Let preko Jadrana za korak bliže Mundijalu - "lavovi" ne bježe od uloge favorita protiv Italije

Rukometaši Crne Gore u prvom meču baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo igraju protiv Italije, meč u dvorani San Đakomo na programu je sjutra (četvrtak) od 20 sati

9864 pregleda 0 komentar(a)
Branko Vujović, Foto: IHF
Branko Vujović, Foto: IHF

Na put ka trećem Mundijalu "lavovi" kreću iz Konversana, antičkog grada sa druge strane Jadrana, koji je u novom milenijumu postao centar italijanskog rukometa...

Crna Gora u prvom meču baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj, Norveškoj i Danskoj igra protiv Italije, meč u dvorani San Đakomo na programu je sjutra (četvrtak) od 20 sati.

"Idemo na pobjedu, ne bježimo od uloge favorita - mislim da smo do sada pokazali da zaslužujemo da učestvujemo na velikim takmičenjima. Učinićemo sve da i u budućnosti bude tako", poručio je iz regije Pulja naš desni bek Branko Vujović.

Crna Gora bi mnogo toga oko odlaska na Mundijal mogla da riješi upravo na jugu Italije.

"Treba da pristupimo maksimalno fokusirani i koncentrisani, ali svakako ovo je tek prvo poluvrijeme", jasan je rukometaš njemačkog Hanovera.

Aduti Italije - publika, odbrana i golman Ebner

"Azuri" su do mečeva sa Crnom Gorom stigli kroz martovske duele sa Belgijom...

"Italija prvenstveno dobro igra kući kada je nosi publika. Koncentrisani su više na odbranu i oslanjaju se na golmana (Domeniko Ebner, sada čuvar mreže Lajpciga) sa kojim sam igrao prošle godine. Mislim da ako budemo pravi i ako budemo imali pristup kao do sada da neće biti problema", naglasio je Vujović.

Rukometna reprezentacija Crne Gore, Rukometaši Crne Gore
foto: IHF

Plasman na prvo Svjetsko prvenstvo Crna Gora je izborila kao autsajder protiv velikana Švedske 2012, da bi deceniju kasnije bila favorit protiv Grčke - uz malo muke u Atini opravdala je tu ulogu i drugi put otišla na planetarno takmičenje.

Sada je ponovo favorit...

"Sa tom ulogom je dosta teže, veći je pritisak, svi očekuju od nas da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo, kao što sam rekao došli smo u situaciju da ostale ekipe gledaju na nas kao ozbiljnog protivnika i da ove nešto manje uspješne ekipe su dosta koncentrisanije i dosta više pažnje obraćaju na nas. Stasavamo iz godine u godinu, igramo sve bolje i bolje i nadam se da ćemo tako i nastaviti", ocijenio je Vujović.

Kaluđerović: Sve se rješava u "Morači"

Lijevi bek Crne Gore Vasilije Kaluđerović podvukao je sličnosti između "lavova" i "azura".

"Čeka nas borbena ekipa koja u svakoj utakmici daje svoj maksimum - takvi smo i mi. Igrači koji su ranije igrali za Crnu Goru sa tom borbenošću su pobjeđivali velike ekipe, tako da Italiju ne smijemo da potcijenimo", upozorio je Kaluđerović.

Kaluđerović
Kaluđerovićfoto: Luka Zeković

Koji bi bio recept za prvi meč?

"Moramo da budemo fokusirani i oprezni, da damo sve od sebe, kako bismo poslije utakmice mogli da odmorimo i da se pripremimo za drugi meč koji je jednako bitan".

Smatra i da će se sve rješavati u revanšu u "Morači"...

"Mislim da će se u ovoj utakmici njihova igra otvoriti i da će nam biti jasnije sa kakvim protivnikom imamo posla, ali svakako da ništa neće biti riješeno i ako ih pobijedimo u gostima - pobjeda je svakako cilj, ali nedjelja je presudna. Idemo korak po korak".

Crna Gora juri deseto veliko takmičenje od obnove nezavisnosti, dok Italija na na njima nije igrala od daleke 1998. Zbog svega čini se da bi samo "lavovi" sami sebi mogli da zakomplikuju put na Svjetsko prvenstvo ukoliko bi bilo opuštanja.

"Svi smo u nekom iščekivanju, mislim da smo sazreli da ne pravimo greške koje smo pravili ranije - postali smo tim. Ovo je novi sastav, podmlađen, sa starijim momcima koji nam daju smjenice i pomažu", zaključio je Kaluđerović.

Bonus video: