ASK: Raonić sakrio prihod iz Građanske alijanse i akcije u "Plantažama"

U odluci koju potpisuje direktorica ASK Jelena Perović navodi se i da Raonić nije upisan u registre drugih organa kao vlasnik kuća u Podgorici i na Žabljaku, zbog čega nije ni imao obavezu da ih prijavi

45647 pregleda 51 reakcija 31 komentar(a)
Raonić, Foto: Boris Pejović
Raonić, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je krajem prošle godine utvrdila da je Zakon o sprečavanju korupcije prekršio 2021. generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić - prijavio je manji prihod po osnovu članstva u Savjetu Agencije za elelektronske medije (SAEM).

Prema odluci, nije prijavio zaradu za avgust 2021. iz Građanske alijanse, ali ni naknadu iz te NVO po osnovu ugovora o djelu.

ASK je utvrdio da u izvještaju Raonića nema ni akcija u preduzeću “Plantaže”.

U odluci koju potpisuje direktorica ASK Jelena Perović navodi se i da Raonić nije upisan u registre drugih organa kao vlasnik kuća u Podgorici i na Žabljaku, zbog čega nije ni imao obavezu da ih prijavi.

Utvrđeno je i da nije imao obavezu da podnese posebni izvještaj o imovini i prihodima s obzirom na to da je Agenciji dostavio obavještenje “o prelasku na drugu javnu funkciju 16. 08. 2021. godine”.

Osnovni sud u Podgorici donio je 8. maja presudu da je Savjet RTCG nezakonito izabrao Borisa Raonića za generalnog direktora po drugi put, u junu prošle godine.

Ta odluka donesena je po tužbi Srđana Čovića koji je tužio Javni servis zbog nezakonitog imenovanja Raonića 1. juna 2023 godine.

Osnovni sud u Podgorici utvrdio je i krajem aprila da je Raonić nezakonito izabran za generalnog direktora RTCG u junu prošle godine.

Iz RTCG je tada najavljeno da će se žaliti na tu presudu.

Viši sud u Podgorici je 10. maja prošle godine potvrdio presudu Osnovnog suda da je generalni direktor RTCG Boris Raonić bio u sukobu interesa kada je u avgustu 2021. godine izabran na tu funkciju jer je već bio imenovan od Skupštine na drugu javnu funkciju - člana SAEM.

Sud je pravosnažno donio odluku, a takođe po tužbi kandidata Nikole Markovića, da je po Zakonu o nacionalnom javnom emiteru predstavljalo smetnju što Raonić već obavlja javnu funkciju pa je pravna posljedica - poništaj odluke o izboru Raonića, ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa. Uprkos tome, Savjet RTCG u junu je ponovo Raonića imenovao za direktora.

Nevladina organizacija Media centar podnijela je nakon toga krivičnu prijavu protiv predsjednika i članova Savjeta RTCG Veselina Drljevića i članova Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića i Amine Murić zbog sumnje da su odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi izabranom generalnom direktoru Raoniću. U Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) taj predmet spojen je sa drugim krivičnim predmetom protiv Raonića, predstavnika pravne službe Želimira Mićovića i advokatice RTCG Zorice Đukanović, zbog osnova sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj putem podstrekavanja članova Savjeta.

Iz SDT su “Vijestima” ranije kazali da je odluka u tom predmetu još nije donijeta, jer prate odgovarajuće postupke pred Vrhovnim sudom Crne Gore. Te odluke, kako je rekao portparol SDT, od značaja su za odlučivanje i o krivičnim prijavama. U međuvremenu, osim Osnovnog suda, i Vrhovni sud odbio je reviziju odluke Višeg suda prema kojoj je Raonić nezakonito imenovan u avgustu 2021. na tu funkciju.

Bonus video: