Ukrajinka stara 98 godina kaže da je bez hrane i vode hodala 10 kilometara pod granatiranjem

"Preživela sam taj rat (Drugi svjetski rat) i preživljavam ovaj rat"

13946 pregleda 8 komentar(a)
Lidija Stepanivna, Foto: Screenshot/Youtube
Lidija Stepanivna, Foto: Screenshot/Youtube

Jedna 98-godišnja Ukrajinka rekla je da je hodala 10 kilometara pod granatiranjem, pridržavajući se štapovima i spavajući na zemlji, napuštajući Očeretine u Donjecku, koje su sad okupiran od strane Rusije, i pokušavajući da dođe do oblasti pod kontrolom Kijeva, javlja Rojters.

Stepanivna
Stepanivnafoto: Screenshot/Youtube

Na video snimku koji je ukrajinska policija juče objavila na društvenim mrežama, žena, identifikovana kao Lidija Stepanivna, rekla je da je hodala bez hrane i vode, da je nekoliko puta pala, ali da je njen "karakter" držao da ide dalje.

"Preživjela sam taj rat (Drugi svjetski rat) i preživljavam ovaj rat", rekla je Stepanivna na snimku, koji pokazuje kako sjedi na krevetu u skloništu, obučena u preveliki kaput i maramu vezanu na glavi, drveni štap je još uvijek u njenoj ruci.

"Ostala sam bez ičega. Ali sam svoju Ukrajinu ostavila na nogama".

Ruka Stepanivne
Ruka Stepanivnefoto: Screenshot/Youtube

Ona je rekla da rat koji sada Rusija vodi protiv njene zemlje nije ništa slično Drugom svjetskom ratu. "Kuće gore, a drveće se čupa", rekla je ona.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova je u saopštenju na svom sajtu saopštilo da je ženu uveče otkrila ukrajinska vojska i predala je policiji, koja ju je odvela u sklonište za evakuisane.

"Službenici reda tragaju za rođacima žene", saopštilo je ministarstvo.

Nije odmah bilo jasno kada je žena otkrivena.

Rat, koji sada traje već treću godinu i kojem se kraj ne vidi, ubio je hiljade, pretvorio ukrajinske gradove i sela u rublje i raselio milione ljudi.

Bonus video: