Bronzana plaketa za pjesnikinju Slavku Božović

Nagrade je uručio predsjednik Udruženja srpskih književnika Slovenije i Evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti, profesor Saša Gajić

1811 pregleda 166 reakcija 0 komentar(a)
Slavka Božović, Foto: Privatna arhiva
Slavka Božović, Foto: Privatna arhiva

Pjesnikinja Slavka Božović iz Nikšića je na Međunarodnom pjesničkom konkursu „Zlatno pero“, koji je raspisalo Udruženje srpskih književnika u Sloveniji, osvojila povelju sa „Bronzanom“ plaketom uz novčanu nagradu za pjesmu „Crna Goro majko“. Na konkurs je stigla 171. pjesma iz devet zemalja, a najveći broj pjesnika koji se prijavio je iz Srbije, BiH i Crne Gore.

U Derventi je održana svečana akademija i dodjela međunarodnih priznanja, a organizatori svečanosti bili su Udruženje srpskih književnika Slovenije i Srpski književni klub „Vihor“ iz Dervente. Nagrade je uručio predsjednik Udruženja srpskih književnika Slovenije i Evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti, profesor Saša Gajić.

„Zaista lijepe utiske nosim iz Dervente, a nagrada koju sam osvojila je podstrek da nastavim dalje da pišem na krilima snova. Kada čovjeka vodi srce onda nađe i vremena i načina da stigne tamo gdje želi. Nije mi bilo teško prevaliti stotine kilometara i stići u Derventu. Čast mi je što sam uvrštena u tu kategoriju pjesničkog jata, dobitnika značajnih nagrada i što sam imala priliku da prezentujem nagrađene pjesme brojnoj publici“, kazala je Božović i zahvalila se organizatorima takmičenja i stručnom žiriju.

Stručni žiri u sastavu prof. Biljana Kajganić Dobrilović, predsjednica, i članovi: publicista Nenad Simić, prof. Milorad Šarović, kulturni animator Igor Mitić i publicista Slavica Blagojević (Anisija Crepović), odlučio jeglavnu nagradu, povelju sa „Zlatnom“ plaketom dodijeli Hristini Slavić iz Zrenjanina za pjesmu „Moj zavičaj“, dok je povelju sa „Srebrnom“ medaljom za pjesmu „Oda Otadžbini“ osvojio Ljubiša Z. Vojinović, iz Majstorovskog, iz Novog Sada.

Božović je dobila i povelju sa zlatnom značkom za aktivno učešće na Međunarodnom pjesničkom takmičenju “Ljubljanski pesnički dani”, a njene pjesme su uvrštene među najbolje.

Bonus video: