Klinike kasne, odgovoran nije niko

Predstavnici Ministarstva zdravlja su sredinom januara, u izjavi Televiziji Vijesti, građanima obećali da će nova Klinika za mentalno zdravlje u Podgorici biti završena 15. aprila. To je, međutim, ostalo samo jedno u nizu neispunjenih obećanja. Naime, ni Klinika za psihijatriju neće biti gotova prije oktobra, a problema sa gradnjom ima i na Klinici za infektivne bolesti koju finansira EU

10773 pregleda 34 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Gradnja dvije nove klinike, psihijatrijske i infektivne, u Kliničkom centru u Podgorici, traje dvije godine. Rokovi se otežu a projekti zbog brojnih grešaka mijenjaju. Klinika za psihijatriju počela je da se gradi u julu 2022.

“Vjerujem da ćemo ovdje zajedno za 18 mjeseci ili nije ni važno, dvije godine, zajedno prisustvovati otvaranju ovog objekta”, rekao je tadašnji premijer Dritan Abazović.

Prvi rok za završetak bio je januar ove godine, kada posjećujemo psihijatriju, koja još nije bila završena.

I ponovo provjeravamo, ali umjesto nove klinike, zatičemo majstore.

Amra Pepić, direktorica Direktorata za projekte Ministarstva zdravlja očekuje da će klinika biti gotova početkom jeseni.

I ne čudi što se rokovi pomjeraju, jer ljekare koji treba da rade u ovoj klinici niko ništa nije pitao, pa je projekat bio pun grešaka. Tek sa formiranjem nove vlade upitana je i struka.

“Ovaj objekat je bio završen na papiru, u jednom momentu kada je sve izgrađeno su nam se obratili za neke nebitne stvari i onda smo primijetili ovo što sam rekla“, kaže dr Aleksandra Ražnatović, direktorica psihijatrijske klinike.

Novi menadžment Ministarstva zdravlje ne želi da kaže ko je odgovoran za to što su stručnjaci konsultovani tek kada je klinika izgrađena, ali kažu da su uradili sve da propuste svojih prethodnika isprave. Ova klinika se inače finansira iz kapitalnog budžeta.

“U svakom ugovornom odnosu postoji između izvođača i Uprave za kapitalne projekte postoji taj određeni prostotak koji dozvoljava da se cijena radova u samom ugovoru uveća ukoliko se ukaže potreba za navedeno”, rekla je Pepić.

Na konkretna pitanja koja je TV VIjesti uputila Upravi za kapitalne projekte, dobili smo generičke odgovore koji se mogu svesti na to da se sve radi u skladu sa procedurama i bez odgovora čija je krivica za greške u projektu.

Osim psihijatrijske, kasni i gradnja Infektivne klinike koju finansira EU, a završetak radova se očekuje do kraja godine. Tu je provobitno nastao problem sa fasadom, a nakon toga je utvrđeno i da u projektu ne postoji neophodan broj utičnica, što je dodatno odložilo ali i poskupjelo radove. Ni u ovom projektu ljekare niko nije kosultovao.

Jedan od potpisnika idejnog rješenja je i Mirko Miranović, tehnički direktor Kliničkog centra, koji nudi odgovor za pomenute anomalije.

“Idejno rješenje je rađeno ako se ja sjećam dobro 2020 godine, e sada u odnosu na 2024 standardi u medicini su se znatno promjenili”, objašnjava on.

Samo izmjene projekta u dijelu električnih instalacija koštaće dodatnih najmanje 10-ak hiljada eura, a cijena može biti i značajno veća. Kako saznajemo, za sve dodatne radove na ovoj klinici, biće upućena molba EU za dodatni novac, a ako to odbiju, sve greške u projektu platiće, ko drugi do poreski obveznici Crne Gore.

Bonus video: