Žakelj: Moglo je da bude drugačije, ali zaslužili smo pobjedu - kako god da se završi serija, uradili smo što smo htjeli

"Odigrali smo na nivou na kojem možemo i koji želim - bilo je, naravno, i nedostataka, ali sam zadovoljan pristupom i karakterom"

10122 pregleda 7 komentar(a)
Žakelj tokom meča sa Partizanom, Foto: KK Budućnost Voli/Filip Roganović
Žakelj tokom meča sa Partizanom, Foto: KK Budućnost Voli/Filip Roganović

Drama, uzbuđenja, velika bitka dva velika rivala - na kraju rulet je stao na plavo...

Košarkaši Budućnost Volija upisali su jednu od većih pobjeda u posljednjim godinama, srušili Partizan (74:73) i izborili majstoricu u polufinalu AdmiralBet ABA lige.

"Velika pobjeda za nas - kako god da se završi treća utakmica u petak, uradili smo ono što smo htjeli pred našom publikom i savladali Partizan", rekao je nakon meča trener "plavih" Andrej Žakelj.

Imala je Budućnost i velikih 68:59 na šest minuta i 59 sekundi do kraja, ali se u finipu "zakuvalo", Kamenjaš je na 15 sekundi prije kraja poromašio oba slobodna bacanja, a Aleksa Avramović zicer za pobjedu Partizana.

"Imali smo drugačiji plan poslije tajm-auta, ali ne desi se uvijek ono što želiš. To je čar sporta, moglo je da se okrene na drugu stranu, ali mislim da smo zasluženo pobijedili", smatra slovenački stručnjak.

O igri svojih momaka kaže...

"Odigrali smo na nivou na kojem možemo i koji želim - bilo je, naravno, i nedostataka, ali sam zadovoljan pristupom i karakterom. U nekim situacijama smo pravili korak naprijed kada smo bili u krizi, a sada nas čeka treća utakmica, najvažnija u sezoni. Sigurno ćemo dati sve od sebe da ponovimo ovakvo izdanje", kaže Žakelj.

Budućnost se mučila u šutu za tri poena, a prvu je pogodila tek iz osmog pokušaja kada je precizan bio Flečer Megi.

"Ni jedna ni druga ekipa nisu imale šuterski dan, bile su dobre odbrane na obje strane. Zadovoljan sam pristupom i energijom, a i neke taktičke stvari smo dobro izveli. Generalno, uvijek odbrana pobjeđuje".

U trenucima kada nije išlo Žakelj je svoje momke pokušao da probudi i tajm-autom nakon samo tridesetak sekudni druge četvrtine - kada je Andrija Slavković na "minus tri" promašio trojku, a na drugoj strani van linije 6,75 bio precizan Kevin Panter.

"Nije to bila velika filozofija - htio sam da se smirimo i da pokušamo faulom neke napade da zaustavimo. Samo je bilo pitanje fokusa i smirenosti", skromno odgovara Žakelj.

Je li današnja pobjeda otkrila neke slabe tačke Partizana?

"Nema puno stvari u kojima možemo da iznenadimo jedni druge - znamo sve jedni o drugima, ovakve utakmice odlučuju nijanse, taktički detalji, forma, energija i što manje grešaka", zaključio je Žakelj.

Bonus video: