Bulevar Veljka Vlahovića obećavaju do kraja godine

Glavni grad i kompanija “Tehnoput” potpisali aneks ugovora kojim je prolongiran rok za završetak radova na saobraćajnici, koja je trebalo da bude završena u aprilu. Radovi počeli u oktobru 2020. i bili su oročeni na dvije i po godine

22518 pregleda 17 komentar(a)
Vrijednost ugovora 4,59 miliona: Bulevar Veljka Vlahovića, Foto: Glavni grad
Vrijednost ugovora 4,59 miliona: Bulevar Veljka Vlahovića, Foto: Glavni grad

Rok za završetak radova na Bulevaru Veljka Vlahovića u Podgorici je decembar ove godine, dok izgradnja kružne saobraćajnice od te dionice ka Tuzima neće biti završena 13. jula kako je planirano, pa je izvođač, podgorička firma “Tehnoput”, rok produžila do sredine avgusta.

To je “Vijestima” kazao vršilac dužnosti izvršnog direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Dragan Senić.

Iako su svi radovi na ovoj dionici trebalo da budu završeni još aprilu, to se nije desilo, kako kaže Senić, zbog neredovnog plaćanja, korona krize i poremećaja na tržištu. On je naglasio da je tada sa kompanijom “Tehnoput” potpisan i aneks ugovora kojim se rok za završetak radova odlaže za kraj ove godine, odnosno 30. decembar.

Senić je pojasnio da je krajem januara 2020. godine potpisan ugovor između Uprave javnih radova i Glavnog grada, dok se među tri projekta u ugovoru našao i Bulevar Veljka Vlahovića čija je izgradnja planirana do 2024. godine.

On je dodao i da radove finansira Uprava javnih radova, dok je Glavni grad zadužen za izbor projektanta, revidenta, izvođača radova i vršioca stručnog nadzora.

Za izvođača je kao najpovoljnija tada izabran “Tehnoput” sa kojim je potpisan ugovor vrijedan 4,59 miliona eura sa PDV-om.

Korona kriza i skok cijena

“Tehnoputu” je po ugovoru trebalo da bude uplaćeno 700 hiljada u toku 2020. godine, a preostali iznos u naredne četiri godine u skladu sa odobrenim budžetom, kazao je Senić.

Radovi na dionici su započeli u oktobru te godine, dok je rok za izgradnju bio 30 mjeseci od dana početka. “Tehnoput” je do decembra izveo radove vrijedne pola miliona eura, ali, kako je kazao Senić, uplate toj kompaniji u toku te godine nije bilo. Radovi su podgoričkoj firmi plaćeni tek u februaru i martu naredne godine.

Pošto je budžetom iz 2021. za ove radove bilo predviđeno 700 hiljada, a radovi do maja već iznosili 957 hiljada eura, dug od preostalih 257 hiljada te godine nije izmiren zbog čega je “Tehnoput” radove obustavio u junu, pojasnio je Senić. Zatim je, kako je kazao, taj dug isplaćen u februaru 2022. godine dok je za tu godinu iz budžeta izdvojeno pola miliona eura, što za tri godine čini ukupno 1,2 miliona eura, ili gotovo 27 odsto od ugovorene vrijednosti.

“Tehnoput” je izgradnju prošle godine opet obustavio, nakon što je izveo radove do vrijednosti od 1,2 miliona. Iz te firme Agenciji je saopšteno da su “pripremili predloge kojima bi se produžio rok za kraj radova i izmijenio ugovor zbog enormnog rasta cijena”. Senić je naglasio da su se radovi odvijali u jeku pandemije koronavirusa, što je uz rat u Ukrajini poremetilo tržište građevinskih materijala.

Naglašava da se “Tehnoput” u toku prošle godine obraćao Agenciji i radi izmjene vrijednosti radova i produžetka roka do kraja 2023. godine. Senić je kazao da su te zahtjeve proslijedili Upravi za javne radove, ali da im je rečeno da “nisu kompetentni” da se izjasne na te zahtjeve.

Prošlogodišnjim rebalansom budžeta za radove je predodređeno još 667 hiljada eura, odnosno ukupno 1,2 miliona, pa je ugovor sa izvođačem zaključen u decembru prošle godine nakon čega je novac i uplaćen, istakao je Senić.

Nakon odobravanja novca, do maja 2023. je “Tehnoputu” upućeno više urgencija da radove otpočne i intenzivira.

Senić je naglasio da je na nekoliko puteva koji se spajaju sa bulevarom saobraćaj otežan, ali da ne postoji opasnost za građane.

Prioritet kružni tok ka Tuzima

Trenutni prioritet na izgradnji Bulevara Veljka Vlahovića je završetak radova na kružnoj saobraćajnici prema Tuzima, što se očekuje do sredine avgusta, kazao je Senić.

On napominje da je kapitalnim budžetom za radove u toku ove godinu ukupno predviđeno 697 hiljada eura, što sa prethodnim uplatama iznosi 2,59 miliona eura ili 56 odsto od ugovorene vrijednosti.

Zbog toga Senić ističe da budžetom za narednu godinu treba planirati 1,99 miliona eura za bulevar, ne računajući dodatne troškove.

Bonus video: