Vujičić: Dok EU priznaje rezultate izbora koji nisu izraz volje državljana, treba da prekinemo pregovore

"Ni jedan državljanin Crne Gore, pa ni Budve ne može da ostvari ustavno pravo da vlast ostvaruje slobodnim izborom predstavika u Skupštini", poručio je Vujičić

2430 pregleda 4 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Nosilac izborne liste "dr Vujičić Božidar- Za stvarne promjene", Božidar Vujičić ocijenio je da su "Crna Gora i Budva u njoj, kolonija Evropske unije (EU)".

"Sve dok EU priznaje rezultate izbora u Crnoj Gori i Budvi, koji nisu izraz volje državljana, treba da prekinemo pregovore o ulasku Crne Gore u EU. Da EU želi da omogući državljanima Crne Gore da dobiju vlast, koja je izraz volje državljana, to bi partije u Crnoj Gori ispoštovale u najkraćem roku, međutim EU nije sigurna da bi narodna skupština zauzela isti stav kao partijska supština, oko za EU bitnih tema, ulaska Crne Gore u NATO, priznavanja Kosova, uvođenja sankcija Rusiji i odluke o ulasku Crne Gore u pristupne pregovore sa EU. Zato EU priznaje rezultate izbora u Crnoj Gori, koji nisu izraz volje državljana već izraz volje podnosilaca izbornih listi", naglasio je Vujičić.

Kako navodi posebno je licemjerno od EU da od Crne Gore traži rezultate u borbi protiv korupcije i vladavinu prava, traži to od poslanika i odbornika koji su sistemskom korupcijom i diskriminacijom biračkog prava dobili mandate.

"Ni jedan državljanin Crne Gore, pa ni Budve ne može da ostvari ustavno pravo da vlast ostvaruje slobodnim izborom predstavika u Skupštini. Ni jedan državljanin ne zna, kom kandidatu sa izborne liste je dao glas, da ga predstavlja. Državljani mogu samo da daju glas izbornoj listi a podnosioci izbornih listi odlučuju koji kandidat će dobiti siguran mandat odbornika i poslanika odnosno koji kandidati neće dobiti mandat.Ko će dobiti mandat odbornika i poslanika zna se prije izbora. Državljani na izborima samo potvrđuju izraženu volju podnosilaca listi. U konačnim rezultatima izbora za odbornike i poslanike, koji se objavljuju u službenom listu nema podataka, koji kandidati su dobili odbornički ili poslanički mandat, već samo podaci koliko je koja lista dobila mandata", kazao je Vujičić.

On je ustvrdio da su partije preuzele vlast od državljana.

"Skupštine zasnovane na sistemskoj korupciji i diskriminaciji biračkog prava, koje nisu izraz volje državljana, produkuju korupciju u cijelom društvu, koje je osuđeno na propadanje. Sve što se izgradilo kvalitetno u Crnoj Gori, u svakom pogledu, rezultat je narodnih skupština, koje su predstavljaje istinski izraz volje državljana. Naši preci takve narodne skupštine birali su na otvorenim izbornim listama od 1906. do 1990. godine, oni su birali odbornike i poslanike a ne podnosioci izbornih listi", zaključio je Vujičić.

Bonus video: