Francuska: Dvije žene ispisale "MeToo" sprejom preko slavnog umjetničkog djela

Francusko-luksemburška performans umjetnica Debora de Robertis je rekla za "AFP" da je organizovala ovu akciju, kojoj je dala naziv "Ne odvajajte ženu od umjetnice"

2231 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dvije žene ispisale su sprejom "MeToo" preko slike ženskog polnog organa koju je u 19. vijeku naslikao francuski umjetnik Gistav Kurbe, u sklopu akcije performans umjetnice, saopštili su iz muzeja Centar Pompidu u Mecu.

Slika 'Porijeklo svijeta', naslikana 1866, zaštićena je staklom, a policija je na licu mjesta procijenila štetu, prenosi "Guardian". Slika je bila izložena u sklopu izložbe koja je fokusirana na francuskog psihoanalitičara Žaka Lakana, koji je svojevremeno posjedovao ovo djelo.

Tužiteljka iz Meca Iv Badork je kazala da su dvije žene starije od 30 godina uhapšene nakon što su na pet umjetničkih djela, među kojima je i Kurbeovo, ispisale "MeToo".

Treća osoba, koja još nije uhapšena, navodno je ukrala jedno umjetničko djelo, saopšteno je.

Francusko-luksemburška performans umjetnica Debora de Robertis je rekla za "AFP" da je organizovala ovu akciju, kojoj je dala naziv "Ne odvajajte ženu od umjetnice". Ona je objasnila da je željela da izazove istoriju umjetnosti. Ona je optužila šestoro muškaraca iz svijeta umjetnosti da su predatori i cenzori, te dodala da je performans izveden "jer je prilično zatvoreni svijet savremene umjetnosti uglavnom ćutao do sada".

"'Aktivistima' koji misle da umjetnost nije dovoljno moćna da sama prenese poruku - umjetničko djelo nije poster po kojem možete da crtate poruke dana", napisala je na društvenoj mreži X (Twitter) Rašida Dati, francuska ministarka kulture.

Bonus video: