IA: 334 institucije nijesu prjavile koliko službenih automobila imaju

S druge strane, policiji i ove godine prijeti rizik da ostane bez patrolnih vozila, jer je tender za njihovu nabavku poništen, a lizing im ističe krajem juna

4278 pregleda 6 komentar(a)
Službeno vozilo, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Službeno vozilo, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Crnogorske institucije imaju gotovo 4.700 službenih automobila i to ne sve jer 334 institucije nije prjavilo koliko automobila imaju, pa se ukupan broj i njihova vrijednost, ne mogu ni pretpostaviti, objavila je nevladina organizacija Institut alternativa (IA).

S druge strane, policiji i ove godine prijeti rizik da ostane bez patrolnih vozila, jer je tender za njihovu nabavku poništen, a lizing im ističe krajem juna.

Državni vozni park, po podacima IA na kraju februara imao je najmanje 4.658 službenih automobila.

"U taj broj uopšte ne ulaze ona vozila koja državni organi koriste, a uzeta su na lizing, budući da se ta vozila registruju upravo na davaoce lizinga, i to nam je potvrđeno iz Uprave za inspekcijske poslove i MUP-a da oni imaju dodatnih 170 vozila upravo preko lizinga", rekla je Dragana Jaćimović iz IA.

Svega 126 od ukupno 460 institucija prijavilo je Upravi za državnu imovinu službena vozila, zbog čega ni podaci o njihovoj vrijednosti nisu precizni.

Oni koji su prijavljeni, kaže Jaćimović, vrijede oko 20 miliona eura. I dok država ni ne zna sa koliko automobila raspolaže, u planu nema optimizaciju voznog parka.

"Da je za ovu godinu planirano preko četiri miliona nabavki vozila, a da u taj iznos ne spadaju specijalizovana vozila koja, na primjer, koriste zavodi za hitnu medicinsku pomoć i slično", kazala je Jaćimović.

Iako su zakonom obavezane da Upravu za državnu imovinu obavijeste o broju automobila kojima raspolažu, mnoge institucije to godinama ne rade. Na taj način otvara se prostor za zloupotrebe.

"Evidentno je, i mi sami vidimo, često imamo prilike da se službena vozila koriste i van radnog vremena. Još uvijek sistemski nema onoga što bi, u stvari, propisalo ko i koliko može da koristi službeno vozilo, u zavisnosti od toga koju možda poziciju pokriva ili koje su potrebe organa u kojima se službeno vozilo koristi", poručila je Jaćimović.

Najviše automobila, njih 550, ima Ministarstvo unutrašnjih poslova. S druge strane, Upravi policije, koja je pod tim resorom, prijeti rizik da i ovog ljeta, kao prije dvije godine, zbog isteka lizinga ostane bez patrolnih vozila.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović je 10. maja, poništio tender za nabavku automobila jer, kako je obrazloženo, nijedna ponuda nije bila ispravna.

U odgovorima Televiziji Vijesti, iz MUP-a navode da tokom prošle godine uopšte nije ni bio pokrenut postupak za ovu javnu nabavku ali je to, naglašavaju, učinjeno odmah po Šaranovićevom stupanju na dužnost.

"Posebno ističemo da će Ministarstvo unutrašnjih poslova u skladu sa zakonom, u najkraćem mogućem roku, ponoviti postupak, u namjeri da obezbijedi nova vozila za potrebe Uprave policije", kazali su iz MUP-a.

Iz MUP-a tvrde da neće dozvoliti da se na bilo koji način ugrozi funkcionalnost sistema.

Bonus video: