Ministarstvo zdravlja: Potvrđena podrška Francuske za izgradnju Univerzitetskog kliničkog centra u Podgorici

"Delegacija je posjetila bolnicu Argenetuil u Parizu, koja bi bila model za izgradnju Univerzitetskog Kliničkog centra"

2569 pregleda 1 komentar(a)
Valetu i Šimun, Foto: Ministarstvo zdravlja
Valetu i Šimun, Foto: Ministarstvo zdravlja

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, tokom radne posjete crnogorske delegacije Francuskoj, potvrđena je podrška te države za izgradnju Univerzitetskog kliničkog centra u Podgorici.

Crnogorski ministar zdravlja, Vojislav Šimun, i ministar za zdravlje i prevenciju Francuske, Frederik Valetu, potpisali su danas u Parizu Izjavu namjere o saradnji dvije države u oblasti zdravstva.

Iz Ministarstva je saopšteno da Izjava namjere o saradnji pokriva razmjenu informacija i iskustava u oblasti zdravstva i u duhu tekućih evropskih pregovora, reformu sistema zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti i epidemiološke kontrole zaraznih bolesti.

Kako se navodi, prepoznate su i mogućnosti saradnje u oblasti digitalnog zdravlja i telemedicine.

Šimun je istakao da je taj susret nastavak saradnje započete na najvećem nivou između premijera, Milojka Spaijića, i predsjednika Francuske, Emanuela Makrona, i njihovog inicijalnog dogovora o saradnji u četiri oblasti, među kojima je i zdravstvo.

"Upravo u oblasti zdravstva možemo ostvariti najkonkretniju saradnju, prije svega kroz izgradnju Univerzitetskog kliničkog centra. Ovaj dokument je temelj za dalju saradnju i buduće korake u uspostavljanju saradnje dvije vlade", kazao je Šimun.

On je podsjetio da je Crna Gora u januaru potpisala EU4Health ugovor, navodeći da bi cijenili podršku Francuske u projektnim predlozima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, na sastanku je bilo riječi i o saradnji kroz plan podrške Institutu Igalo.

"Institut za fizikalnu medicinu i reumatologiju u Igalu jedini je tog tipa u Evropi. Tražimo kredibilne partnere koji bi ulagali u rekonstrukciju Instituta, što može biti predmet pažnje francuskih partnera, a pogotovu imajući u vidu lokalitet, kapacitetee i dugu tradiciju ovog lječilišta", kazao Šimun.

On je predstavio započete i planirane projekte u crnogorskom zdravstvenom sistemu, naglašavajući da bi iskustva Francuske bila izuzetno korisna pri njihovoj realizaciji.

Valetu je kazao da su, potpisivanjem Izjave namjere, stvoreni povoljni uslovi za saradnju u oblasti javnog zdravlja između Crne Gore i Francuske.

On je zahvalio Šimunu na detaljnom predstavljanju aktivnosti koje sprovodi crnogorsko Ministarstvo zdravlja i potvrdio interes za izgradnju Univerzitetskog Kliničkog centra u Crnoj Gori.

Valetu je, kako se navodi, kazao da je zadovoljan što će studiju izvodljivosti nove zdravstvene ustanove finanisrati FASEP program francuske Vlade.

"Spremni smo da pomognemo Crnoj Gori. Naš predlog je da idemo projekat po projekat, kako bi iznašli najbolji model saradnje kroz koji Francuska može da se uključi", poručio je Valetu.

Kako se navodi u saopštenju, nakon ministarskog sastanka, crnogorska delegacija se sastala i sa predstavnicima vodećih građevinskih i medicinskih organizacija u Francuskoj.

Delegacija je, kako se dodaje, posjetila bolnicu Argenetuil u Parizu, koja bi bila model za izgradnju Univerzitetskog Kliničkog centra.

"Ova posjeta pružila je priliku za upoznavanje sa načinom funkcionisanja francuskih zdravstvenih ustanova i razmatranje mogućih oblika saradnje i transfera iskustava u crnogorski zdravstveni sistem", kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, posjeta delegacije Ministastva zdravlja Crne Gore Francuskoj ocijenjena je korisnom i uspješnom, sa zaključkom da što prije treba pristupiti operacionalizaciji konkretnih aktivnosti predviđenih Iajavom namjere, sa akcentom na infrastrukturnim objektima i jačanju zdravstvenih kapaciteta.

U crnogorskoj delegaciji su, pored Šimuna, bili i ambasador Crne Gore u Francuskoj, Ivan Ivanišević, državna sekretarka Ministarstva zdravlja, Milena Cojić, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju, Mirjana Đuranović, i Aleksandar Čelebić.

Bonus video: