Vučić i Si potpisali Zajednicku izjavu dvije zemlje o partnerstvu i izgradnji zajednice Srbije i Kine

Predstavnici Srbije i Kine su poslije sastanka delegacija dvije zemlje u Palati "Srbija" popisali više dokumenata o strateškoj saradnji

8998 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Si i Vučić, Foto: Reuters
Si i Vučić, Foto: Reuters

Predsjednici Srbije i Kine, Aleksandar Vućić i Si Đinping, potpisali su danas u Beogradu Zajedničku izjavu dvije zemlje o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Kineski predsjednik je u dvodnevnoj posjeti Beogradu, a danas je poslije dočeka ispred Palate "Srbija" imao sastanak sa Vučićem.

Si je danas izjavio da će se Kina i Srbija "zajedno suprotstaviti hegemonizmu i politici moći" i zajednički se zalagati za fer pristup i pravdu i zajednički raditi na izgradnji "globalne zajednice sa zajedničkom budućnošću", prenosi Beta.

Kineski predsjednik je nakon potpisivanja Zajedničke izjave istakao da je političko povjerenje Pekinga i Beograda "jako kao stijena".

Istakao je da je Srbija, kada ju je posjetio prije osam godina, postala prvi evropski strateški partner Kine, a da tokom njegove današnje posjete postaje "prva zemlja koja učestvuje u izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću".

"Ukupno šest praktičnih koraka je potrebno u izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću: sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine koji uskoro stupa na snagu, zatim to što Kina podržava srpski EXPO 27 i šalje delegaciju", naveo je prva dva kineski predsjednik.

Treći korak je uvoz više prozivoda iz Srbije što je već dogovoreno za suve šljive i borovnice, četvrti podrška 50 mladih naučnika da tri godine učestvuju u istraživanjima u Pekingu uz poziv da 300 mladih iz Srbije tri godine studira u Kini.

"Kao posljednji korak Kina pozdravlja otvaranje direktnog leta Beograd - Šangaj i poziva na još takvih inicijativa", kazao je Si.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da niko neće moći da raskine čelično prijateljstvo Srbije i Kine.

"Predsjednik Đinping mi je rekao da će Srbija imati čvrstu podršku u svim pitanima koja se pokreću u Ujedinjenim nacijama", prenio je Vućić riječi kineskog predsjednika, tokom zajedničkog obraćanja u Palati Srbija.

Vučić je naveo da Srbija trpi velike pritiske nekih od najmoćnijih zemalja, ali da je njena sreća što ima Kinu za prijatelja, napomenuvši da za Srbiju važi politika - jedne Kine.

Takođe je naveo da je Kina uvijek bila uz Srbiju kad joj je bilo teško, kao i da će Srbija, bez obzira koliko je mala, biti uz Kinu kad njoj bude teško, pa i onda ako joj drugi okrenu leđa.

Govoreći o dobrim odnosima dvije države, Vučić je rekao da je Kina "otvorila prozor nade za Srbiju", pomenuvši, između ostalog i ekonomsku saradnju.

Predstavnici Srbije i Kine su poslije sastanka delegacija dvije zemlje u Palati "Srbija" potpisali više dokumenata o strateškoj saradnji.

Bonus video: