Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Kotoru

Lideri zemalja regiona, predstavnici EU i SAD razmatraće Plan rasta za Zapadni Balkan

5056 pregleda 4 komentar(a)
Samit se organizuje pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija”, Foto: Vlada Crne Gore
Samit se organizuje pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija”, Foto: Vlada Crne Gore

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije, tokom koga će lideri zemalja regiona, predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država razmatrati Plan rasta za Zapadni Balkan, održaće se danas u Kotoru.

Domaćin samita biće predsjednik Vlade Milojko Spajić.

Pozdravne izjave svih učesnika skupa planirane su u 9:15 časova, a konferencija za medije Spajića i evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija za 10:30 sati.

Sastanak lidera regiona, kome će prisustvovati Varhelji i pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen, planiran je za 9:30 sati.

Samit se organizuje pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija” (One region, common vision).

"Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvane i partnerske organizacije, kao što su Savjet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi", navodi se u saopštenju Vlade.

Dan uoči Samita, 15. maja, održaće se i sastanak ministara evropskih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i partnerskih organizacija.

"Podsjećamo, tokom prethodnih mjeseci, održani su ministarski sastanci i regionalni samiti lidera Zapadnog Balkana u Skoplju i Tirani. Na ovim sastancima lideri i ministri zemalja regiona i predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razgovarali su o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi eura bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja Evropskoj uniji, odnosno dvije milijarde u grantovima i četiri milijarde u povoljnim kreditima koje garantuje EU", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: