Polemika u Evroligi: Ko zaslužuje da bude u najboljoj petorci i da li navijači treba da biraju najbolje

Mnogo bure među košarkašima izazvao izbor prve i druge petorke Evrolige

3827 pregleda 3 komentar(a)
Najbolja petorka Evrolige za ovu sezonu, Foto: Euroleague.net
Najbolja petorka Evrolige za ovu sezonu, Foto: Euroleague.net

Izborom prve, ali i druge najbolje petorke ove sezone, Evroliga je uzburkala strasti među igračima - u polemiku su se uključili mnogi košarkaši, ali i treneri, koji tvrde da je ovogodišnji izbor potpuno pogrešan.

Idealnu petorku u Evroligi ove sezone čine: Majk Džejms (Monako), Fakundo Kampaco (Real Madrid), Kendrik Nan (Panatinaikos), Najdžel Hejs-Dejvis (Fenerbahče) i Matijas Lesor (Panatinaikos). Članovi druge petorke su Kostas Slukas (Panatinaikos), Lorenco Braun (Makabi), Vejd Boldvin (Makabi), Mario Hezonja (Real Madrid) i Valter Tavares (Real Madrid).

Na prvi pogled interesantna je činjenica da u prvoj ili drugoj petorci nije bilo mjesta za košarkaše Olimpijakosa. Atinjani su jedini tim koji se ove sezone plasirao na fajnl-for, a koji nema igrača u jednoj od ove dvije kategorije. Olimpijakos je prvi tim još od sezone 2011/2012, koji se plasirao na završni turnir, a koji nema igrača u prvoj ili drugoj petorci Evroligi. A košarkaš "crveno-bijelih" iz Atine, Tomas Vokap je izabran za najboljeg defanzivca.

Najviše pažnje privukla je činjenica da ni u prvoj, ali ni u drugoj petorci nema košarkaša Anadolu Efesa, Šejna Larkina, koji je ove sezone prosječno bilježio 16,8 poena, a imao je još 2,8 poena i 5,1 asistenciju. Larkin je sezonu završio kao igrač sa najviše indeksnih poena, a bio je šesti najbolji poenter lige. On je, nakon objave Evrolige, na platformi X okačio emotikon koji se smije.

Jedan od onih, koji smatraju da je za Larkina moralo da bude mjesta je trener Panatinaikosa, Ergin Ataman, koji je upravo američkog košarkaša trenirao u Efesu. Larkin je prije dvije godine bio član idealne petorke Evrolige, dok je prije tri sezone bio u drugom timu.

"Želio bih da čestitam Nanu i Lesoru izbor u najbolju petorku Evrolige. Ali, iznenađen sam, jer nema Šejna Larkina. On je najbolji igrač u Evroligi bio ove sezone. Nema ga ni u prvom, ni u drugom timu. Zaista je čudna situacija. Za mene je on MVP sezone i nadam se da će osvojiti tu nagradu", rekao je Ataman na konferenciji za medije nakon utakmice Panatinaikosa i Arisa u grčkom šampionatu.

Ataman se osvrnuo i na izbor košarkaša Panatinaikosa, Slukasa, u drugu petorku.

"Znam da nije zadovoljan izborom. Osvetiće se u Berlinu. Biće MVP fajnl-fora", poručio je turski stručnjak.

Intersantno je da nije bilo mjesta ni za Čimu Monekea. Košarkaš Baskonije je drugi najbolji skakač lige, a nalazi se na šestom mjestu, kada je riječ o indeksu.

"Ko je birao dvije najbolje petorke treba da se stidi", objavio je Moneke na Instagramu.

Interesantno, mjesta nije bilo ni za Monekeovog saigrača, Markusa Hauarda, koji je osvojio nagradu "Alfonso Ford", namijenjenu najboljem poenteru lige. Takođe, očekivalo se da u prvoj petorci bude košarkaš Makabija, Vejd Boldvin, koji je kandidat za MVP titulu. On je treći u Evroligi po broju postignutih, ali i indeksnih poena.

Nekadašnji Monekeov saigrač, košarkaš Monaka, Džeron Blosomgejm, smatra da su mnogi igrači ovim izborom omalovaženi, dok njegov saigrač, Majk Džejms, ide korak dalje i poručuje da navijači ne bi trebalo da učestvuju u izboru. A osim navijača, članove prve i druge petorke biraju treneri, kapiteni i novinari.

"Žao mi je, ali navijači ne bi trebalo da učestvuju u izboru prve i druge petorke. Oni su pristrasni - glasaće za svoje timove i omiljene igrače", poručio je Džejms.

Zanimljivo, pet od prvih deset timova Evrolige nema člana u prvoj ili drugoj petorci.

Sezona u Evroligi se završava u Berlinu, gdje je od 24. do 26. maja na programu fajnl-for. U polufinalu se sastaju Real Madrid i Olimpijakos, odnosno Panatinaikos i Fenerbahče.

Titulu brani Real Madrid.

Bonus video: