Proslava Dana Evrope širom Crne Gore

Centralni, višednevni program smješten je u Podgorici a počinje koncertom Marije Božović

4015 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Centralna manifestacija obilježavanja Dana Evrope, 9. maja, biće održana u Podgorici, najavila je Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori koja, u partnerstvu sa Glavnim gradom organizuje veliki broj dešavanja među kojima izdvajaju tradicionalni EU sajam i Cvjetni tepih, ali i prvo izdanje Festivala svjetlosti.

“Dan Evrope će se slaviti i u sedam gradova širom Crne Gore u organizaciji Evropske unije i Ministarstva evropskih poslova”, najavljeno je u saopštenju.

Kada je Podgorica u pitanju, u susret Danu Evrope Delegacija EU poklanja građanima koncert Marije Božović sa bendom, koji će biti održan na Trgu nezavisnosti osmog maja u 19 časova.

“Koncert popularne crnogorske pjevačice ujedno je i uvod u serijal događaja kojima će Podgorica obilježiti Dan Evrope. Sva glavna dešavanja ove godine biće održana na Univerzitetskom trgu kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom u Podgorici, na kampusu Univerziteta Crne Gore (UCG). Time je Delegacija EU željela da oda počast mladima, znanju i nauci a povodom jubileja, 50 godina od osnivanja Univerziteta”, navodi se u saopštenju.

Povodom decenije od osnivanja i rada studentskog radija Krš i Studentskog parlamenta, Delegacija EU je podržala organizaciju velike žurke na platou Elektrotehničkog fakulteta na kojoj 10. maja od 19 časova nastupaju DJ Rolando (Detroit), Kid Kimi (Beograd), DJ Stefan Bulatović Buli (Podgorica).

“Dan kasnije, u subotu 11. maja u 12 časova, kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom na Univerzitetskom trgu održaće se centralna manifestacija proslave Dana Evrope. Uz tradicionalni EU sajam ambasada kojim se predstavljaju kultura i istorijat zemalja Evropske unije, predstavljanja programa i projekata EU u Crnoj Gori i partnera, svečano će biti otvoren i Cvjetni tepih površine 274 kvadratna metra, sastavljen od 18 hiljada sadnica, a inspirisan tradicijom crnogorske radinosti. Očekuje vas i koncert hora Zvjezdice, pješčana predstava inspirisana našom junakinjom Super Zvjezdanom, modna revija modela napravljenih od recikliranih materijala, ali i druženje sa kućnim ljubimcima, šah na otvorenom, slikanje na otvorenom, virtuelna realnost i još mnogo toga”, najavljuju organizatori.

Festival svjetlosti biće upriličen 12. maja u 21 čas, ispred zgrade Rektorara UCG.

“Kao poklon Delegacije EU gradu Podgorici i UCG, svjetlosni spektakl 3D animacija i svjetlosne instalacije plesaće u ritmu elektronskog zvuka za koji će biti zaduženi DJ Funkella uz podršku saksofoniste Stefana Pavićevića i Tanje Bogdanović na električnoj violini”, ističe se u najavi.

Evropski đir u gradovima širom Crne Gore

Pored programa u Podgorici, iz Delegacije EU najavljuju i dodatni program u drugim crnogorskim gradovima, koji opisuju kao svojevrstan “Evropski đir”.

“U periodu od 9. do 17. maja Crnom Gorom kružiće i Evropski đir u organizaciji Ministarstva evropskih poslova i Delegacije EU. Pod okriljem projekta EU4ME, a uz partnerstvo devet crnogorskih lokalnih samouprava, od Bara do Pljevalja, posjetioce očekaju različite aktivnosti”, poručuju oni.

U planu je pošumljavanje Vrsute u Baru 9. maja, biciklistička tura Nikšićem uz cjelodnevne aktivnosti na glavnom gradskom trgu 10. maja.

“Istog dana u Kolašinu vas čeka dan prepun dešavanja na glavnom trgu, ali i veliki večernji koncert KUD Kolašin i Isaka Šabanovića, u organizaciji EU Kutka iz Bijelog Polja. U Mojkovcu 13. maja djeca iz vrtića organizuju karneval inspirisan Evropskom unijom dok na Žabljaku dan kasnije osnovci i srednjoškolci pjevaju hitove Eurosonga”, navodi se u saopštenju.

Organizatori dodaju da Evropski đir ima svoje stanice i u Beranama i Petnjici, a zaustavlja se 17. maja u Pljevljima na glavnom gradskom trgu gdje će nastupiti đaci muzičke škole, a u galeriji “Vitomir Srbljanović” biti upriličena izložba inspirisana evropskim vrijednostima.

Bonus video: