Odbor za antikorupciju još nije glasao o listi od dva kandidata za Savjet ASK-a, ali ni o raspisivanju novog konkursa

U toku je pauza

6599 pregleda 8 komentar(a)
Sa sjednice Odbora za antikorupciju, Foto: Printscreen/Youtube
Sa sjednice Odbora za antikorupciju, Foto: Printscreen/Youtube

Odbor za antikorupciju još nije glasao o listi od dva kandidata za Savjet Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), ali ni o raspisivanju novog konkursa.

Predsjednik odbora Jevto Eraković (DPS) najavio je da neće učestvovati u procesu i da neće glasati, čime bi kvorum mogao biti doveden u pitanje.

U toku je pauza.

Eraković je svoj stav saopštio nakon što je poslanik Milun Zogović predložio da Odbor zauzme stav da se plenumu ne predlažu dva kandidata, već da se izjasni o raspisivanju konkursa za novu Komisiju za sprovođenje izbora i nakon toga konkurs za pet članova Savjeta ASK.

Eraković je kazao da je neprijatno iznenađen načinom na koji se tretira ovo pitanje, naglašavajući da je DPS za to se proces ubrza, odnosno da se plenumu predlože dva kandidata, a da za preostala tri bude ponovo raspisan konkurs.

On je optužio poslanike vlasti da imaju namjeru da “odugovlače proces dok se ne izaberu kandidati po političkoj volji”.

“Mislim da su u Komisiji za sprovođenje izbora članova Savjeta ASK bili stručni ljudi koji su se vodili isključivo stručnim referencama”, poručio je Eraković.

Poslanica CIVIS-a Maja Vučelić kazala je da je nezadovoljna radom Komisije kojoj je trebalo mjesec i po nakon završetka konkursa da utvrdi da li su devet kandidata uredno dostavili dokumentaciju.

“Zašto se toliko čekalo? Vama odgovara da se odugovlači sa izborom članova Savjeta, kako se ne bi vidjelo šta direktorica ASK radi dok je u kućnom pritvoru. Suludo je da i dalje iz kućnog pritvora suspenduje zaposlene, takođe i na taj način da utiče na svejdoke. Zato, molim tužilastvo da obezbijedi cijeli proces”, poručila je Vučelić.

Ocijenila da listu treba vratiti Komisiji i da treba odmah raspisati novi konkurs.

“Ako budete radili ovim tempom kao do sada Savjet se neće izabrati ni do početka jesenjeg zasijedanja”, naglasila je Vučelić.

Eraković je odgovorio da je Komisija radila brzo i efikasno.

Bonus video: