Prvi Ironman sa Daunom u Baru: Odustajanje nikad nije opcija

Kris Nikić posjetio je sportiste Specijalne olimpijade juče na turniru u Baru. On je jedan od takmičara Ocean Lava Montenegro trke, koja će tokom vikenda biti održana u Kotoru

26456 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Damira Kalač
Foto: Damira Kalač

Odustajanje nije opcija. Nikad nisam odustao. Kad su mi govorili da neću biti Ironman, rekao sam im da gledaju svoja posla.

To je juče sportistima Inkluzivnog takmičenja u boćanju i stonom tenisu u Baru, koju je organizovala Specijalna olimpijada Crne Gore, poručio Kris Nikić, prvi Ironman sa Daunovim sindromom.

Kris živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), na Floridi. Prvi je put u Crnoj Gori, odakle je porijeklom njegov otac Nik.

Kris je jedan od učesnika Ocean Lava Montenegro triatlon trke, koja će u subotu i nedjelju biti održana u Kotoru.

Sa Nikićima su u Crnu Goru stigli i Lili Mils i njena majka. Mils je takmičarka Specijalne olimpijade iz Velike Britanije, teniserka, i jedna je od učesnica Australian Opena, koji je održan početkom godine. Mils je učestvovala i na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade u Abu Dabiju 2019, i Igrama u Berlinu, u Njemačkoj, 2023. godine.

Kris je, kaže njegov otac Nik, prije šest godina bio sportista Specijalne olimpijade na Floridi, ali nije bio toliko dobar i nije išao na takmičenja - ni na Floridi, ni bilo gdje u SAD.

“Imamo Krisa koji nikad nije učestvovao na Specijalnoj olimpijadi, i Lili koja je superstar Specijalne olimpijade. Da bi postigla takav uspjeh, radila je jako mnogo. Na sličan način, i ja sam se prije šest godina posvetio radu sa Krisom”, rekao je Nik.

Kris Nikić
foto: Privatna arhiva

U to vrijeme, Kris nije mogao da uradi nijedan sklek, ni da trči 100 metara, da otpliva 25 metara, ni da vozi biciklo, a da ne padne.

Uz filozofiju “jedan odsto bolji svaki dan”, tri godine kasnije, Kris je postao Ironman.

“Ali i dalje nije učestvovao na Specijalnoj olimpijadi. Čak iako na Specijalnoj olimpijadi možda bilježite prosječne rezultate, ako radite jako, možete da postignete mnogo”, poručio je Nik juče sportistima koji su učestvovali na turniru u Baru.

Kris je prvi Ironman završio u novembru 2020, kada je kao prvi “čelični čovjek” sa Daunovim sindromom upisan u Ginisovu knjigu rekorda. Ironman distanca podrazumijeva plivanje 3,8 kilometara, 180 kilometara vožnje bicikla i maraton, odnosno trčanje 42 kilometra.

Kris Nikić i novinarka Vijesti
Kris Nikić i novinarka Vijestifoto: Privatna arhiva

U međuvremenu, Kris koji danas ima 24 godine, završio je i trku na svjetskom prvenstvu u Ironmanu na Havajima, a u martu je upisan na listu trkača koji su završili šest svjetskih maratona: Njujork, Boston, Čikago, London, Berlin i Tokio.

U Kotoru, gdje se takmičenje održava u subotu i nedjelju, Kris će učestvovati u Ironman poludistanci, što je i najduža distanca te trke. To znači da će plivati 1,9 kilometara, voziti biciklo 90 i trčati polumaraton, odnosno 21 kilometar.

Kris će u Kotoru nositi startni broj broj 321, gdje “321” označava inicijativu za kreiranje kategorije za neurodivergentne osobe, odražavajući jedinstvene karakteristike pojedinaca poput onih s Daunovim sindromom - prisustvo dodatne, treće kopije, 21. hromozoma.

Taj potez ističe nastojanje za prepoznavanje u sportu, slaveći sposobnosti svih sportista.

Startni broj “321” i kategoriju za sportiste sa intelektualnim smetnjama, organizatori Ironman triatlon trka i maratona uveli su zahvaljujući Kristu.

Osim toga, i proizvođači sportske opreme, poput Adidasa, počeli su da proizvode patike za tu kategoriju sportista, posebno one sa Daunovim sindromom.

Specijalna olimpijada u Crnoj Gori osnovana je 2007. godine. Danas ima šest registrovanih klubova, a takmičari Specijalne olimpijade Crne Gore takmiče se u osam sportova.

Za sve njih, kazao je “Vijestima” Ivan Radović iz Specijalne olimpijade, Kris i njegova porodica prava su inspiracija.

“Kris Nikić je pravi primjer da sportisti SO imaju sposobnost da naprave velike rezultate značajne za svjetski sport generalno. Osim nevjerovatnog sportskog rezultata, Kris je pokazao i važnost i značaj omogućivanja bavljenja sportom i treniranja za sve osobe. Nažalost i u svijetu, a posebno i kod nas u Crnoj Gori, stigma je vrlo prisutna prema osobama sa Daunovim sindromom ili sa intelektualnim smetnjama i Krisov primjer značajno pomaže svima u svijetu koji se bore protiv takvih stavova. Kris i njegova porodica su velika inspiracija za sve nas iz SO, posebno za sportiste i njihove porodice”, rekao je Radović.

U juče održanom Inkluzivnom takmičenju u boćanju i stonom tenisu, osim sportista iz Crne Gore učestvovali su i sportisti i partneri iz Specijalne olimpijade Grčke, SO Srbija i SO Bosna i Hercegovina.

Nikići su najavili da ovo nije njihova posljedna posjeta Crnoj Gori.

Pred Krisom je i novi sportski izazov - Ultraman triatlon: 10 kilometara plivanja, 250 bicikla i 84 kilometra trčanja...

Od drugih želja u životu, vedri 24-godišnjak, koji je u sali prisutne izazvao da uživaju i da plešu cijelu noć sa voljenom osobom, kaže da želi da putuje, da se “oslobodi” roditelja i da se oženi.

Bonus video: