Milena Živković predstavlja koncept "Mentalna ekologija"; Svaki put može biti put u bolje i jasnije sopstvo

Vizuelna umjetnica predstaviće danas na Cetinju svoj koncept projekcijom dva kratka filma u 19.30 časova, odnosno interaktivnom radionicom sa srednjoškolcima u 10 časova

2829 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Putem interaktivne radionice i dva kratka ekološko-umjetnička filma, vizuelna umjetnica Milena Živković predstaviće se danas publici na Cetinju, u galeriji Centra za kulturu Prijestonice Cetinje, i to u 10 časova počinje radionica a projekcije su najavljene od 19.30.

Svoj umjetnički koncept poznat kao “Mentalna ekologija” približiće kroz kreativno interaktivnu radionicu “Socijalna skulptura” koja je namijenjena srednjoškolcima, ali i promocijom i projekcijama kratkih filmova “Mentalna ekologija” i “7 minuta čistog puta”, u produkciji Blaža Tatara.

“Od 10 do 12 časova, kroz interaktivno-kreativnu radionicu ‘Socijalna skulptura’ srednjoškolci kao zapostavljena, a istovremeno i najranjivija i socijalno najpotentnija ciljna grupa, moći će da uđu u kreativno iskustvo, istražujući i diskutujući o povezanosti između kreativnosti, savremene umjetnosti, društvene odgovornosti i snage jednog pojedinca, a zatim i snage zajednice”, navodi se u najavi iz Centra za kulturu.

foto: Promo

Projekcije filmova slijede u 19.30 časova i predviđeno je da kompletan program traje do 21 čas.

“’7 minuta čistog puta’ je ekološko-umjetnički kratki film koji govori o putu umjetnice i poziva na mikro akciju. Promociji filma prethodiće uvodni razgovor između umjetnice Milene Živković, Blaža Tatara kao režisera i producenta filma i Dine Skarep, predstavnice Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera koje je od 2021. godine glavni partner projekta ‘Mentalne ekologije’”, piše u najavi.

Film otvara brojne teme, podstiče ideje i prakse o kojima će biti riječi na događaju. U pitanju je eksperimentalni video rad četvoro entuzijasta, a nastao je na putu ka devetom izdanju Green Montenegro international film festival GMIFF, tokom nekoliko dana boravka na Durmitoru.

“Naum je glasio osvijestiti i spojiti u jedno filozofske, umjetničke putanje i neumoljiva kretanja svakodnevice, a svakom činiocu na tim trakama puta dati glas, dati jednaku važnost, jednak potencijal okidača za transformacije. Ne postoji fizički, mjerljivi put koji prethodno nije makar dvorstruku tu kilometražu prešao mentalnom cestom. Svaka ideja, odluka, čin, djelo, imaju prapočetak u misaonom drumovanju. Istaći i objediniti nazad svetosti oba ta puta, i fizičkog i duhovnog, u ciljoholičnoj današnjici je bila timska potreba neopterećena dopadljivošću finala”, navodi se o filmu u okviru najave...

Milena Živković
Milena Živkovićfoto: Privatna arhiva

Ističući da je u pitanju “mali film velike teme”, autorka kaže da “oči publike nijesu cilj već samo svrsishodan nastavak puta i njegovog čišćenja kojem valja vratiti svečanost i podsjetiti na to da svaki intrizično rođen ekološki, umjetnički rad na duže staze uvijek ima odmarajuće posljedice”...

“Čak i kad bježimo, svaki put može biti put u bolje i jasnije sopstvo”, poručuje ona.

Projekat je dobio podršku Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera...

Milena Živković rođena je na Cetinju gdje je završila Fakultet likovnih umjetnosti, smjer grafika. Prepoznatljiva je po svom konceptu “Mentalna ekologija” koji je, objašnjava sama autorka, ekološko-umjetnički projekat i “mali pokret koji podstiče pojedinca na razvoj kreativnog potencijala kroz mikro akciju, čime doprinosi promjeni svijesti koja dalje povoljno utiče na zajednicu i zaštitu živitne sredine”.

Bonus video: