SPC: Porfiriju i episkopima zabranjen odlazak u Pećku patrijaršiju, nerazumna i neprihvatljiva odluka

"Kao Patrijarh srpski, kao građanin i kao vjernik, znam i poručujem da će ta vrata prije ili kasnije otvoriti sam Bog. Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najprije sebi, a potom i svim ljudima", naveo je patrijarh SPC

16259 pregleda 141 reakcija 100 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju i sedmorici vladika koji su bili u njegovoj pratnji danas je zabranjeno da uđu na Kosovo, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metojihu u Vladi Srbije Petar Petković.

Oni su se uputili ka Pećkoj patrijaršiji gdje je sjutra trebalo da bude održano zasjedanje Svetog Arhijerejskog Sabora.

Iz Kacelarije tvrde da je zabranu ulaska srpskim crkvenim velikodostojnicima naredio lično premijer Kosova Aljbin Kurti.

"Patrijarh Porfirije je danas u 13.30 časova trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare, kako bi se uputio u vjekovno sjedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza, iz Prištine je stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC ne može da uđe na prostor Кosova i Metohije. Da podlost Кurtija bude još veća, zabrana je stigla 13 minuta prije najavljene posjete, što posebno ukazuje na namjeru Aljbina Кurtija da dodatnom maltretiranju i iznurivanju izloži srpskog patrijarha, da više od sedam sati provede u putu", istakli su iz kancelarije za kiM u saopštenju.

Dodali su da je "kao i uvijek do sada, oficir za vezu Beograda, u skladu sa svim važećim sporazumima i procedurama, poslao najavu o planovima poglavara SPC da u Pećkoj patrijaršiji, kao što viševjekovna tradicija i nalaže, prisustvuje prvom danu Sabora SPC i bude podrška i oslonac vernom srpskom narodu koji ga je željno iščekivao".

"Međutim, jednostrano i suprotno svim sporazumima, Кurti mu je tu mogućnost uskratio", piše u saopštenju

Naglasili su da je patrijarh Porfirije "uvijek, u svakoj prilici i na svakom mjestu svojim porukama, blagim riječima i potezima pozivao na mir i suživot Srba i Albanaca na prostoru Кosova i Metohije, ne dijeleći, već snagom svog nespornog autoriteta spajajući ljude, šireći uvijek i na svakom mjestu hrišćanske poruke ljubavi i vere i nikada se, ni na jednom mjestu nije ogriješio, ni riječju niti djelima, o ta vječita načela".

"Nažalost, to su vrijednosti i poruke koje danas niko u Prištini ne razumije, jer politika Aljbina Кurtija kojoj danas i pune tri godine svjedočimo jeste politika razdora, mržnje, netrpeljvosti i netolerancije", naveli su iz kancelarije za KiM u saopštenju.

SPC: Nerazumna i neprihvatljiva odluka

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da je "nerazumna i neprihvatljiva" odluka vlasti u Prištini da se partijarhu SPC Porfiriju i episkopima zabrani odlazak u manastir Pećka Patrijaršija, dodajući da ona pokazuje tačnu sliku položaja srpske crkve i srpskog naroda na Kosovu.

U saopštenju SPC navodi se da je Porfirije sa sedmoricom arhijereja trebalo da u popodnevnim časovima doputuje u sjedište SPC, manastir Pećku Patrijarhiju, radi početka godišnjeg zasjedanja Svetog Arhijerejskog Sabora, ali da su ih na administrativnom prelazu Merdare zaustavili službenici "privremenih vlasti u Prištini" i saopštili da im je zabranjen ulazak.

Patrijarh SPC je apelovao na sve koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu da učine ono što do njih stoji da se prestane sa "flagrantnim kršenjem ljudskih prava srpskog naroda", pa i prava na slobodu kretanja srpskog patrijarha, episkopa i sveštenstva.

"Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što prije bude moguće", piše u saopštenju.

Zasjedanje Svetog Arhijerejskog Sabora SPC počeće sa radom sjutra u hramu Svetog Save na Vračaru, u Beogradu.

Porfirije: Sva vrata ovog svijeta su za mene otvorena, osim vrata mog doma, Pećke patrijaršije

Patrijarh srpski Porfirije saopštio je danas da su za njega "sva vrata ovog svijeta otvorena", a da su samo vrata njegovog doma, Pećke Patrijaršije, zatvorena, jer mu "ne daju da u njega uđe".

"Kao Patrijarh srpski, kao građanin i kao vjernik, znam i poručujem da će ta vrata prije ili kasnije otvoriti sam Bog. Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najprije sebi, a potom i svim ljudima", naveo je patrijarh SPC u saopštenju.

Dodao je da je Priština zatvorila vrata za svako dobro, blagoslov i sreću.

"Kada Patrijarhu srpskom ovako uskraćuju slobodu kretanja, šta li se tek dešava sa Srbima koji žive u getima. Ja im poručujem da izdrže, jer ko izdrži do kraja, taj će se spasiti. Ako su zatvorili vrata Pećke patrijaršije za Patrijarha srpskog, sigurno je da ne mogu zatvoriti našu ljubav i naše dobre namjere. Sigurno je da je za nas, najviše na Kosovu i Metohiji, nebo otvoreno i ono će otvoriti sva vrata koje je zlo zatvorilo", zaključio je Porfirije.

Bonus video: