BLOG Napadi Izraela na Rafu: "Žrtve uglavnom žene i djeca, mete napada i civilne kuće i zgrada opštine"

Sukob Izraela i Hamasa – 215. dan

24116 pregleda 9 komentar(a)
Rafa nakon izraelskog napada, Foto: Reuters
Rafa nakon izraelskog napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2024. 21:25h
Završeno
14:15h

Izrael ne vidi znake napretka u pregovorima o primirju sa Hamasom uz posredovanje Egipta koji bi oslobodio neke taoce u Gazi, ali za sada zadržava svoju delegaciju pregovarača srednjeg nivoa u Kairu, rekao je izraelski zvaničnik, prenosi Rojters.

Vilijam Berns, direktor američke Centralne obaveštajne agencije, bio je u Izraelu na sastanku, sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, o mogućoj obustavi izraelske operacije u Rafi u Gazi u zamjenu za oslobađanje talaca, dodao je zvaničnik.

Ambasada SAD u Jerusalimu nije komentarisala Bernsovu posjetu.

14:12h

Najmanje 35 Palestinaca poginulo je, a 129 je ranjeno, u napadima izraela na Rafu, na jugu Pojasa Gaze, u posljednja 24 sata.

Kako prenosi Anadolija, iz kuvajtske bolnice u Rafi saopšteno je da su tijela 35 ubijenih uglavnom bila rastrgnuta zbog razornosti vazdušnih napada, kao i da su žrtve uglavnom djeca i žene.

Izraelski ratni avioni i artiljerijske jedinice izvode teške napade na različite regije na istoku grada Rafe.

Navodi se da su mete napada i civilne kuće i zgrada opštine.

Izrael je nastavio napad na Rafu, uprkos tome što je palestinski pokret Hamas prihvatio katarsko-egipatski predlog prekida vatre i razmjene zarobljenika.

U Rafi se nalazi oko 1,5 miliona raseljenika.

(MINA)

Izmjena: 14:25h
12:49h

Najmanje 34.844 Palestinca je ubijeno, a 78.404 povrijeđeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze, prenosi Rojters.

11:20h

Izraelska vojska nastojala je danas da umanji značaj obustave pošiljke bombi iz SAD-a zbog zabrinutosti administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena da prijeti velika ofanziva Izraela u gradu Rafi na jugu Pojasu Gaze, ističući da saveznici rješavaju nesporazume iza zatvorenih vrata.

Upitan o obustavi isporuke, tokom konferencije koju je organizovao izraelski list "Jediot ahronot", u vrijeme kada rat u Gazi ulazi u osmi mjesec, glavni vojni portparol kontra-admiral Danijel Hagari je ocijenio da saradnja između Izraela i SAD dostiže "obim bez presedana u istoriji", prenijele su agencije.

"Prošle nedjelje smo obustavili isporuku pošiljke oružja. Sastoji se od 1.800 bombi od 907 kilograma i 1.700 bombi od 226 kilograma. Nismo donijeli konačnu odluku da li će ta pošiljka biti poslata", rekao je sinoć neimenovani američki visoki zvaničnik.

Vašington je jasno poručio da ne podržava ofanzivu bez vjerodostojnog plana za zaštitu civila koji se tamo nalaze.

(Beta)

10:30h

Izrael je danas napao ciljeve u Pojasu Gaze pošto je juče preuzeo kontrolu nad glavnim graničnim prelazom prema Egiptu, zemlji u kojoj pregovarači pokušavaju da iskoriste svoju posljednju šansu da doprinesu postizanju sporazuma o prekidu vatre.

Poslije višenedjeljnog najavljivanja početka kopnene ofanzive na pogranični grad Rafu, uprkos međunarodnom protivljenju, izraelski tenkovi su juče ušli i preuzeli ključni prelaz za isporuku pomoći opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

Bijela kuća je osudila ometanje humantarnih isporuka.

Ulazak u grad na jugu Gaze prepun raseljenih civila dogodio se dok posrednici u Kairu pokušavaju da postignu sporazum o oslobađanju talaca i primirju u sedmomjesečnom ratu između Izraela i ekstremističkog Hamasa.

Anonimni zvaničnik Hamasa je upozorio da je to "posljednja šansa" Izraela da oslobodi desetine talaca još uvijek zatočenih u Gazi.

Egipatska Al-Kahera njuz je javila da su sve strane, što uključuje i Izrael, pristale da se obnove pregovori,a premijer Izraela Benjamin Netanjahu je ranije rekao da je izraelska delegacija već u Kairu.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD Džon Kirbi je ocijenio da to nije beznačajno.

Uprkos pregovorima u glavnom gradu Egipta očevici i lokalna bolnica su izvjestili o izraelskim udarima širom Pojasa Gaze protekle noći i jutros, uključujući okolinu Rafe.

U napadu u razorenom Gaza Sitiju na sjeveru ubijeno je u jednom stanu sedam članova iste porodice, a još nekoliko ljudi je ranjeno, saopštila je bolnica Al-Ahli.

Izraelska operacija u Rafi počela je nekoliko sati pošto je Hamas kasno u ponedjeljak saopštio da je prihvatio predlog o primirju, za koji je Izrael rekao da je daleko od onog što je ranije dogovoreno.

Uprkos tome Palestinci su se veselili na ulicama Gaze, ali je to veselje kratko trajalo.

Jedan stanovnik Rafe rekao je da se dan pretvorio u krvavu noć, te da je izraelsko bombardovanje otelo radost.

(Beta)

10:30h

Izrael je danas otvorio prelaz Kerem Šalom na granici sa Pojasom Gaze, javljaju agencije, pozivajući se na saopštenje izraelskih vlasti.

U saopštenju se navodi da kamioni koji prevoze pomoć iz Egipta na prelazu prolaze kroz provjere.

Izrael je zatvorio taj prelaz u nedjelju posljie raketnog napada Hamasa na obližnje područje, u kojem su ubijena četiri izraelska vojnika.

Izraelska vojska je u utorak objavila da je preuzela kontrolu nad palestinskom stranom obližnjeg graničnog prelaza Rafa prema Egiptu i glavnim putem koji do njega vodi.

Tim potezom je tada zaustavljeno svako kretanje na granici i agencije za pomoć su upozorile na katastrofalne posljedice sprečavanja njihovih nastojanja da isporuče hranu, ljekove i gorivo stanovnicima teritorije pod opsadom Izraela.

Bijela kuća je juče saopštila da je Izrael uvjerio SAD da će danas otvoriti prelaz.

(Beta)

10:30h

Katar je danas pozvao međunarodnu zajednicu da spriječi "genocid" u Rafi poslije izraelskog preuzimanja kontrole nad graničnim prelazom ka Egiptu u blizini tog grada.

U saopštenju Katara, koji posreduje u pregovorima o prekidu vatre u ratu između Izraela i palestinskog Hamasa, apeluje se na “ hitnu međunarodnu akciju kako bi se spriječila invazija na grad i da se počini zločin genocida”, prenio je Frans pres.

U gradu Rafi i okolini, na jugu Pojasa Gaze, se od sukoba u drugim djelovima te teritorije sklonilo više od polovine stanovnika.

Prelaz Rafa je i danas zatvoren. Čule su se sporadične eksplozije i pucnjava protekle noći, te dvije snažne eksplozije rano jutros, prenio je Asošiejted pres.

10:30h

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Berns razgovaraće danas sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i drugim zvaničnicima, prenijele su agencije pozivajući se na izvor upoznat za planom njegovog putovanja.

Berns će u Izrael doputovati iz Kaira gdje se pregovora o prekidu vatre u ratu u Pojasu Gaze.

Svih pet delegacija koje su učestvovale u razgovorima u utorak - Hamas, Izrael, SAD, Egipat i Katar, podržale su obnovu pregovora, prenosi britanski list Gardijan.

Nastavak pregovora se očekuje danas, navela su dva egipatska izvora.

Portparol Bijele kuće Džon Kirbi je rekao sinoć da je Hamas predstavio izmijenjeni predlog i da novi tekst nagovještava da se preostala neslaganja mogu apsolutno prevazići.

On je, međutim, odbio da otkrije detalje.

Izrael je u ponedjeljak saopštio da je predlog prekida vatre u tri faze koji je Hamas prihvatio, neprihvatljiv jer su "uslovi ublaženi".

(Beta)

08:21h

Izraelska vojska je danas saopštila da su njeni borbeni avioni protekle noći napali vojna postrojenja libanskog Hezbolaha.

Na platformi Iks objavljeni su snimci i lista napadnutih područja "Kfar Kile, Ajte aš-Šab, Kiama i Marun El Rasa".

Pogođena je i infrastruktura u područjima na jugu Libana kako je navedeno, da bi se "otklonile pretnje u Tajr Harfi i Džibajnu".

Izrael i proiranski šiitski Hezbolah, saveznik palestinskog Hamasa redovno razmjenjuju vatru od 7. oktobra prošle godine kada su palestinski ekstremisti predvođeni hamasovcima napali južnu izraelsku teritoriju, poslije čega je počeo rat u Gazi.

(BETA)

Izmjena: 09:22h
08:20h

U izraelskom vazdušnom napadu rano jutros u gradu Gazi poginulo je najmanje sedam osoba, dok je veliki broj povrijeđenih, saopštila je lokalna bolnica.

U vazdušnom napadu ubijeno je sedam članova porodice Al Luh u jednom stanu Gazi, saopštila je bolnica Al-Ahli.

Očevici su rano jutros rekli da su čuli pucnjavu i eksplozije u centralnom i južnom dijelu Pojasa Gaze, posebno na području Rafe, gdje izraelska vojska planira ofanzivu.

(BETA)  

08:19h

Američke vlasti obustavile su isporuku pošiljke bombi prošle nedjelje nakon što Izrael nije reagovao na "zabrinutost" Vašingtona zbog najavljene ofanzive na Rafu, na jugu Pojasa Gaze, izjavio je kasno sinoć neimenovani američki visoki zvaničnik.

"Prošle nedjelje smo obustavili isporuku pošiljke oružja. Sastoji se od 1.800 bombi od 907 kilograma i 1.700 bombi od 226 kilograma. Nismo donijeli konačnu odluku da li će ta pošiljka biti poslata", rekao je taj zvaničnik.

Ta odluka je donijeta jer se Vašington protivi velikoj ofanzivi koju pripremaju izraelske trupe u Rafi.

Vašington je jasno poručio da ne podržava ofanzivu bez verodostojnog plana za zaštitu civila koji se tamo nalaze.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je u ponedjeljak ponovio taj stav u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminomu Netanjahuom.

Izraelski i američki zvaničnici su razgovarali o alternativama, ti razgovori su u toku i još nisu u potpunosti rešili naše zabrinutosti, dodao je američki visoki zvaničnik.

Izraelska vojska rasporedila je tenkove u utorak u Rafi, preuzela kontrolu nad graničnim prelazom sa Egiptom i zatvorila dvije glavne pristupne tačke za humanitarnu pomoć, što je mjera koju SAD smatraju "neprihvatljivom".

(BETA)

08:17h

Sukob Izraela i Hamasa – 215. dan.

Američka vojska je završila sastavljanje montažnog privremenog plutajućeg keja i pristupa za vozila za istovar humanitarne pomoći Gazi, ali njegovo premještanje do obale Gaze je obustavljeno jer je vrijeme loše, a ima i tehničkih teškoća.

Sabrina Sing, portparolka Pentagona, rekla je novinarima u utorak da su američki vojni brodovi i montirani kej u izraelskoj luci Ašdod.

Sing je rekla da se SAD nadaju da će plutajući montažni kej i pristup postaviti kasnije ove nedjelje, ako vremenske prilike dozvole.

Humanitarna pomoć se ukrcava na veliki kontejnerski brod "Sagamore" na Kipru radi isporuke u Gazu, rekla je Sing.

SAD se nadaju da će privremeni montažni plutajući kej opmogućiti dostavljanje više humanitarne pomoći Gazi na čijem je sjeveru velika glad - kažu UN.

(BETA)

Bonus video: