Prepiska Medenice i direktora COK-a o Begoviću: Ološ, niđe ga neće bit’ još malo

Predsjednik COK-a žalio se nekadašnjoj predsjednici Vrhovnog suda da je istragu Međunarodne skijaške federacije (FIS) početkom 2022. godine pokrenuo tadašnji vršilac direktor Uprave za sport i mlade Marko Begović

49364 pregleda 128 reakcija 85 komentar(a)
Sport osloboditi od partijskih uticaja: Begović, Foto: MPNKS
Sport osloboditi od partijskih uticaja: Begović, Foto: MPNKS

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović žalio se nekadašnjoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici da je istragu Međunarodne skijaške federacije (FIS) početkom 2022. godine pokrenuo tadašnji vršilac direktora Uprave za sport i mlade, Marko Begović.

U tom kontekstu njih dvoje vrijeđaju Begovića, a Medenica i prijeti da će mu “je*ati oca” i ispljuvati ga čim ga vidi.

To pokazuju poruke izuzete iz telefona dugogodišnje sutkinje i tužiteljke, oduzetog nakon što je u aprilu 2022. godine lišena slobode po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Lisice na ruke tada su joj stavljene zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koju je formira njen sin Miloš, a koja je švercovala cigarete, naručivala sudske presude...

Konverzaciju o tom Podgoričaninu počinju 10. februara 2022. godine, kada Simonović svojoj kumi šalje link teksta koji se bavi tom tematikom, objavljenog na portalu Vijesti, a potom i jedan dokument.

“Evo ovo su mi poslali i čujem da je Begović to sve pokrenuo”, piše predsjednik COK-a, a Medenica poručuje:

“Ada to smo znali. Ološ je*aću mu oca mulavoga”.

Vijesti su tih dana, prvobitno prenijele tekst američkog Vašington Posta, da FIS istražuje najmanje tri kvalifikacione trke, među kojima je bila i ona u Crnoj Gori, a nakon kojih se jedan broj takmičara plasirao na Zimske olimpijske igre u Pekingu.

Tada je prenijeto da FIS nije saopštio o kojim se trkama radi, ali više ljudi upoznatih sa istragom saopštilo je američkom listu da se zbog mogućih zloupotreba provjeravaju kvalifikaciona takmičenja koja su se održavala u Dubaiju, Crnoj Gori i Lihtenštajnu.

“Istraga Međunarodne skijaške federacije (FIS) i napisi uticajnih svjetskih medija o tome da su se i na Bjelasici održavale skijaške trke na kojima su, navodno, lažirani rezultati kako bi se takmičari iz brojnih zemalja lakše plasirali na Olimpijske igre, neprijatne su i zahtijevaju punu istragu”, kazao je tada Vijestima Begović.

Italijanska “La Republika” tada je objavila da je tokom takmičenja koja su se održavala u Dubaiju, Crnoj Gori i Lihtenštajnu bilo korupcije, pa čak i prijetnji smrću.

“Htio je ja da reagujem, ali ja njemu i Bratićki (Vesna) ne odgovaram na dopise. Sve je od prijema na Cetinje krenulo. Ološ”, piše Simonović.

Optužio Begovića da je pokrenuo istragu FIS-a: Simonović
Optužio Begovića da je pokrenuo istragu FIS-a: Simonovićfoto: COK

Medenica tada komentariše Begovićevu sestru i poručuje: “Pljuvanje mu ne gine samo li ga sretem ođe”.

“Pa kaže mi čovjek da je ovo sve on pokrenuo i on obavijestio FIS, a onda izjavio da je to neprijatna vijest i da očekuje da reaguje COK, samo da nas na neki način uvuče u priču. Pri tome naši takmičari već ranije ostvarili norme i organizacija našeg Ski saveza završena. Neki Srbin prijetio nekom Italijanu... Ako je i to uopšte tačno. Na osnovu napisa diže kreten i kompleksaš nepismeni frku”, piše predsjednik COK-a.

Bivša predsjednica Vrhovnog suda tada odgovara da je Begović sve pokrenuo “sa nekim Vukovićem iz Srbije”, a Simonović joj šalje poruku:

“Eto vidiš. Džukela iskompleksirana. Niđe ga neće biti još malo. Samo neka je zdravo”.

“Taman”, odgovara mu Medenica.

Ljutila se zbog istrage skijaškog takmičenja: Medenica
Ljutila se zbog istrage skijaškog takmičenja: Medenicafoto: Boris Pejović

Begović je juče Vijestima kazao da je ono što mu je novinar predočio “mizerno, bijedno uz hronično odsustvo hrabrosti, ali svakako ne iznenađujuće”.

“Ideja da sam uticao na tekstove vodećih svjetskih medija odgovara hroničnom strahu od mojih aktivnosti usmjerenih ka ozdravljenju crnogorskog sporta. Valjda niko više ne očekuje drugačije od grobara crnogorskog društva i države, posebno od pojedinaca koji su i dalje na pozicijama odlučivanja u sportu, i to bez ograničenja uz svesrdnu podršku politike svih vlada u kontinuitetu. Tih mjeseci sam pozivao da javno ukrstimo argumentaciju povodom nagomilanih problema, ali razumije se, svaki moj poziv, komentar ili tekst su ostali bez reakcije, jer je vrijeme ćutanja u crnogorskom sportu”, kazao je on.

Istakao je da su “klijentelizam i nepotizam, zapošljavanje srodnika, neistinito prikazivanje poslovanja uz zloupotrebu sredstava građana Crne Gore njihov jedini modus operandi”.

“Kao što godinama ukazujem, neophodno je da nadležni državni organi detaljno ispitaju poslovanje i provjere stil života, pa će onda biti jasno šta je stvarni interes pojedinaca koji su zarobili sport. Sport je neophodno što hitnije osloboditi od partijskih uticaja i opskurnih pojava, a nenamjenski trošena sredstva vratiti u državni budžet”, poručio je on.

Bonus video: