„Sveci” ili „milioneri”, ko ide za London: Iz Pariza se vidi „Vembli”

PSŽ večeras (21) dočekuje Borusiju Dortmund u revanšu polufinala Lige šampiona. Njemački tim je u prvom susretu slavio 1:0

2804 pregleda 2 komentar(a)
Borusija je zahvaljujući podršci “žutog zida” dobila prvi meč 1:0, Foto: Thilo Schmuelgen
Borusija je zahvaljujući podršci “žutog zida” dobila prvi meč 1:0, Foto: Thilo Schmuelgen

Nošena fenomenalnom podrškom “žutog zida” - jedne od najimpresivnijih tribina u svjetskom fudbalu, Borusija Dortmund je prethodne sedmice, u prvom meču polufinala Lige šampiona, savladala PSŽ 1:0 i napravila značajan korak ka prvom finalu nakon deset godina, a trećem u istoriji.

“Milionere” je odlasku na “Vembli” približio Niklas Filkrug. Njemački napadač je krajem prvog poluvremena sjajno pratio pas Nika Šloterbeka, izbjegao ofsajd zamku, pobijedio u duelu Lukasa Ernandesa i zatresao mrežu. Bio je to njegov treći gol u Ligi šampiona ove sezone.

Mogao je Filkrug da postigne još jedan pogodak, ali je u nastavku bio neprecizan, dok su na drugoj strani Parižani dva puta pogađali okvir gola.

Kilijan Mbape je prvi na listi Ligi šampiona po broju udaraca u okvir gola, ali je u prvoj utakmici samo jednom natjerao Gregora Kobela da interveniše - jedan od najboljih napadača na svijetu večeras mora da bude znatno raspoloženiji nego u prvoj utakmici, u protivnom ovo će biti njegov oproštajni meč u dresu “svetaca” u Ligi šampiona. U junu ide - vjerovatno u Real Madrid.

Prvi meč na “Signal Iduna parku” bio je kvalitetan, a ništa manje se ne očekuje ni u večerašnjem (21) revanšu na “Parku prinčeva” u glavnom gradu Francuske.

- Atmosfera na prvom meču je bila fantastična. Ali, mi smo na toj utakmici mnogo patili. Pritiskali su nas, ali to se očekuje od tima takvog kvaliteta. Odigrano je samo prvo poluvrijeme, slijedi revanš. Od “Vemblija” nas dijeli 90 minuta - jasan je Filkrug.

lš
foto: Graphic News

“Miloneri” su prethodne srijede prekinuli niz od tri meča bez pobjede protiv francuskog šampiona i savladali ga nakon četiri godine.

- Ništa nije gotovo, moramo na terenu da zaslužimo odlazak na “Vembli”. U revanšu nam je dovoljan i remi, ali mi želimo pobjedu. Imamo prednost od jednog pogotka iz prve utakmice i želimo u Parizu da završimo posao - poručio je trener “milionera” Edin Terzić.

PSŽ u prvoj utakmici nije imao ni sreće - Kilijan Mbape i Ašraf Hakimi su pogodili stativu, sjajne prilike nisu iskoristili Fabijan Ruiz i Osman Dembele...

- Rezultat iz prve utakmice jasno pokazuje da je to bio neizvjestan meč. Ali, sada slijedi novi susret. Imaćmo podršku navijača, a moraćemo da budemo efikasniji, nego u Dortmundu - objasnio je trener PSŽ-a, Luis Enrike.

3 finala Lige šampiona, kombinovano, imaju Borusija Dortmund i Pari Sen Žermen. "Milioneri" su dva puta igrali u završnoj predstavi, jednom su i pokorili Evropu - 1997. čuvenom pobjedom u finalu protiv Juventusa (3:1). Drugo finale, 2013. su izgubili od Bajerna (2:1), od kojeg je poražen i PSŽ (1:0) u svom jedinom finalu do sada, 2020.

Španski stručnjak večeras neće moći da računa na Lukasa Ernandesa, koji se povrijedio u pokušaju da spriječi Filkruga da postigne gol u prvom susretu. Zbog toga će francuski fudbaler propustiti i predstojeće Evropsko prvenstvo.

- I prije prve utakmice smo znali da neće biti lako. Ovo je polufinale Lige šampiona. Razočarani smo, jer smo u prvom susretu dva puta pogodili stativu. Ali, to je fudbal - nekada vam ide dobro, nekada ne. Moraćemo da analiziramo situacije iz prve utakmice - poručio je Enrike.

U drugom polufinalu, sjutra (21) se sastaju Real Madrid i Bajern Minhen.

Vjerovatni sastavi - PSŽ (4-3-3): Donaruma - Hakimi, Markinjoš, Beraldo, Mendeš - Zair-Emeri, Vitinja, Fabijan Ruiz - Dembele, Mbape, Barkola.

Borusija Dortmund (4-2-3-1): Kobel - Rajerson, Humels, Šloterbek, Matsen - Čan, Sabicer - Adejemi, Brant, Sančo - Filkrug.

Bonus video: