetima, igračkim kadrom, pa i tradicijom...

Najbolji fudbal se vraća u Birmingem

Možda je Aston Vila posljednjih decenija bila tim za sredinu tabele Premijer lige, ali klub iz Birmingema je engleski i evropski velikan, nekadašnji šampion Starog kontinenta.

“Lavovi” su 1982. pogotkom Pitera Vita na čuvenom “De Kuip” stadionu u Roterdamu srušili Bajern Minhen i osvojili Ligu šampiona, tadašnji Kup šampiona.

Najbolji evropski fudbal u Birmingemu se igrao se još samo sezonu nakon toga i nikada više - sve do pojave Unaja Emerija i njegove Aston Vile.

Kada iza sebe bez Lige šampiona ostavite klubove kakvi su Mančester junajted, Čelsi, Totenhem i Njukasl onda je više nego jasno da zaslužuju mjesto među zvijezdama najjačeg klupskog takmičenja na svijetu.

Povratak neosvojive "Dal'Are"

Mnogo duže povratak u elitu čekala je Bolonja, tačno 60 godina - “rosoblu” je tada kako šampion Italije ispao već u prvoj rundi Kupa šampiona.

Povratak u evropska takmičenja klub iz Emilija-Romanje dočekao je nakon 22 godine i finala nekadašnjeg Intertoto kupa, koji je bio šansa za ulazak u Kup Uefa.

Možda Bolonja nema velikih evropskih uspjeha, ali ima podatak za poštovanje kada su u pitanju Uefina takmičenja, a to je da niko nije uspio da osvoji “Dal’Aru”, stadion ovog kluba. Do sada su “crveno-plavi” odigrali 33 evropske utakmice na svom terenu - upisali su 21 pobjedu i 12 remija.

“Odbrana” fudbalskog hrama u Bolonji biće mnogo teža kroz Ligu šampiona, ali Tijago Mota i njegovi momci poput Džošue Zirkzea i ostalih pokazali su ove sezone koliko su neugodni na svom stadionu i da je sve moguće kada je Bolonja u pitanju.

"Šbave" u poznatom društvu

Jedini klub u ovoj priči koji je već igrao reformisanu Ligu šampiona je Štutgart - “švabe” su 2007. sa Marijom Gomesom bile šampioni Njemačke, a posljednji put u Uefinoj eliti našle su se tri godine kasnije.

Nakon toga uslijedili su teški dani za klub iz grada Mercedesa, prošle sezone je zamalo ispao u Cvajtu, a neredne će igrati Ligu šampiona...

I nikome neće biti lako protiv sjajne ekipe sjajnog mladog trenera Sebastijana Henesa.

Đirona i Brest prvi put u Evropi

Kakva tek priča dolazi iz Katalonije - Đirona će naredne sezone prvi put u istoriji igrati evropska takmičenja i to odmah Ligu šampiona.

Mali klub koji je dio moćne “Siti fudbal grupe” do elite je stigao u društvu giganata Reala, Barselone i Atletiko Madrida.

Evropski fudbal prvi put stiže i u Brest - da li će to odmah biti Liga šampiona moglo bi da bude jasnije nakon posljednjeg kola Lige 1 u nedjelju, kada ekipa sa Atlantskog okeana gostuje kod Tuluza i nada se kiksu trećeplasiranog Lila protiv Nice.

Ukoliko ekipa Erika Roe ostane četvrtoplasirana tokom ljeta je očekuju kvalifikacije za Ligu šampiona.

“Autsajderi” iz “Liga petice” odškrinuli su vrata raja i potpuno zasluženo će naredne sezone biti dio najvećih evropskih priča.

Novi format LŠ: Poznata 22 tima od 36

Osim Aston Vile, Bolonje, Štutgarta i Đirone, još 18 timova je već obezbijedilo mjesto u Ligi šampiona za narednu sezonu.

U Uefinoj eliti od jeseni će se naći 36 ekipa, a među onima koje ne moraju da brinu za plasman su Barselona, ​​​​Bajer, Bajern, Borusija Dortmund, Fejenord, Inter, Juventus, Lajpcig, Liverpul, Arsenal, Mančester siti, Milan, Monako, PSŽ, PSV, Real, Šahtjor i Sporting Lisabon.

Novi sistem se igra tako što će svih 36 timova činiti jednu jedinstvenu ligu, a timovi će u prvoj fazi, umjesto šest, igrati po osam utakmica, i to sve sa različitim timovima (četiri kući, četiti na strani).

Iz jedinstvene tabele, kada se završi prva faza, prvoplasiranih osam ide direktno u osminu finala, dok će timovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrati preliminarnu nokaut rundu (1/16 finala).

Bonus video: