Aerodromi raskidaju ugovore sa podgoričkim taksi udruženjima

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva mišljenja da na području jedne opštine mogu saobraćati samo taksi udruženja sa licencom izdatom od te opštine

32202 pregleda 84 reakcija 36 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović

Aerodromi Crne Gore (ACG) raskinuće danas ugovore sa dva podgorička taksi udruženja “Royal taksi” i “Halo taksi” , koja po zakonu ne mogu da obavljaju djelatnost na području opštine Zeta, i ubrzo raspisati novi tender, saznaju "Vijesti" od izvora iz ACG.

Po instrukcijama Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) koje je nadležno za drumski saobraćaj, na području jedne opštine mogu saobraćati samo taksi udruženja sa licencom izdatom od te opštine.

Nije najjasnije ko će sve moći da prevozi putnike sa aerodroma Podgorica do grada i drugih destinacija dok se ne završi tenderska procedura, a "Vijesti" saznaju da u nedavnim instrukcijama Ministarstva saobraćaja i pomorstva navodno piše da će moći da rade samo taksisti sa licencom Opštine Zeta.

“Uzimajući prethodno navedene odredbe s aspekta nadzora, nesporno je da se auto taksi prevoz može obavljati na teritoriji lokalne samouprave i povremeno sa teritorije lokalne samouprave koja je izdala licencu, što u konkretnom slučaju znači da sa Aerodroma Podgorica putnike mogu preuzimati isključivo auto taksi prevoznici kojima je opština Zeta izdala licencu”, navodi se u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

U upravi Aerodroma se nadaju da će tender za odabir dva taksi udruženja biti završen u najbržem mogućem roku.

Taksi udruženja “Royal taksi” i “Halo taksi” sklopila su ugovore sa Aerodromima Crne Gore nakon 16. avgusta 2022. godine, kad je Zeta postala samostalna opština.

Kako su iz ACG ranije objasnili “Vijestima”, ugovor sa kompanijom “Royal plus” zaključen 4. aprila prošle godine, dok je javni poziv raspisan 24. februara 2023. godine.

Ugovor sa firmom “Halo taksi”, kako su kazali, potpisan je 11. januara ove godine, na osnovu javnog poziva od 10. novembra 2023. godine i to nakon treće objave.

Kako se Aerodrom Podgorica nalazi na katastarskoj parceli 541/12 iz lista nepokretnosti 2656 KO Golubovci, činjenica je da su podgorička udruženja nezakonito obavljala prevoz putnika od trenutka formiranja Opštine Zeta, jer nisu imali licencu nadležne opštine.

Opština Zeta je zbog toga podnijela krivične prijave protiv aktuelnog vršioca dužnosti Aerodroma Vladana Draškovića i bivšeg predsjednika Odbora direktora ACG Eldina Dobardžića zbog sklapanja takvog ugovora, optužujući ih za zloupotrebu službenog položaja.

U prijavi se navodi da su Drašković i Dobardžić omogućili preduzećima "Royal Plus” i "Halo taksi", "koji imaju istog vlasnika i izvršnog direktora", da obavljaju usluge taksi prevoza sa aerodroma, "davajući im u zakup taksi stajališta, iako ta privredna društva po Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju to ne smiju da rade na teritoriji Opštine Zeta".

"Konkretno, omogućili su im da vrše auto taksi prevoz suprotno članu 86. stav 3, 4 i 7", piše u saopštenju zetske opštine.

Bonus video: