Spajić: Plan rasta jasan signal posvećenosti EU ekonomskoj i demokratskoj transformaciji Zapadnog Balkana

Poruke sa Samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Kotoru

64822 pregleda 146 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.05.2024. 11:56h

Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja jasan signal posvećenosti Evropske unije ekonomskoj i demokratskoj transformaciji Zapadnog Balkana, kazao je predsjednik Vlade Milojko Spajić na Samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Kotoru, čiji je domaćin.

"Posebno za preduzeća, Plan rasta predstavlja šansu i signal da će region biti dio većeg tržišta. Često kažem da je Crna Gora tržište od pola miliona ljudi, ali kao dio zajedničkog tržišta je tržište od 500 miliona", naveo je on.

Lideri zemalja regiona, predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država danas u Kotoru razmatraju Plan rasta, a samit se organizuje pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija” (One region, common vision).

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU
foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Spajić je naglasio da je Vlada posvećena evropskim reformama i sprovođenju mjera potrebnih za ostvarenje Plana rasta.

"Plan rasta je novi, krucijalan plan veće vizije o integrisanoj i konsolidovanoj Uniji, snažnoj i spremnoj da se suoči sa ozbiljnim izazovima. Zapadni Balkan mora pokazati da je dorastao zadatku. Crna Gora je posvećena, blizu je strateškog cilja, uz članstvo u NATO-u, da se pridruži EU i obezbijedi bezbjednu budućnost ovoj i idućim generacijama svojih državljana", zaključio je Spajić.

Milojko Spajić
foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Krišto: Usaglasili smo 110 od 113 reformi

Predsjedavajuća Savjetu ministara BiH Borjana Krišto je rekla da su 30. aprila zvanično Evropskoj komisiji poslali listu reformi sa koracima za sprovođenje Plana rasta.

"Aktivno smo radili na usaglašavanju sa predstavnicima EK i EU delegacije u BiH. Od 113 reformi, koje su bile inicijalni predlog EU, smo usaglasali 110 reformi", istakla je, dodavši da su uspješno ispoštovali sve postavljene rokove.

Borjana Krišto
foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Kazala je da je evropski put glavni spoljnopolitički cilj za koji u BiH postoji konsenzus.

"Nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti i ostvariti svoje zajedničke ciljeve", zaključila je.

Kurti: Srbija da preda Radoičića

Premijer Kosova Aljbin Kurti je govorio o ratu u Ukrajini, rekavši da je to ključna prijetnja EU i bezbjednosti.

Poručio je da je Kosovo odlučno u svom proevropskom opredjeljenju i da se progres te zemlje mora uvažiti.

Aljbin Kurti
foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Kaže da je reformska agenda, koju čine 32 reforme u 17 sektora "skoro kompletirana".

"Pozivam Srbiju da Kosovu preda Milana Radoičića i njegovu paramilitarnu grupu koja je ubila policajca Afrima Bunjakua 24. septembra prošle godine", rekao je Kurti.

Rama: Napredak govori sam za sebe

Premijer Albanije Edi Rama kaže da je napredak koji su svi napravili u posljednja dva i po mjeseca, od sastanka u Skoplju, govori sam za sebe.

Edi Rama
foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

"Spremili smo individualne planove reformi, identifikovali ključne inicijative koje će nas približiti zajedničkom tržištu i, konačno, počeli smo sa pripremom zajedničkog regionalnog tržišta. Ukratko, spremni smo".

Vučić: Reforme važnije od novca

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su entuzijastični oko Plana rasta.

"Vjerujem da smo imali dobre diskusije do sada i dogovorili se oko većine stvari... Imamo par stvari oko kojih treba da se postaramo i uradićemo to", rekao je.

Vučić je rekao da je ovo nešto što će donijeti dobre rezultate regionu.

"Cijenimo i zahvalni smo na novcu, ali od novca su važnije strukturne reforme koje moramo sprovesti i to veoma cijenimo", istakao je.

Aleksandar Vučić
foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Ponovio je tvrdnju da zemlje regione neće postati članice EU prije Ukrajine. "Možda će to biti zajedno sa njima ili ne..."

"Ovo je nešto što će nas približiti EU, tako da ne da nećemo negirati važnost ovakvih inicijativa, već se puno zahvaljujem svima vama na podršci i pomoći", zaključio je.

Spajić se saglasio da su strukturne reforme ključni signal kompanijama da je nesigurnost pridruživanja regiona zajedničkom tržištu sve manja.

"To će promijeniti atmosferu kada su u pitanju investicije u regionu", dodao je.

Džaferi: Posvećeni smo reformskoj agendi

Premijer Sjeverne Makedonije Talat Džaferi posvećena evropskoj agenci i suštinskim reformama.

Talat Džaferi
foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Varhelji: Neće biti izgovora da Zapadni Balkan ne bude spreman da se do 2027. pridruži EU

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji rekao je da je Plan rasta stvarnost čije je sprovođenje već počelo.

"Čini se da region ne samo da osjeća ovo, već i razumije i isporučuje rezultate."

Kaže da Plan nudi ozbiljnu ponudu regionu. "Zato sam veoma srećan što čujem da je Balkan optimističan".

Oliver Varhelji
foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Kaže da bi iduća Evropska komisija "trebalo da bude proširena Evropska komisija". "Proširena koja bi do kraja mandata imala nove članove. Prilično sam siguran da će, uz sve što smo uradili u ovom mandatu, Zapadni Balkan biti dio tog proširenja", poručio je Varhelji.

"Uz alate kojie imamo, do 2027. će Zapadni Balkan primati isti ili uporediv nivo pomoći kao trenutni korisnici našeg fonda, to znači da će dostići 90 odsto intenziteta pomoći... Neće biti izgovora da Zapadni Balkan ne bude spreman do 2027. da se pridruži EU", dodao je.

O'Brajen: Plan rasta dobar jer je mjerljiv

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen kaže da mu se Plan rasta dopada jer je mjerljiv.

Džejms O’Brajen
foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

"Cilj je da ljudi, dobra i servisi kreću sigurno, jeftinije i brže nego prije", dodao je.

"Ljepota Plana rasta jer je za svakog učesnika poruka jasna - uradite svoj posao i ne tražite drugoga da uradi nešto prvi, tako da biste vi uradili svoj posao", istakao je O'Brajen.

Bonus video: