Zelenski potpisao zakon: Osuđenima na zatvor se omogućava služenje pod određenim uslovima u Oružanim snagama

Ukrajinski parlament usvojio je nacrt zakona 8. maja, nakon što je Vlada odustala od protivljenja

5563 pregleda 7 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je u petak zakon kojim se osuđenima na zatvorsku kaznu omogućava služenje pod određenim uslovima u Oružanim snagama zemlje.

Ukrajinski parlament usvojio je nacrt zakona 8. maja, nakon što je Vlada odustala od protivljenja.

Ovaj zakon je stupio na snagu u trenutku kada se Ukrajina suočava s nedostatkom vojnog osoblja u borbi protiv ruske vojske.

Moskva je započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Kijev je kritikovao Rusiju jer regrutuje osuđenike iz ruskih zatvora da se bore u zamjenu za njihovo puštanje iz zatvora. Izvještaji posljednjih mjeseci otkrili su da su bivši zatvorenici počinili teške zločine širom zemlje nakon što su služili u ratu.

Ranije je Ministarstvo pravde saopštilo da Ukrajina ne formira nešto slično ruskoj plaćeničkoj grupi Vagner, koja u svojim redovima angažuje silovatelje i ubice.

Rusija je u petak nastavila svoje napade na sjeveroistočnu oblast Ukrajine, Harkov, gdje Moskva ima za cilj stvaranje "neutralne zone".

Glavnokomandujući ukrajinske vojske general Oleksandr Sirski rekao je 17. maja da je zona borbi proširena za 70 kilometara.

Ovo je primoralo Kijev, koji se već suočava sa nestašicom na bojnom polju, da pošalje više vojnika u ovu ratnu zonu i oslabi u drugim djelovima.

Bonus video: