Šta se sve održavalo u palati Gracioli: Berluskoni i Putin se igraju sa maltezerom, "bunga bunga" žurke...

Ironično, od nedavno su se u prvi sprat palate uselili strani novinari - baš oni koje je Berluskoni, blago rečeno, izbjegavao, i čak ih nazivao "komunistima"

12425 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Dario Boruto
Foto: Dario Boruto

Fotografija na kojoj se nekadašnji premijer Italije Silvio Berluskoni i ruski predsednik Vladimir Putin igraju sa maltezerom Dudu, ekskluzivno je objavio italijanski tabloid Ki (Chi), 3 februara 2014. godine.

Ova fotografija nastala je u dugačkom hodniku palate Gracioli, jedne od najlepših renesansnih zgrada u Rimu.

U vili iz 16. veka, u vlasništvu porodice Gracioli Lante dela Rovere, pokojni Berluskoni živeo je 25 godina, a za mesečni najam prvog sprata plaćao je oko 40.000 evra.

Berluskoni je tu održavao najvažnije političke sastanke, ali i ozloglašene 'bunga bunga' seksualne zabave za koje su bile angažovane i maloletnice, što je bila i jedna od najvećih afera u njegovoj dugogodišnjoj političkoj karijeri.

Ironično, od nedavno su se u prvi sprat palate uselili strani novinari - baš oni koje je Berluskoni, blago rečeno, izbegavao, i čak ih nazivao „komunistima".

„Kada smo tražili zgradu u kojoj će biti naše novo sedište, agent za nekretnine nam je ponudio kuću u kojoj je živeo Berluskoni", kaže Esma Čakir, predsednica Udruženja stranih novinara, za BBC na srpskom.

„Prvo smo se smejali, a onda smo odlučili da ipak odemo da vidimo tu zgradu. Kada sam ugledala prostor, odmah sam rekla da je to mesto za nas", dodaje.

Berluskoni i strani novinari: Život piše čudne romane

Berluskoni, koji je u tri navrata bio predsednik italijanske vlade, nije voleo da daje intervjue za strane medije.

Često je govorio da smatra pisanje pojedinih dopisnika iz Rima „sramotnim".

Prvu i ujedno poslednju konferenciju sa inostranom štampom održao je davne 1993. godine, tada kao biznismen kada je rekao da mu ne pada na pamet da uđe u politiku i da se nada da nikada neće ni morati.

Godinu dana kasnije, osnovao je političku stranku Napred Italija (Forza Italia).

Kada je saznala da će se u zgradu palate Gracioli preseliti Udruženje stranih novinara, sadašnja italijanska premijerka Đorđa Meloni u šali je rekla: „Ko zna šta bi rekao 'Kavaljere' kada bi znao da se u njegovu kuću useljava 'banda komunista'".

Berluskoni je imao titulu viteza (kavaljere), a mnogi su ga tako i zvali, pored toga što je ostao zapamćen i kao „predsednik", iako je dugo godina pre smrti bio samo predsednik stranke Napred Italija.

Kada su ga na toj čuvenoj konferenciji za novinare strani dopisnici ispitivali o njegovom prijateljstvu sa Đanfrankom Finijem, liderom Nacionalne alijanse, potomkom neofašističkog italijanskog socijalnog pokreta, on ih je sve optužio da su „komunisti", što je u rečniku krajnje desnice najveća uvreda protiv bilo koga ko je orijentisan ka levici.

Nekadašnji italijanski premijer se nikada nije vratio da govori u Udruženju stranih novinara u Rimu.

Godinama je odbijao pozive, uz obrazloženje da smatra da strani dopisnici pišu „uvredljivo" i da se „bave glupostima".

U čudnom, ironičnom veleobrtu, umesto Berluskonija, koji je 2020, godine izašao iz grandiozne plate i preselio se u kuću u njegovom vlasništvu u mestu Arkore, na bogatoj periferiji Milana, novi stanari su dopisnici inostranih medija.

Udruženje stranih novinara u Italiji postoji od 1912. godine.

Osnovano je u Rimu, a danas postoji i njegovo drugo sedište u Milanu.

Ovo udruženje sada broji oko 400 dopisnika i slobodnih novinara iz celog sveta.

Istorijsko sedište, nedaleko od italijanskog parlamenta palate Kiđi, strani novinari su morali da napuste prošle godine zbog toga što je vlasnik odlučio da ta zgrada postane hotel sa pet zvezdica.

A onda im je agent ponudio nekadašnju Berluskonijevu „jazbinu".

„Kada smo ušli u septembru prošle godine, unutra nije bilo ničeg osim crvenog tepiha u hodniku i nekoliko komada nameštaja koji pripadaju vojvodi Đuliju Gracioliju", kaže Čakir.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Feng šui uređenje umesto baroknog stila

Pre nego što su radovi i restauracija počeli, prostorije na površini od 1.600 kvadratnih metara prvog sprata zgrade Gracioli bile su prazne.

Od nameštaja nije ostalo gotovo ništa, osim glomaznog stola sa pozlaćenim nogarama i drvenih ormara od hrastovine u kojem su držane knjige.

„Slike, tapiserije, ogromni kristalni lusteri, zidni stolići, tepisi i debele zavese, samo su skupljali prašinu", kaže arhitektinja Serena Minjati za BBC na srpskom.

„U kontrastu sa delovima enterijera koje smo zadržali, kao što su tapiserije, lusteri i dekoracije na zidovima, odabrali smo nameštaj koji se uklapa u feng šui filozofiju uređenja prostora", priča Minjati.

Ova arhitektinja je nedavno uredila dom Tom Jorku, lideru britanskog benda Rejdiohed u kojem živi u Rimu, sa ženom, italijanskom glumicom Dajanom Ranćone.

„Kada smo uklonili zidne stoliće od mermera koji su bili u tom poznatom hodniku, vojvoda Đulijo Gracioli je bio veoma razočaran.

„Na njihovo mesto stavili smo klupe i bele police za knjige", kaže Minjati.

Osamdesetogodišnji vojvoda Gracioli živi na poslednjem spratu ove zgrade i nije mu bilo jasno zašto se nameštaj koji je oduvek u njegovoj kući, nekome ne sviđa.

„Zvali su ga 'tatice', a ja sam mislila da je u pitanju šala"

Berluskoni nije voleo da se sreće sa novinarima, posebno ne sa stranim dopisnicima.

Određeni novinari, međutim, po pozivu su dolazili na njegove zabave i proslave.

U ovoj palati su organizovane takozvane 'bunga bunga žurke', a najpoznatiji novinar koji je učestovao u njihovom organizovanju jeste Emilio Fede, bivši glavni urednik četvrtog programa „Rete 4", Medijaset televizije u vlasništvu porodice Berluskoni.

On je 2017. osuđen na dve godine zatvora zbog podsticanja na prostituciju maloletnih devojaka koje su posećivale palatu Gracioli, kao i drugu vilu u mestu Arkore.

Najpoznatija afera Silvija Berluskonija bila je Rubigejt, a ime je dobila po marokanskoj plesačici Karime „Rubi" El Marug, zvane „Rubini kradljivica srca".

Berluskoni je optužen da joj je plaćao za seksualne usluge kada je ona imala 17 godina.

Getty Images

Dok je bio premijer, Berluskoni je telefonirao policijskoj stanici i zatražio oslobađanje 17-godišnje Rubi, koja je bila pritvorena zbog krađe.

Bila je i gošća „bunga bunga" žurki.

Italijanski mediji preneli su da je premijer tvrdio da je ona nećaka ili unuka egipatskog predsednika, a da je on stoga pokušavao da izbegne diplomatski incident.

Berluskoni je proglašen krivim da joj je platio za seks i zloupotrebu položaja 2013, ali je ta presuda poništena sledeće godine.

On je uvek odbacivao tvrdnje da je bilo kojoj ženi platio za seks, rekavši da u tome „nedostaje zadovoljstvo osvajanja".

Ali je priznao i da nije „nikakav svetac".

Ambra Batalina, italijanska manekena filipinskog porekla imala je 18 godina kada se našla u Berluskonijevoj kući.

„Posle konkursa za mis Italije 2011. godine, moj tadašnji agent mi je rekao da smo pozvani na gala večeru.

„Mene i još jednu devojku odveli su u Berluskonijevu vilu, a da pritom nismo ni znale gde se nalazimo", priča Batalina za BBC na srpskom.

Bila je, kaže, iznenađena kada je videla kakav odnos te devojke imaju imaju sa Berluskonijem.

„U jednom trenutku pojavile su se druge devojke, a potom Silvio Berluskoni koga su one ljubile u usta i zvale ga - 'tatice'.

„On i njegovi prijatelji potom su pozvali sve te devojke na 'bunga bungu' i otišli su u drugu prostoriju".

„Mislila sam da je sve to neka šala, ali kada sam shvatila o čemu je reč, tražila sam od mog agenta da me odvede kući."

Zbog toga što nije pristala na pružanje usluga za koje je Berluskoni debelo plaćao, Ambra Batalina tvrdi da je morala da napusti zemlju i da promeni ime.

Danas živi u Njujorku i bavi se modelingom.

Crveni tepisi i tajni prolazi

Novo sedište Udruženja stranih novinara otvoreno je 19. marta 2024.

Dok sam se pela stepenicama na prvi sprat, koleginica iz CBC njuza mi je rekla da su na ulazu ostavili jedini crveni tepih.

Berluskoni ih je imao gotovo u svakoj prostoriji.

Voleo je glamur, ali i kič.

Kolega Dario Menor Tores, slobodni novinar, saradnik mnogih španskih medija, poveo me je u obilazak prostorija.

Prvo mi je pokazao njegovu kancelariju koja je nekada bila kupatilo.

„Na zidovima su bila velika ogledala. Priča se da su se u tom kupatilu Berluskonijeve devojke snimale i slikale", kaže Tores za BBC na srpskom.

Danas se u toj prostoriji nalazi nekoliko radnih stolova.

„Ogledala smo sklonili", dodaje.

Zatim mi je pokazao radni prostor sa desetak stolova.

Pretpostavka je da je ta prostorija bila spavaća soba u kojoj je bio krevet koji je Berluskoni dobio na poklon od Vladimira Putina.

Taj krevet je navodno pripadao sovjetskom lideru Josifu Visarionoviču Staljinu.

Pokazao mi je i tajni prolaz, otvorivši ormar u kojem su bile knjige i iza koga se kriju vrata koja vode do prizemlja.

Na svečano otvaranje došao je i predsednik Italije Serđo Matarela, počasni član Udruženja stranih novinara.

Rekao je da veruje da će inostrana štampa „nastaviti da bude prozor u svet njegovoj zemlji".

Na otvaranju je govorio i ministar privrede Antonio Tajani, koji je i generalni sekretar političke partije Napred Italija, stranke koju po poslednjoj volji Berluskonija i dalje finansiraju njegova deca, a ostavio im je u nasledstvo pet milijardi evra.

„Na ovom mestu se susreću moja dva života. Dok sam bio novinar dolazio sam u na konferencije u palatu Gracioli. Kada sam postao političar, dolazio sam ovde radi politike", rekao je Tajani.

„Molim vas, pomozite nam da uspostavimo mir u svetu u ovim teškim vremenima", poručio je okupljenim novinarima.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: