TV I DRUGE IGRE

Nacija zarobljenog uma

Depees će opet da pobijedi, iako je građanima ponudila manje od opozicije. Ne obećava ništa što ovaj obespamećeni narod već nije zadesilo. Čak se uopšte ne trude da zadobiju nove birače. Samo da stare zadrže na okupu. Nijesu se udostojili ni mantru da promijene
219 pregleda 15 komentar(a)
karikatura, wc šolja, Foto: MOHAMMAD SABA'ANEH/CARTOONMOVEMENT.COM
karikatura, wc šolja, Foto: MOHAMMAD SABA'ANEH/CARTOONMOVEMENT.COM
Ažurirano: 23.09.2016. 13:27h

Sjedim sa starim prijateljem. Zanimljiv je, pobunjenog uma. Pričamo o sigurnoj pobjedi depeesa. Zato što ođe decenijama većina glasa za isto. Za promjene, fali joj sloboda. A sloboda traži hrabrost. Usred priče, zvoni njegov telefon. Zove ga majka, primičem se, hoću i ja da je pozdravim, ali ona ne pravi pauzu.

- Sine, zamisli, danas su me zvali iz depeesa. Oće da dođu kod mene...

- Što će oni kod tebe, znaju li ko si?

- Znaju, znaju. Kažu da hoće da mi pomognu, ako mi što treba dok sam sama...

- Otkud oni znaju da si sama? Što da ti pomognu kad ti đeca dolaze?

- Ne znam, to su neki mladi. Baš fini. Obilaze starije i popričaju o izborima...

- Nijesi ih valjda puštila?

- Ne, ne. Rekla sam da vi dolazite, da imam svega... Ali, mnogo su bili dobri, sine...

Prijatelj iznerviran. Đe da zovu ženu od 85 godina. I tako pečatno, čak i ne kriju zašto dolaze. Da su bili uporniji, kaže, majka bi im obećala glas. Starost je naivna...

***

Koliko su posjeta obavili, znaćemo 16. oktobra. Kao što znamo da se izbori ne dobijaju sa TV ekrana. Ni preko Prolazne vlade... Čije je učinke predstavio potpredsjednik Milorad Vujović. Bolje da nije.

Znatno su poboljšani uslovi za izbore, ali stanje i dalje nije dobro... Bog me ubio ako sam shvatila što je htio da kaže. Premijer mu nedjeljama nije davao zaduženja... Pa, nije tamo ni poslat da radi za njega, nego da vrati povjerenje u izbore. Nastojaće da sve srede do glasanja... Izbori su za 20 dana... A Prolaznoj vladi vjeruje još samo koalicija Ključ. U stvari, njena trećina. Pošto je URA blagovremeno izašla, a SNP nije ni ulazila u taj kabinet.

***

Kratak bilans, uz sve olakšavajuće okolnosti, izgleda ovako:

Direktor Zavoda za zapošljavanje otišao je neobavljenog posla. Nije izdržao opstrukcije, podvale i uvrede. Niti je pronašao ijedan primjer predizbornog kupoprodajnog zapošljavanja.

Ministar rada i socijalnog staranja nije uhvatio nijednog radnika lokalnih centara u plaćanju glasova iz kase za gladne i nemoćne. Neće biti da je za dva mjeseca suzbio decenijama odomaćenu trgovinu pravom građanina na slobodan izbor.

Ministar finansija nije uspio da uplati ni doprinose na plate radnika koje država duguje godinama. Ostavio je tako šansu depeesu da, isplatom duga odabranima, obezbijedi koju hiljadu glasova za izbore 2020. Godinama je to radila. Jeste napravio plan naplate poreskog duga. Taman na vrijeme da ga sprovede buduća vlada. Neprolazna.

Ministar policije nije pronašao deset i više hiljada fantomskih birača. Koji su u Skupštini pomenuti više puta nego što ih ima. Neuspješna je bila i potraga za nekoliko hiljada mrtvih duša. Vlast je godinama optuživana da ih svake četvrte izvodi na glasanje iz grobnice. Prošle sedmice, rekao je kako tog dana ne bi potpisao birački spisak. Hoće li ga parafirati uoči izbora i kakvom se čudu nada u međuvremenu?!

***

Depees će opet da pobijedi, iako je građanima ponudila manje od opozicije. Ne obećava ništa što ovaj obespamećeni narod već nije zadesilo. Čak se uopšte ne trude da zadobiju nove birače. Samo da stare zadrže na okupu. Nijesu se udostojili ni mantru da promijene.

Ulazimo u NATO... Tačno, ali ne svojom zaslugom nego zbog interesa Alijanse. Na putu smo ka Evropskoj uniji... Jesmo, ako se ne raspadne prije našeg dolaska. Biće još stranih investitora... Hoće, ostao je koji hektar neprodate domovine. Sačuvaćemo bezbjednost građana... Sigurno, poslije skoro 500 ubistava za mandata depeesa i pedesetak nerasvijetljenih, od Mićka Talijana do Muše Osmanagića...

Uprkos tome, poraziće i nas i opoziciju i zdrav razum. Može li se drugi rezultat očekivati u zemlji koju su 25 godina vodili kriminalci i krpelji, lopovi i izdajnici, prevaranti i licemjeri. Ne kršim kodeks, samo citiram što su javno jedni drugima rekli članovi organizovane koalicione grupe. Kad su okončali zajedničku borbu za ovakvu državu. U kojoj čak ni izbjeglice iz Sirije ne žele da ostanu...

P.S. Samo je Milo Đukanović potpuno oduševljen radom Prolazne vlade. Ispašće da izbori nikad nijesu kradeni, pa neće ni ovi, što mu ide u prilog. Ili su pokradeni svi do sada, pa će i ovi, i to uz amin opozicije. Što opet tjera vodu na njegovu vodenicu. Ili vjetar na vjetrenjaču, svejedno je...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")