Investitori vole da znaju ko je vlast

Većina članova Američke privredne komore ne vjeruje u sudstvo i vladavinu prava, dok česte izmjene važnih sistemskih zakona unose pravnu nesigurnost

18203 pregleda 67 reakcija 1 komentar(a)
Abazović sa američkom ambasadorkom Rajzing Rajnke na predstavljanju izvještaja, Foto: Luka Zekovic
Abazović sa američkom ambasadorkom Rajzing Rajnke na predstavljanju izvještaja, Foto: Luka Zekovic

Glavni rizik po ekonomiju u narednom periodu je politička nestabilnost države. To je odgovorilo čak 90 odsto članova Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham) u anketi za izvještaj o poslovnom ambijentu.

Politička nestabilnost ih je više zabrinula od inflacije, eventualnog pada ekonomije, nepredvidivosti tržišta i nastavka rata u Ukrajini.

”Kao glavni razlog nezadovoljstva poslovnim ambijentom članice su uniformno navele političku nestabilnost u zemlji, koja snažno pogađa investicije. Politička neizvjesnost uzrokovala je nedostatak novih projekata usljed nepovjerenja investitora da ulažu u tržište pogođeno neadekvatnim planiranjem i finansiranjem, kao i čestim smjenama personalnih rješenja na pozicijama koje su presudne za konstruktivno donošenje odluka. Članice su mišljenja da će nepredvidiva politička situacija imati dugoročno negativne posljedice kroz smanjenje stranih investicija”, navedeno je u izvještaju.

Ovu poslovnu asocijaciju čini 89 kompanija, koje zapošljavaju preko 5.700 radnika i koje su od početka poslovanja u Crnoj Gori investirale više od 1,75 milijardi eura.

One su sa ocjenama od jedan do deset ocjenjivali stanje u privredi pa je ukupni poslovni ambijent dobio prosječnu ocjenu od 5,65 za period 2021/2022. godina. To je najniža ocjena u proteklih šest godina.

”Zabrinjavajuće je što preko polovina članica koje su učestvovale u istraživanju smatra da se poslovna klima u njihovom sektoru privrede pogoršala ili značajno pogoršala u prethodne dvije godine. Oko 22% članica nisu primijetile promjene u poslovnom ambijentu, dok oko 20% njih smatra da se poslovni ambijent poboljšao u proteklom dvogodišnjem periodu”, navedeno je u izvještaju.

Razlog za zabrinutost američki investitori vide u nedovoljno razvijenoj vladavini prava i poljuljanom povjerenju u pravosuđe. Čak 84 odsto je lošim ocijenilo trajanje sudskih postupaka, 70 odsto je dalo negativne ocjene za “nezavisno pravosuđe”, dok 65 odsto nevidi jednakost u primjeni zakona.

”Vladavina prava je i dalje velika prepreka stvaranju konkurentnog i fer tržišta, budući da je povjerenje u pravosudni sistem poljuljano, dok česte izmjene važnih sistemskih zakona unose pravnu nesigurnost”, smatraju u AmCham.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Jedan od ključnih nalaza u izvještaju, koji se nalazio i u prethodnim, jeste da je nelojalnom konkurencijom stvorena siva ekonomija koja je ozbiljna prepreka i koja negativno utiče na poslovno okruženje u Crnoj Gori.

”Članice kao ključne uzroke postojanja sive ekonomije u Crnoj Gori vide slabu vladavinu prava kroz nejednaku primjenu zakona, neadekvatan zakonodavni okvir, nedovoljan inspekcijski kadar i slabu koordinaciju između relevantnih državnih institucija. Potrebno je da državni aparat prepozna borbu protiv sive ekonomije kao svoj prioritet, u cilju stabilizacije javnih finansija. Pored toga, treba raditi na afirmisanju principa jednakosti pred zakonom za sve subjekte, kao jednog od osnovnih načela pravne države i vladavine prava. Postoji ozbiljan institucionalni problem, u vidu nedostatka inspekcijskog kadra, koji treba pod hitno rješavati, budući da država mora pojačati kontrolu svih mogućih štetnih ponašanja, a potom se dobar rad na terenu mora ispratiti adekvatnim presudama i kaznama od strane pravosudnih organa. Sivu ekonomiju ne treba problematizovati samo kroz izgubljene poreske prihode, već treba sagledati i njeno negativno dejstvo koje se reflektuje na cjelokupno društvo”, navedeno je u izvještaju.

Kao razlozi za zabrinutost navedeni su i nedostatak adekvatne radne snage, porast neformalnog tržišta, te nedovoljno podsticajnih mjera koje bi učinile Crnu Goru konkurentnijom investicijom za ulaganje u odnosu na region.

Skoro polovina članstva smatra da su Vladine mjere za suzbijanje sive ekonomije loše, odnosno veoma loše, te da su inspekcijske službe nedovoljno efikasne u suzbijanju sive ekonomije.

Skoro 70 odsto članica ocijenilo je proces donošenja odluka kao netransparentan, dok 67 odsto nije zadovoljno konsultacijama donosioca odluka sa privatnim sektorom.

Za pet godina očekuju rast i ekspanziju poslovanja

Dobra vijest je da skoro polovina ispitanih članica očekuje da će broj zaposlenih rasti, dok svega šest odsto planira da smanji broj zaposlenih.

Preko 65 odsto ispitanih članica dalo je donekle optimističnu prognozu, a preko 10 odsto veoma optimističnu.

”Očekivanja članica su da će nakon krize i predstojeće recesije, pred kraj petogodišnjeg perioda, doći do oporavka i rasta i ekspanzije poslovanja, naročito u IT industriji, energetici i turizmu. Kompanije su uvjerene da će u bliskoj budućnosti biti postignuta politička stabilnost, kao i prijeko potrebna digitalizacija administrativnih usluga i korporativna digitalizacija, što će doprinijeti povećanju kvalitetnih i održivih investicija u državi. Energetski sektor je sa najviše potencijala, smatraju članice, posebno u svjetlu trenutnih geopolitičkih dešavanja koja idu u pravcu promjena izvora energije na evropskom tlu i smanjenja zavisnosti snabdijevanja energijom van Evropske

unije. Sa ulaskom u Evropsku uniju, Crna Gora može očekivati i dolazak velikih svjetskih trgovačkih brendova, što će dodatno uticati i na turističku potražnju”, smatraju u AmChamu.

Bonus video: