Pljevlja: Dobili stanove, pa ih izdavali

Opština Pljevlja će popisati kuće i stanove koji su ranije dodjeljivni socijalnim slučajevima, za koje u veoma visokom procentu potomci sada ubiraju kiriju

10751 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš naložio je Direkciji za imovinu da napravi spisak trenutnih korisnika stanova u vlasništvu opštine Pljevlja, a koji su ranije dodjeljivani socijalnim slučajevima u gradu.

Vraneš je ranije kazao da opština ima u svom vlasništvu oko stotinu stanova i kuća koje, prema informacijama sa kojima raspolažu, u velikom procentu ne koriste građani kojima su oni bili dodijeljeni.

“Što se tiče stanova, ništa nije rađeno po tom pitanju i prije četiri mjeseca smo pokrenuli priču da se ustanovi broj kuća i stanova u vlasništvu opštine Pljevlja i to je broj koji je skoro trocifren. Mi smo preko Direkcije za imovinu pokrenuli proces da se utvrdi ko stanuje sad u tim kućama i došli smo do saznanja da u veoma, veoma visokom procentu žive potomci nekih socijalnih slučajeva, odnosno oni to sada izdaju trećim licima. Tako da ćemo i u skorije vrijeme krenuti i to pitanje da rješavamo da se zna koje su kuće i stanovi koji su u vlasništvu opštine Pljevlja, kome se besplatno izdaju, jer ne možemo da potomcima nekih ljudi to i dalje besplatno dajemo, a oni da naplaćuju kiriju”, rekao je Vraneš

Opština Pljevlja ima pravo raspolaganja na 78 stanova ukupne površine 3.040 metara kvadratnih. Jedan dio evidentiranih stanova je otkupljen od fizičkih lica i nisu se uknjižili kod Uprave za katastar i državnu imovinu - PJ Pljevlja.

“Opština Pljevlja ima pravo raspolaganja na 28 kuća, ukupne površine 2.234 metara kvadratnih, s tim što treba naglasiti da se sedam kuća koje su uknjižene na Opštinu Pljevlja odnose na nelegalno sagrađene objekte u Ulici Save Kovačevića, gdje su stvarni vlasnici fizička lica, koja nijesu podnijela zahtjev za legalizaciju, niti su nelegalne objekte uknjižili na sebe u “V listu” kod Uprave za katastar i državnu imovinu - Područna jedinica Pljevlja”, navodi se u informaciji o evidenciji nepokretne imovine na koju pravo raspolaganja ima Opština.

Jednim dijelom stanova Opština je ranije rješavala socijalne potrebe građana, a većina sadašnjih korisnika stanova nema dokaze o pravu korišćenja.

Na Opštinu Pljevlja sa pravom raspolaganja upisano je i 111 pomoćnih objekata, ukupne površine 2.052 metara kvadratnih, 110 nestambenih prostora, ukupne površine 746 metara kvadratnih i 89 objekata na seoskom području, ukupne površine 6.006 metara kvadratnih.

Dio pomoćnih objekata je u lošem stanju i sklon je urušavanju, a jedan dio objekata ne postoji na licu mjesta jer su uklonjeni usljed urušavanja.

Dio nestambenih prostora-podruma u stambenim zgradama uknjižen je na Opštinu Pljevlja, iz razloga što popisna komisija prilikom popisa na licu mjesta nije mogla utvrditi stvarne vlasnike, a isti prilikom otkupa stanova nijesu bili obuhvaćeni osnovnim ugovorom.

Bonus video: