Zveckanje atomskim bombama: Rusija plaši Zapad

Stručnjaci koji su govorili za DW slažu se da je upotreba nuklearnog oružja u Ukrajini malo vjerovatna i besmislena. Izgleda da nuklearne prijetnje imaju drukčiji cilj...

3235 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Upotreba taktičkog nuklearnog naoružanja u Ukrajini ne bi imala smisla, kažu stručnjaci. Pa ipak je Rusija najavila takve vježbe blizu ukrajinske granice. Šestog maja, dan prije inauguracije ruskog predsjednika Vladimira Putina, tamošnje Ministarstvo odbrane najavilo je pripremu manevra s taktičkim nuklearnim oružjem. Održaće se, kako je navedeno, „u bliskoj budućnosti“ i to blizu ukrajinske granice.

To bi bile prve takve vježbe od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Manevre bi trebalo da vode raketne jedinice „Južnog vojnog okruga“ (protivvazdušne odbrane) uz učešće vazduhoplovnih i pomorskih snaga. Cilj je, kako je navedeno, „povećanje gotovosti nestrateških nuklearnih snaga“.

Pored ruskih teritorija, u oblast ruske protivvazdušne odbrane spadaju i Krim anektiran 2014. godine, kao i četiri regiona na jugoistoku Ukrajine koje je Rusija dobrim dijelom okupirala.

Nuklearne prijetnje i kritike na račun Zapada

Predstavnici zapadnih zemalja više puta su kritikovali Kremlj zbog nuklearnih prijetnji. Iako predsjednik Vladimir Putin do sada nije otvoreno prijetio nuklearnim udarom, redovno je upozoravao Zapad na mogućnost nuklearnog rata ukoliko se usude na direktan sukob sa Rusijom.

Rječitiji je bio Dimitrij Medvedev, bivši predsjednik i trenutno drugi čovjek ruskog Savjeta bezbjednosti. Medvedev, koji voli da se oglašava na Telegramu, više puta je otvoreno prijetio atomskim bombama.

U utorak (6. maj) je ponovio slične izjave. Medvedev je ruski manevar taktičkim atomskim bombama stavio u kontekst debate na Zapadu o tome da li je prihvatljivo poslati kopnene trupe u Ukrajinu.

Slično je učinio Dimitrij Peskov, portparol Kremlja, koji se posebno osvrnuo na nedavne izjave francuskog šefa države Emanuela Makrona koji je prvi bitan političar koji je pominjao mogućnost slanja kopnene vojske. Peskov je govorio o „novom krugu eskalacije napetosti“.

Šta je taktičko nuklearno oružje?

Za razliku od strateškog, taktičko nuklearno oružje ima manju snagu i domet. Može biti artiljerijsko, ali su najčešće u pitanju balističke i krstareće rakete.

Ispaljuju se iz sistema koji mogu nositi kako konvencionalne tako i nuklearne bojeve glave.

Kao taktičko nuklearno oružje važe bojeve glave za kopnene raketne sisteme sa dometom do 500 kilometara, ili pak rakete more-zemlja i vazduh-zemlja dometa do 600 kilometara.

Doduše, ta klasifikacija nije zvanična. Međutim, nema jasne granice pri klasifikaciji. Stoga neki u taktičko nuklearno oružje ubrajaju i nove ruske krstareće rakete Kalibr i hipersonične rakete Kinžal s dometom do nekoliko hiljada kilometara.

Upotreba u Ukrajini „nema smisla“

Stručnjaci koji su govorili za DW slažu se da je upotreba nuklearnog oružja u Ukrajini malo vjerovatna i besmislena. „U vojnom smislu, ruska upotreba nuklearnog oružja u Ukrajini nema smisla ni pod kakvim okolnostima“, kaže Pavel Podvig, vodeći istraživač na Institutu UN za istraživanje razoružanja.

Rusija tokom manevra neće moći da vježba udar već samo proceduru za upotrebu oružja, kaže stručnjak. „Jer obično se nestrateške bojeve glave čuvaju odvojeno od raketa i aviona koji ih mogu ispaliti“, kaže Podvig.

On se nada da će se procedura iz bezbjednosnih razloga vježbati s trenažnom municijom.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Planovi za upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini „nikada nisu postojali“, kaže Nikolaj Sokov iz Bečkog centra za razoružavanje. Prema njegovim riječima, takvih planova nije bilo ni u jesen 2022. kada se ruska vojska povukla iz regiona Harkov i Hersona, iako su u to vrijeme američki mediji špekulisali o tome.

Prema Sokovu, ruska vojska je trenutno na frontu superiorna u odnosu na ukrajinsku, napreduje i osvaja sve veće teritorije na istoku Ukrajine. Štaviše, Kijev čak očekuje jačanje ruskih napada.

Nuklearne vježbe „upozorenje Zapadu“

Izgleda da nuklearne prijetnje imaju drukčiji cilj. „Nuklearna eskalacija“ – od te dvije riječi na Zapadu strahuju još od početka ruske agresije. Mnogi političari i stručnjaci uvjereni su da je upravo ta bojazan razlog što se oružje Ukrajini dostavlja ograničeno i polako.

I baš na tu kartu igra Kremlj, kaže Matje Buleg iz američkog centra „Vilson“. On ne vjeruje da je rusko nuklearno manevrisanje najavljeno „samo zbog stava Francuske“.

U pitanju je, smatra Buleg, dio „kontinuiranih prijetnji i zveckanja oružjem“ kako bi se slomila odlučnost Zapada u podršci Ukrajini. Nadalje, Putin želi da se predstavi kao „snažan vođa“, posebno pred Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom koji se u Rusiji obilježava devetog maja, kaže Buleg.

Stručnjaci smatraju da su ruske nuklearne vježbe „signal i upozorenje Zapadu“. „Ništa dobro ne proističe iz ovog političkog signala, ali trebalo bi ga tumačiti što je moguće trezvenije“, zaključuje Pavel Podvig.

Bonus video: