Bivši radnici "Košute" i danas zaustavljaju saobraćaj: Nišić čekaju, blokade nastavljaju

Saobraćaj u mjestu Kruševo ždrijelo, stečajci “Košute” zaustaviće danas od 12 do 14 časova

11884 pregleda 34 reakcija 10 komentar(a)
Proteste nastavljaju dva puta sedmično: Stečajci pred Vladom, Foto: Mirko Kotlaš
Proteste nastavljaju dva puta sedmično: Stečajci pred Vladom, Foto: Mirko Kotlaš

Bivši radnici nekadašnje cetinjske fabrike “Košuta” još nisu dobili poziv za sastanak od ministarke rada i socijalnog staranja Naide Nišić, kako bi riješili dugogodišnji problem neisplaćenih plata i povezivanja radnog staža, zbog čega će danas opet blokirati saobraćaj u mjestu Kruševo ždrijelo.

To je “Vijestima” kazao advokat radnika Petar Martinović, koji je pojasnio da će blokada puta Cetinje-Podgorica, trajati dva sata i to od 12 do 14 časova. Ovi radnici aktivno protestuju više od tri mjeseca i traže susret sa nadležnima, radi isplate devet neisplaćenih plata za 693 radnika, u iznosu od 2.806.650 eura i povezivanje radnog staža za njih 81. U “Košuti” je 1996. otvoren stečajni postupak koji je okončan 2001. godine, pri čemu nisu isplaćena potraživanja radnika.

Martinović je kazao da su 14. maja predali zahtjev za prijem kod Nišić, nakon što je nedavno saopštila da je spremna da sa njima razgovara radi pronalaska rješenja za trodecenijski problem. Dodao je da imaju razumijevanja za gust raspored ministarke, ali da se nadaju da će ih što prije primiti, kako bi rješenje našli u roku prihvatljivom za Vladu i stečajce.

“Do dana realizacije naših zahtjeva i integrisanja istih na određenom dokumentu, protesti-blokade se nastavljaju i to u petak, kao i ponedjeljak od 11 do 15 časova. Zaista se nadamo da ćemo dobiti poziv od ministarke i da će brzo doći do realizacije naših zahtjeva i deblokade najfrekventnije saobraćajnice u Crnoj Gori”, naglasio je Martinović.

Nišić je ranije kazala da Vlada intenzivno razmatra pitanje ovih stečajaca, ali i da postoji 20.000 radnika u sličnoj situaciji, kao i sijaset naslijeđenih problema i milionski iznosi koje treba platiti. Istakla je da je spremna za sastanak, ali i da će se radi neodgovornih prošlih politika ka radnicima, svakako ispaštati u budućnosti.

“To su apsolutno radnici koji su ostali bez posla prije 20 i 30 godina, sigurno ćemo kao Vlada raditi sve u našoj moći, u fiskalnom momentu koji bude izvodljiv. Razmatraćemo sva pitanja, ali se ne možemo opredijeliti prema jednim radnicima, zanemarujući sve ostale koji su takve zahtjeve podnijeli. Ne mogu kratkoročno odgovoriti kada će to biti i koji su to rokovi i način, jer ne možemo gledati pojedinačno samo jedne radnike nego cjelokupnu grupu, kojih se 20.000”, dodala je Nišić.

Bivši radnici su prethodno razgovarali i sa ministrom ekonomskog razvoja Nikom Đeljošajem, koji je kazao da su imali lijep sastanak, ali da stečajci nisu imali potrebnu dokumentaciju. On je kazao da im je tražio papirologiju te da su postigli dogovor da da rade na problemu, ali da su radnici kasnije pred kamerama, iznijeli potpuno druge utiske. Dodao je da je advokat Martinović pred medijima kasnije pravio spektakl i da se njihovim pitanjem nakon toga nije bavio.

Bonus video: