Zamjenik ministra: Članstvo Kosova u Savjetu Evrope nije uključeno u dnevni red Komiteta ministara

"Vjerovatno će ovo glasanje biti odgođeno. Do konačnog odlaganja dolazi kao rezultat konfuzije dva nezavisna procesa, u kom slučaju se Savjet Evrope koristi kao poluga pritiska na Kosovo da prihvati Lajčakov nacrt statuta i pošalje ga Ustavotvornoj skupštini, takođe u suprotnosti sa dijalogom procesa u Briselu", rekao je Ahmeti

5531 pregleda 1 komentar(a)
Savjet Evrope (ilustracija), Foto: Shutterstock
Savjet Evrope (ilustracija), Foto: Shutterstock

Članstvo Kosova u Savjetu Evrope nije uključeno u dnevni red Komiteta ministara te organizacije, koji će se sastati ove nedjelje.

To je na Fejsbuku naveo zamjenik kosovskog ministra inostranih poslova i dijaspore, Krešnik Ahmeti.

Ahmeti je rekao da, uprkos podršci koju Kosovo uživa za članstvo u Savjetu Evrope – vodećoj organizaciji u oblasti ljudskih prava – nekoliko je zemalja koje traže od Kosova da prihvati "nacrt statuta [izaslanika Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija"] Miroslava Lajčaka za formiranje zajednice opština sa srpskom većinom, te ga uputi Ustavnom sudu, na način koji je za Sud prihvatljiv".

"Vjerovatno će ovo glasanje biti odgođeno. Do konačnog odlaganja dolazi kao rezultat konfuzije dva nezavisna procesa, u kom slučaju se Savjet Evrope koristi kao poluga pritiska na Kosovo da prihvati Lajčakov nacrt statuta i pošalje ga Ustavotvornoj skupštini, takođe u suprotnosti sa dijalogom procesa u Briselu", rekao je, uz ostalo, Ahmeti.

Prema njegovim riječima, zahtjev za osnivanjem zajednice nema veze sa vrijednostima i principima Savjeta Evrope i Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

"Eventualno odlaganje ograničiće mogućnosti građana, uključujući i srpsku manjinu, da koriste mehanizme Savjeta Evrope, uključujući i sud u Strazburu, za rešavanje svojih prava. Štaviše, odgađanje će poslati veoma uznemirujući signal zemljama regiona", ocijenio je Ahmeti.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope podržala je 16. aprila izvještaj kojim se preporučuje članstvo Kosova u toj organizaciji sa sjedištem u Strazburu.

Autorka izvještaja Dora Bakojanis tada je istakla da je Kosovo ispunilo sve uslove za članstvo i da pitanje formiranja Zajednice smatra internom temom Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je nedavno izjavio da njegova Vlada neće prihvatiti formiranje zajednice opština sa srpskom većinom kao uslov za članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

"Vlada ne prihvata uslovljavanje članstva u Savjetu Evrope tom zajednicom. O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu", rekao je Kurti.

Kosovo i Srbija postigli su dogovor o zajednici opština sa srpskom većinom 2013. godine, a potom i 2015. o principima za njeno osnivanje. Ustavni sud Kosova je 2015. utvrdio da sporazum nije u punoj saglasnosti s Ustavom.

Beograd traži da Priština primeni postignute sporazume, ali se Vlada Kosova izjasnila protiv monoetničkog udruživanja.

Dijalog Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa koji se od 2011. vodi pod okriljem Evropske unije nalazi se u zastoju.

Bonus video: