Ambasada Palestine: Nakon 76 godina Nakba i dalje traje

"Međunarodna zajednica ima pravnu i moralnu obavezu da interveniše konkretnim akcijama kako bi zaustavila izraelske zločine, zaštitila palestinski narod i implementirala sve rezolucije UN-a u vezi sa Palestinom", saopštila je ambasada

2096 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon 76 godina - Nakba i dalje traje, saopštila je Ambasada Države Palestine u Podgorici, rekavši da međunarodna zajednica ima pravnu i moralnu obavezu da interveniše konkretnim akcijama kako bi "zaustavila izraelske zločine, zaštitila palestinski narod" i implementirala sve rezolucije Ujedinjenih nacija u vezi sa Palestinom.

"Nakba (katastrofa) koja se desila 1948 godine u Palestini opisuje proces etničkog čišćenja u kojem su jedna nenaoružana nacija i njena populacija uništeni, sistematski ubijani i raseljavani od strane izraeliskih cionističkih terorista i pojedinaca, kako bi se stvorio takozvani Izrael u Palestini. Nakba je rezultirala 70 masakra u kojima je ubijeno više od 15 hiljada Palestinaca, kako hrišćana tako i muslimana, uništeno i etnički očišćeno 531 od 1300 sela i gradova; 750.000 od 1,4 miliona Palestinaca su postali izbjeglice", navodi se u saopštenju.

Kazali su da je Nakba "tragedija, istorijska nepravda nametnuta palestinskom narodu koji još uvijek teži svojim osnovnim pravima, slobodi i nezavisnosti". "Nažalost, trenutna katastrofalna situacija u Palestini, posebno u Gazi, govori da Nakba još uvijek traje, izraelski plan istrebljenja i iskorjenjivanja palestinskog naroda sa njegove zemlje se intenzivira", dodaje se.

Navode i da, nakon osam mjeseci "izraelskog genocidnog rata protiv palestinskog naroda u Gazi", svijet još uvijek "nije u stanju ili ne želi zaustaviti zločine izraelske vlade."

Ukazuju da je 2,3 miliona Palestinaca "zarobljeno je u logoru za istrebljenje gdje je ubijeno više od 35 hiljada Palestinaca, od kojih su 70 odsto žene i djeca".

"Ovo predstavlja sramotu za čovječanstvo. U Gazi, gdje više od 70 odsto stanovništva čine generacije izbjeglica od početka Nakbe, prolaze kroz katastrofu po drugi put u svom životu. Danas je broj Palestinskih izbjeglica uzrokovanih Nakbom dostigao broj od sedam miliona kojima još uvijek nije dozvoljeno da se vrate u svoje domove", saopštila je ambasada.

"Na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalim, izraelski plan etničkog čišćenja je takođe u toku dok Izrael, okupaciona sila, drži palestinsku teritoriju pod svojom vojnom okupacijom i nastavlja sa izgradnjom ilegalnih naselja u još jednom flagrantnom kršenju međunarodnog prava, zanemarujući sve pozive da to zaustavi. Nakon 76 godina Nakba i dalje traje, međunarodna zajednica ima pravnu i moralnu obavezu da interveniše konkretnim akcijama kako bi zaustavila izraelske zločine, zaštitila palestinski narod i implementirala sve rezolucije UN-a u vezi sa Palestinom. Više nego ikad, Izrael se ponaša kao država iznad svih zakona i krajnje je vrijeme da svijet preuzme odgovornost i stane na kraj zločinačkoj aroganciji ovog genocidnog režima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: