Opština Kolašin odredila prioritete za podršku

Opština promijenila kriterijume za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija

2335 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Prioritetne oblasti u kojima će Opština Kolašin ove godinu pružiti podršku sufinansiranjem projekata NVO su očuvanje kulturnih potencijala, tradicije i kulturne posebnosti, podizanja nivoa urbane kulture i očuvanja kulturne baštine, podsticanje veće uključenosti mladih u procesima odlučivanja za očuvanje životne sredine i ruralnog razvoja.

Tu odluku donio je predsjednik Opštine Petko Bakić, nakon sastanka Savjeta za saradnju sa NVO.

Prethodno, stavljena je van snage stara, a odbornici su usvojili novu Odluku uslovima i postupku finansiranja projekata i programa civilnog sektora.

Razloga za to je više, a jedan od njih je što “do sada nije bio predviđen procenat tekućeg budžeta koji se na godišnjem nivou izdvaja za projekte NVO”. Starim aktom nije bio predviđen iznos koji se može opredijeliti za organizacije sa posebnim statusom. Novom odlukom predviđeno da se ubuduće iz sredstava budžeta godišnje izdvaja najmanje 0,1 odsto za NVO sa sjedištem u Kolašinu.

Određeno je i da minimalan iznos sredstava koji se dodjeljuje za projekat NVO ne može biti manji od 80 odsto od traženog iznosa za finansiranje projekta. Takođe, i da se projekat može finansirati najviše do 20 odsto ukupnih sredstava predviđenih budžetom za tu namjenu.

Opština je nedavno uputila i javni poziv civilnom sektoru da predlože kandidata iz svojih redova, koji će biti član komisije za raspodjelu sredstava NVO.

Bonus video: