Tužilaštvo pred odlukom o slučaju teškom 250.000 eura

Aleksandar Vučinić prijavio Miodraga Radovića, nekadašnjeg šefa kabineta bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, da su za potrebe kampanje naručili tehničku opremu i odbili da plate Radović ranije odbacio optužbe

41050 pregleda 26 reakcija 7 komentar(a)
Ko je naručivao, a ko preuzimao: Sjedište šefa države, Foto: Luka Zeković
Ko je naručivao, a ko preuzimao: Sjedište šefa države, Foto: Luka Zeković

Podgoričkom Višem državnom tužilaštvu dostavljena je kompletna dokumentacija značajna za donošenje odluke u predmetu formiranom po prijavi Aleksandra Vučinića, podnijetoj zbog prevare protiv Miodraga Radovića, nekadašnjeg šefa kabineta bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Iz tog tužilaštva “Vijestima” su prije dva dana nezvanično kazali da će odluka biti uskoro donijeta.

Vučinić je prije gotovo godinu prijavio Radovića tužilaštvu jer mu, kako tvrdi, nije platio kupljene tehničke uređaje, vrijedne oko četvrtinu miliona eura.

Radović je sredinom prošle godine kazao da nije ni u kakvom poslovnom niti privatnom odnosu sa Winx doo, niti je od te firme preuzimao bilo kakvu opremu.

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, kako smo Vam i ranije davali odgovor, od strane A. V. zastupnika privrednog društva WinX DOO Podgorica, dana 08.06.2023. godine podnijeta je krivična prijava protiv lica M. R., koji predmet se nalazi u fazi izviđaja, koji predmet je dostavljan na nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu, a nakon što je od strane Specijalnog državnog tužilaštva vraćen na nadležnost ovom tužilaštvu, dat je nalog Upravi policije za prikupljanje obavještenja od više lica, koja su u međuvremenu dostavljena tužilaštvu, te će se u daljem toku postupka preduzeti i druge mjere i radnje za koje se eventualno ukaže potreba, nakon čega će biti donijeta odluka u predmetu”, odgovorila je početkom godine “Vijestima” rukovoditeljka Višeg tužilaštva u Podgorici, Lepa Medenica.

Vučinić je “Vijestima” saopštio da je nedavno postupajućoj tužiteljki dostavio dopunu krivične prijave.

Među dokumentima koje je predao, a u koje su “Vijesti” imale uvid je i prepiska sa Radovićem, upravo oko porudžbine elektronskih uređaja, ali i plaćanja.

“Ovo je finalno. Prilično hitno sve za kampanju. Sve se plaća u kešu... Daj molim te ujutro da se čujemo da ovo rješavamo i da se sve reguliše”, piše u porukama koje je Vučinić dobio 19. februara 2023. godine.

Strkao na put, rekao je da će platiti najedno: Radović
Strkao na put, rekao je da će platiti najedno: Radovićfoto: mep.gov.me

Sjutradan sa broja, za koji Vučinić tvrdi da je Radovićev, stižu poruke kojima se šef kabineta tadašnjeg predsjednika države interesuje za isporuku opreme, ali dodaje da će im trebati i gimbali.

Dva dana nakon poruke kojom ga je obavijestio da im je oprema hitno potrebna za kampanju, Vučinić pita sagovornika da plate ono što su do tada preuzeli, jer i on ima obaveze po određenim ugovorima.

“Jasno sve. Sa njim pričam pa javljam”, piše mu Radović.

Nakon dva dana, Vučinić ponovo traži da mu plate dug, a Radović odgovara da “ga nije vidio”.

“Sve jasno nego nisam ga vidio, jer ja juče bio loše, on strkao danas na jedan kratak put”, piše Radović 23. februara.

Istog dana objašnjava i da je “on” ranije rekao da će platiti sve najedno, pa dodaje:

“...Ne konta nekad ni on kako je teško nama manjima funkcionisati kad ti neko duguje toliko...”

U dopuni krivične prijave, koja je podnijeta 7. maja, pobrojani su IMEI (internacionalni identitet mobilne opreme) za skoro sve mobilne telefone koje je, kako tvrdi Vučinić, Radović nezakonito prisvojio.

“Vijesti” su ranije objavile Vučinićeve navode - da su saradnici bivšeg predsjednika države za potrebe predsjedničke kampanje, ali i Đukanovićeve lično, naručili od firme WinX nešto više od četvrt miliona eura vrijednu opremu, koju sada odbijaju da plate.

Vučinić je to kazao “Vijestima” nakon što je podgoričkom Višem tužilštvu podnio krivičnu prijavu protiv Radovića.

Iz kabineta bivšeg predsjednika tada su odgovorili da sa indignacijom odbacuju navode da je bilo ko u ime i za potrebe Đukanovića naručivao i dobijao tehničku opremu o kojoj se govori.

Vučinić je ranije “Vijestima” kazao da je Radovića prijavio zbog toga što je, kako tvrdi, od 15. novembra 2022. godine do 12. aprila 2023. godine, više puta zloupotrijebio službeni položaj, pričinio njemu štetu, a sebi i drugima korist.

Objasnio je da je Radović naručivao najsavremeniju opremu, da je sam preuzimao, a u nekoliko slučajava i da su to činila treća lica, i govorio da će mu platiti kada Đukanović njemu da novac.

“Radović je govorio da Milo Đukanović treba da mu da novac kako bi platio najsavremeniju kompjutersku opremu i telefone koji su preuzeli od mene, a koja im je, kako je govorio, bila nužna za kampanju. U više navrata odbijao je da potpiše otpremnicu, a nekoliko puta porudžbinu su, umjesto njega, preuzeli iz firme ‘H...’ (ime poznato redakciji). Nakon više obećanja, sada odbija da prizna i da je poručivao opremu”, kazao je Vučinić ranije.

Sve što je naručivano za potrebe Službe predsjednika Crne Gore... rađeno je transparentno, u skladu sa procedurom i sve uredno izmireno, o čemu postoji dokumentacija. Dodatno, ništa za potrebe predsjedničke kampanje ni za predsjednika lično nije niti naručeno, niti plaćeno iz Službe predsjednika Crne Gore. Takođe, niko nije mogao dobiti ni pisani, a kamoli usmeni nalog iz tadašnjeg Kabineta predsjednika Đukanovića za porudžbu bilo kakve opreme u te svrhe, kazali su prošle godine iz kabineta bivšeg predsjednika države

U prijavi, u koju su “Vijesti” imale uvid, precizno su opisani pokušaji Vučinića da naplati opremu koju je, kako tvrdi, isporučio, a o čemu je tužilaštvu predao mnoštvo dokaza - 154 priloga i pet video-zapisa.

Tužilaštvu je napisao da ga je Radović kontaktirao 15. novembra 2022. godine, kada je porukom, preko apliakcije Signal, za tadašnjeg predsjednika države naručio najsavremenije telefone proizvođača Apple i Samsung.

Objasnio je da je dan kasnije poručio kompjutersku opremu sa jasno navedenim karakteristikama i svojstvima, ali i tražio “apple 14 pro max” sa “što više memorije”, jer je, po riječima Radovića, “za njegovog šefa i on je najbitniji”.

Vučinić je istakao da su tada poručeni stoni i laptop računari, štampač, eksterni hard disk, smart TV, te da mu je Radović rekao da je TV uređaj za potrebe kancelarije predsjednika Crne Gore, a računar i računarska oprema za kancelarijske poslove i potrebe...

Tvrdi i da je kasnije naručio opremu za tehničku zaštitu, GoPro akcionu kameru sa dodacima koji omogučavaju kačenje na vozilo i na tijelo osobe, dodatne baterije... Rekao je da je oprema za video-nadzor i akciona kamera neophodna za momke iz predsjednikovog obezbjeđenje”, piše u prijavi.

Vlasnik firme WinX ranije je sve to potvrdio “Vijestima”, navodeći da mu je Radović tada rekao kako će neko drugi preuzeti opremu jer je namijenjena za Predsjedništvo i “mora prvo da prođe provjeru”.

Iako ništa od dostavljene robe nije platio, Radović je, tvrdi sagovornik “Vijesti”, u januaru 2023. godine napravio novu porudžbinu. Tada je tražio 3D štampače, NAS storage server, četiri hard diska za njega, tri UPS uređaja, kamere za video-nadzor, kartice, propratni materijal za 3D štampač...

Vučinić objašnjava da je tu opremu Radović preuzeo 13. februara, a desetak dana kasnije tražio je opremu za digitalnu video-produkciju “...jer je potrebna za snimanje video-spotova za predsjedničku kampanju i buduće parlamentarne izbore...”

Tvrdi i da je Radović tada tražio i da “šef” pogleda cijene, da je naručivao opremu i 20. i 26. marta prošle godine, a od tada, do 6. juna 2023. kada ga je prijavio, obećavao mu je da će platiti 252.755,14 eura duga za preuzetu robu, stalno pomjerajući rok za pet ili deset dana.

Bonus video: