Glavni propagandista porodice Kim umro u 94. godini

Kim Ki Nam nije bio u krvnom srodstvu sa vladajućom lozom, iako je dijelio porodično ime, koje je jedno od najčešćih u Sjevernoj i Južnoj Koreji

9403 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Nekadašnji severnokorejski glavni propagandista Kim Ki Nam je umro, objavili su državni mediji u sredu.

Imao je 94 godina.

Umro je zbog starosti i bolesti više organa, zbog čega je lečen od 2022, navela je zvanična agencija KCNA.

On je decenijama bio na čelu propagandnih napora u totalitarnoj državi, gradeći, između ostalog, kult ličnosti oko vladajuće Kim dinastije.

Severnokorejski lider Kin Džon Un prisustvovao je sahrani u sredu ujutru odajući poštu „veteranu revolucionaru, koji je ostao beskrajno lojalan" režimu, navela je KCNA.

Jonhap, južnokorejska medijska agencija, povezala ga je sa Jozefom Gebelsom, nacističkim šefom nemačke propagande, poznatom po mantri „Ako ponovite laž dovoljno puta, postaće istina".

Kim Ki Nam nije bio u krvnom srodstvu sa vladajućom lozom, iako je delio porodično ime, koje je jedno od najčešćih u Severnoj i Južnoj Koreji.

On je imenovan za zamenika direktora Pjongjang odeljenja za propagandu i agitaciju 1966, i na toj poziciji blisko je sarađivao sa Kin Džong Ilom, prethodnikom i ocem sadašnjeg vođe Kim Džong Una.

Kim Ki Nam kasnije je napredovao do šefa odeljenja.

On je navodno bio blizak Kim Džong Ilu, a nekoliko medija je navelo da su oni „drugari u piću".

Tokom 1970-ih postavljen je na čelo novina Rodong Sinmun, koje su državno glasilo.

Kasnije je bio na čelu incijative da se ustanovi uloga Kim Il Sunga, koji je viđen kao osnivač Severne Koreje, u državnoj istoriji, prenosi sajt o političkoj kulturi Pjongjanga.

Bio je jedan od retkih zvaničnika koji su posetili Jug, pošto je 2009. godine predvodio delegaciju koja je prisustvovala sahrani bivšeg južnokorejskog predsednika Kim De-džunga.

Decenijama je kreirao državne političke slogane i imao je veliki uticaj na medije, izdavačku delatnost, čak i umetnost.

Getty Images

Jedan od primera rada propagandne mašinerije bio je kada je 2011. godine iznenada umro Kim Džong Il.

Ovo je ubrzalo postavljanje njegovog sina Kim Džong Una za lidera države.

Verovalo se da je mladi Kim u tom trenutku bio tek u svojim 20-im.

„Nijedna sila na zemlji ne može da zaustavi revolucionarni napredak naše partije, vojske i naroda pod mudrim vođstvom Kim Džong Una", pisalo je u jednom od prvih KCNA izveštaja posle Kim Džong Ilove smrti.

„Pod vođstvom Kim Džong Una, treba da pretvorimo tugu u snagu i hrabrost da prevaziđemo trenutne teškoće", bilo je navedeno.

Fotografije objavljene u državnim medijima 2015. godine pokazivale su visokog Kim Ki Nama, sa naočarama, koji je u tom trenutku bio u 80-im, kako stoji među vojnim zvaničnicima i piše beleške dok Kim Džong Un govori.

On se penzionisao tokom 2010-ih, prepuštajući svoju ulogu sestri Kim Džong Una - Kim Jo Džong.

Ipak, nastavio je da se pojavljuje na javnim događajima, što je bio znak da je ostao u dobrim odnosima sa režimom.

„Kim Džong Un držao je Kim Ki Nama na ključnim propagandnim pozicijama godinama, ukazujući da mu i on, kao i njegov otac, veruje i da se oslanja na njega", rekla je Rejčel Li, iz američke organizacije 38 North Program.

Li je navela da su novine Rodong Sinmun posvetile celu naslovnu stranu u sredu smrti Kim Ki Nama i detaljima sahrane, što „pokazuje poštovanje prema njemu".

Lef Erik Isli, profesor na Univerzitetu Ihva u Seulu, rekao je da je smrt Kim Ki Nama označila „kraj jedne ere" u severnokorejskoj propagandi.

„Radi se o osobi koja je želela da glorifikuje Pjongjang režim na takav način da se dopadne i van korejskog poluostrva", rekao je.

Državna propaganda u međuvremenu je odustala od sveopšteg korejskog nacionalizma, što je bio spin prethodne generacije, rekao je Isli.

„Kim Džong Un danas demonizuje Južnu Koreju i oslanja se na nuklearno oružje zarad političkog legitimiteta", naveo je.


Pogledajte video: Kim Džong Un nadgleda lansiranje rakete


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: