Njemački izvoz e-automobila premašio je uvoz

Najvažniji uvoznik bila je Kina s udjelom od 29 odsto, ispred Koreje s nešto manje od deset odsto. Izvoz automobila na isključivo električni pogon porastao je 58 odsto tokom godine, znatno brže od uvoza koji je porastao 23,5 odsto

3820 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka je prošle godine izvezla više električnih automobila nego što je uvezla, objavio je Savezni ured za statistiku.

Prošle je godine izvezeno 786 hiljada vozila u poređeju s 446 hiljada uvezenih iz drugih zemalja, saopštio je Savezni ured za statistiku.

S 36 milijardi eura, izvoz je takođe bio znatno ispred uvoza, koji je ukupno iznosio 14,1 milijardu eura, prenosi SEEbiz.

Najvažniji uvoznik bila je Kina s udjelom od 29 odsto, ispred Koreje s nešto manje od deset odsto. Izvoz automobila na isključivo električni pogon porastao je 58 odsto tokom godine, znatno brže od uvoza koji je porastao 23,5 odsto.

Uprkos tome, samo jedan od četiri nova automobila izvezena iz Njemačke imao je električni pogon, dok su ostali i dalje imali motore s izgaranjem.

Njemačke automobilske firme proizvele su 973 hiljada e-automobila (+59,9 odsto) u poređenju s oko 2,4 miliona motora s unutrašnjim izgaranjem (+7,9 odsto).

Bonus video: