Saudijska Arabija želi da oživi mirovni sporazum sa Hutima, Vašington dao zeleno svjetlo

Izgleda da je Saudijska Arabija, nakon neuspješne intervencije američke mornarice, nestrpljiva da okonča svoje angažovanje u Jemenu, čak i po cijenu toga da vlada u Adenu koju Saudijci podržavaju bude viđena kao gubitnik u procesu

3061 pregleda 0 komentar(a)
Pobunjeničke snage Huta (Ilustracija), Foto: REUTERS
Pobunjeničke snage Huta (Ilustracija), Foto: REUTERS

Odlučnost SAD-a da zadrži Saudijsku Arabiju uključenu u mirovni proces sa Izraelom navela Vašington da nezvanično da zeleno svjetlo Rijadu da pokuša da ponovo oživi mirovni sporazum sa Hutima, jemenskim pobunjenicima koji od novembra napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru, prenosi "Guardian".

Predložena UN-ova mapa Mapa puta za mir u jemenu je okvirno je dogovorena u decembru, ali je progres zaustavljen kad su Huti pojačali svoju kampanju napada u Crvenom moru, za koju su kazali da je čin solidarnosti sa Palestinom.

Ova kampanja, za koju su vođe Huta prošle semice kazali da je rezultirala sa 112 napada na brodove, dovela je do dramatičnog pada pomorske trgovine kroz Crveno more i porast troškova osiguranja.

SAD i Velika Britanija pokušali su da bombardovanjem umanje mogućnost Hutima da napadaju brodove, ali su pobunjenici prošle sedmice saopštili da planiraju da povećaju broj napada, dok je pomorski saobraćaj u Crvenom moru pao za 40 do 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Sada djeluje da Saudijska Arabija, uz podršku UN-ovog specijalnog predstavnika za Jemen Hansa Grundberga, želi da ubrza Mapu puta, bez obzira na to što bi rezultat mogao biti da se Hutima daju velike sume novca, kao i stalno mjesto u predloženoj vladi nacionalnog jedinstva.

Grundberg je u ponedjeljak rekao da se vlada u Adenu koju priznaju Ujedinjene nacije protivi nastavku mirovnih pregovora sa Hutima. On je dodao da je kazao pobunjencima da ne vidi kako Mapa puta može biti potpisana ako se napadi u Crvenom moru nastave. Grundberg je kasnije UN-ovom Savjetu bezbjednosti kazao da "bez obzira na konflikt, mirno i pravedno rješenje ostaje moguće".

Vlasti u Adenu su u utorak saopštile da bilo kakva Mapa puta mora biti "ponovo kalibrisana" da bi bila prihvatljiva za njih. Dva su uslova koje traže: veću transparentnost same Mape puta i prekid vatre u Jemenu koji će nadzirati UN, kao i zaustavljanje napada na brodove u Crvenom moru.

Huti sada žele da potpišu ugovor, bilo sa UN-om ili bilateralno sa Rijadom. Izgleda da je Saudijska Arabija, nakon neuspješne intervencije američke mornarice, nestrpljiva da okonča svoje angažovanje u Jemenu, čak i po cijenu toga da vlada u Adenu koju Saudijci podržavaju bude viđena kao gubitnik u procesu.

Sa druge strane, Vašingtonu je potrebna podrška Saudijaca kako bi se okončao konflikt u Gazi. SAD želi da Saudijska Arabija pristane na odbrambeni pakt sa njima i normalizuje odnose sa Izraelom, što bi bio potez koji bi mogao da oslabi uticaj Irana u regionu.Huti, pleme koje je relativno geografski ograničeno na sjeverne visoravni Jemena, od 2016. vode rat koji je kulminirao osvajanjem glavnog grada Jemena Sane, protiv opozicije sa juga koju podržava Saudijska Arabija.

Bonus video: