Jermenija obustavlja finansiranje vojnog saveza predvođenog Rusijom

Jermenija je više od godinu dana bojkotovala sastanke na visokom nivou, vojne vežbe i druge aktivnosti ODKB-a, što je premijer Nikol Pašinijan u februaru opisao kao efektivnu suspenziju njenog članstva u toj organizaciji

5643 pregleda 3 komentar(a)
Nikol Pašinijan, Foto: Reuters
Nikol Pašinijan, Foto: Reuters

Jermenija je 8. maja saopštila da je prestala da daje finansijske doprinose Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) nakon što je efektivno suspendovala svoje članstvo u vojnom savezu predvođenom Rusijom.

"Jermenija će se uzdržati od potpisivanja odluke o budžetu ODKB-a za 2024. od 23. novembra 2023. i samim tim od učešća u finansiranju aktivnosti organizacije", rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Ani Badalijan za nekoliko medija, uključujući jermenski Public Televizija.

U isto vrijeme, Badalijan je rekla da Jerevan neće blokirati druge zemlje članice, uključujući Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan, da to učine.

Jermenija je više od godinu dana bojkotovala sastanke na visokom nivou, vojne vežbe i druge aktivnosti ODKB-a, što je premijer Nikol Pašinijan u februaru opisao kao efektivnu suspenziju njenog članstva u toj organizaciji.

Premijer je nakon toga u više navrata govorio da bi mogao povući svoju zemlju iz ovog saveza šest bivših sovjetskih država, osim ako se ne pozabave zabrinutošću Jerevana.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova naglasilo je prošle sedmice da Jermenija formalno ostaje punopravna članica ODKB-a i stoga mora "ispuniti odgovarajuće obaveze" prema toj organizaciji.

Jermenija je službeno zatražila podršku od Rusije i drugih država članica ODKB-a nakon što je Azerbejdžan u septembru 2022. pokrenuo ofanzivne vojne operacije duž jermensko-azerbejdžanske granice. Jerevan ih je više puta optuživao da ignorišu zahtjev. Moskva to poriče.

Prijetnje da će napustiti ODKB odražavaju produbljivanje razdora Jermenije sa Moskvom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u martu da Pašinijanova administracija "vodi stvari do kolapsa rusko-jermenskih odnosa" po nalogu Zapada.

Pašinijan i drugi jermenski lideri kažu da samo "diverzifikuju" svoju vanjsku i sigurnosnu politiku zbog, kako oni nazivaju, neuspjeha Rusije da ispoštuje svoje sigurnosne obaveze prema toj zemlji južnog Kavkaza.

Pašinijan je dnas doputovao u posjetu Moskvi kako bi predsjedavao samitom druge grupe koju predvodi Rusij- Evroazijske ekonomske unije (EEU) u kojoj Jermenija trenutno predsjedava po principu rotacije. Ostale članice EEU su Bjelorusija, Kazahstan i Kirgistan.

Očekuje se da će jermenski lider u Moskvi održati i bilateralni sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bonus video: