Slovački premijer Fico u "stabilnom, ali i dalje veoma ozbiljnom" stanju

Zamjenik premijera Tomaš Taraba rekao je za BBC da je operacija Fica prošla "dobro" i dodao da "pretpostavlja da će na kraju preživjeti

9726 pregleda 1 komentar(a)
Fico juče u Handlovoj, Foto: Reuters
Fico juče u Handlovoj, Foto: Reuters

Stanje slovačkog premijera Roberta Fica je "stabilno, ali i dalje veoma ozbiljno" pošto je ranjen s više metaka, saopštila je bolnica u kojoj je operisan.

Fico je u srijedu uveče operisan nekoliko sati nakon što je pogođen s pet metaka kada je izlazio sa sastanka u gradu Handlova u, kako su vlasti navele, "političkom napadu".

Zamjenik premijera Tomaš Taraba rekao je za BBC da je operacija Fica prošla "dobro" i dodao da "pretpostavlja da će na kraju preživjeti".

"U ovom trenutku nije u životnoj opasnosti", rekao je Taraba, dodajući da je Fico "teško povrijeđen – jedan metak je prošao u stomak, a drugi u zglob".

Lokalni mediji su javili kasno u srijedu da je Fico (59) došao svijesti poslije višečasovne operacije, mada nisu dali više informacija o Ficovom zdravstvenom stanju kasno u srijedu uveče.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Estok rekao novinarima u bolnici u centralnom gradu Banska Bistrica da je premijer "u kritičnom stanju i da mu je život u opasnosti".

Bolnica u kojoj je Fico
Bolnica u kojoj je Ficofoto: Reuters

Na snimcima događaja neposredno nakon napada vidi se da su agenti obezbjeđenja podigli ranjenog Fica sa zemlje i unijeli ga u crni automobil koji je odjurio.

Policija je privela osumnjičenog na mjestu napada u Handlovi, rekla je novinarima predsjednica Zuzana Čaputova.

"Šokirana sam, svi smo šokirani strašnim i gnusnim napadom", dodala je ona.

Ministar odbrane Robert Kalinak, koji je i Ficov zamjenik, nije dao informacije o osumnjičenom, ali je rekao: "Ono što se desilo je politički napad. To je apsolutno jasno i na to moramo da reagujemo".

Slovačka vlada je u srijedu saopštila da je "poslije sjednice vlade u Handlovoj došlo do atentata".

Javna televizija RTVS prikazala je nosila koju su iz helikoptera izvukli ljekari i ubacili u bolnicu u Banskoj Bistrici koja je okružena obezbjeđenjem.

Napad su osudili brojni svjetski zvaničnici.

Vršilac dužnosti predsedavajućeg slovačkom parlamentu Peter Žiga rekao je da je riječ o napadu "na načela slovačke demokratije".

"Takav užasan čin nikada se nije dogodio u slovačkoj istoriji. Smatram to rezultatom uzburkanih strasti i podjele slovačkog društva na dva nepomirljiva tabora", dodao je.

Politikolog Miroslav Radek je u izjavi za slovački javni servis rekao da je napad "vrhunac polarizacije društva".

"Emocije u društvu pogoršale su se nakon predsjedničkih izbora", kazao je on.

Fico je u oktobru 2023. po četvrti put imenovan za premijera Slovačke, pošto je u predizbornoj kampanji obećao da će prekinuti vojnu podršku Ukrajini i kritikovao sankcije Rusiji.

Optužujući liberalnu predsjednicu Čaputovu za "liberalni fašizam", uspio je da uvjeri građane da su migracije i prava LGBT+ populacije veća preijtnja po Slovačku nego masovna korupcija, zbog koje se morao povući 2018.

On je pohvalio lidera susedne Mađarske Viktora Orbana kao političara koji brani interese svoje zemlje.

S druge strane, uprkos strepnji Brisela i Vašingtona, Fico je u više navrata govorio da nema namjeru da zemlju s 5,5 miliona stanovnika izvlači iz Evropske unije ili NATO-a.

Bonus video: