Tramp ponovo novčano kažnjen, sudija upozorava na zatvorsku kaznu

Suđenje Trampu u prvom od četiri krivična postupka protiv njega, ušlo je u 12. dan. Do sada su svjedočili njegova visoka saradnica i bivši izdavač tabloida o naporima tokom Trampove prve predsjedničke kampanje da se spriječi da u javnost izađu nepovoljne priče o njegovom seksualnom ponašanju

6783 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sudija u krivičnom procesu protiv Donald Trampa proglasio je bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država krivim za nepoštovanje suda pošto je deseti put prekršio zabranu komentarisanja procesa, i rekao da će razmotriti zatvorsku kaznu za njega u slučaju daljeg kršenja zabrane.

Sudija Huan Merčan rekao je da kazne od po hiljadu dolara, koje je izrekao do sada, po svemu sudeći nisu odvratile Trampa od kršenja zabrane da javno komentariše porotnike, svjedoke i porodice sudije i tužilaca ako je cilj tih izjava da se utiče na slučaj.

Merčan je rekao da je zatvorska kazna - posljednja opcija i da će pokušati da je izbjegne po svaku cijenu. Međutim, rekao je da se Trampova "kontinuirana, namjerna kršenja" sudske zabrane svode na "direktan napad na vladavinu zakona".

"Ne želim da nametnem zatvorsku kaznu i dao sam sve od sebe da to izbjegnem. Ali izreći ću je ako buude neopohodno", kazao je Merčan.

Izjavio je da smatra da je zatvorska kazna "posljednja moguća opcija" iz više razloga, uključujući remećenje suđenja, političke implikacije zatvaranja predsjedničkog kandidata pred izbore i izuzetnih bezbjednosnih izazova pritvaranja jednog bivšeg predsjednika koji ima doživotnu pratnju agenata Tajne službe.

Donald Tramp
foto: Reuters

Merčan je prethodno kaznio Trampa sa 9.000 dolara zbog devet objava na društvenim medijima u kojima je prekršio sudsku zabranu.

Suđenje Trampu u prvom od četiri krivična postupka protiv njega, ušlo je u 12. dan. Do sada su svjedočili njegova visoka saradnica i bivši izdavač tabloida o naporima tokom Trampove prve predsjedničke kampanje da se spriječi da u javnost izađu nepovoljne priče o njegovom seksualnom ponašanju.

Tužioci u Njujorku optužili su Trampa da je falsifikovao poslovna dokumenta kako bi prikrio isplatu 130.000 dolara porno zvijezdi Stormi Danijels. Tramp tvrdi da nije kriv i poriče da je ikada imao seksualni odnos sa Danijels.

Donald Tramp
foto: Reuters

Tramp se često žali da ga prvo suđenje jednom bivšem predsjedniku pred krivičnim sudom primorava da provodi sate u hladnoj sudnici na Menhetnu, u vrijeme kada bi trebalo da vodi kampanju u pokušaju da se vrati u Bijelu kuću ove jeseni.

Bonus video: