Drašković, Hajduković, Marić i Stamenkovski u trci za izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore

Na javni poziv stiglo sedam prijava. Aktuelni vršilac dužnosti direktora državne firme i pomoćnik za komercijalne poslove kandidati za čelnu poziciju. Prijave mogli da pošalju i strani državljani

34766 pregleda 7 komentar(a)
Na konkurs su mogli da se prijave i stranci (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Na konkurs su mogli da se prijave i stranci (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Na javni konkurs za izbor izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) stiglo je sedam prijava među kojima su kandidature aktuelnog vršioca dužnosti direktora Vladana Draškovića i pomoćnik direktora za komercijalne poslove Predraga Hajdukovića koji je zaposlen, saznaju “Vijesti”.

Kandidature su podnijeli i Rade Marić koji je pokrivao poziciji direktora tivatskog Aerodroma, kao i Ljube Stamenkovski koji je bio u trci na jednom od ranijih konkusa za izvrsnog direktora.

Izvori “Vijesti” navode da je moguće da neka od prijava stigne poštom.

Marić
Marićfoto: HRS

ACG raspisali su 10. aprila javni konkurs za izbor izvršnog direktora koji je zatvoren u četvrtak u pomoć. Iz državne kompanije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” koliko je prijava stiglo i kada će biti izabran izvršni direktor.

Mandat izvršnog direktora je četiri godine, a na konkurs su mogli da se prijave i kandidati iz stranih država.

“Pored opštih uslova predviđenih Zakonom o radu, kandidat mora da ispunjava i sledeće uslove: visoko obrazovanje (VII-1 stepen stručne spreme); da ima pet godina radnog iskustva na poslovima upravljanja; znanje engleskog jezika – srednji nivo”, Poželjno je, kako su kazali, da kandidat posjeduje iskustvo iz oblasti vazdušnog saobraćaja, ekonomije ili poslovnog upravljanja i da “posjeduje visoke etičke standarde i integritet”, precizirano je, između ostalog u konkursu.

Vladan Drašković imenovan je prvi put za v. d. izvršnog direktora ACG u avgustu 2022., da bi mjesec dana kasnije preuzeo funkciju u punom kapacitetu na kojoj je bio do 27. marta kada ga je Odbor direktora kojim je predsjedavao Eldin Dobardžić smijeni zbog “nestanka” pola miliona eura. Draškoviću je zamjereno što je potpisao i odobrio plaćanje u iznosu od oko 550.000 eura jednoj britanskoj firmi od koje su ACG prošle godine na tenderu kupile nove samohodne stepenice za ukrcaj putnika u avione za aerodrom Tivat i za aerodrom Podgorica. Ovaj novac su ACG uplatili na pogrešan račun, jer niko prethodno nije provjerio da li je to račun kompanije sa kojom su dogovorili isporuku opreme. Novac je, u međuvremenu, vraćen na račun kompanije što je zvanično saopštio ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Doskorašnji Odbor direktora ga smijenio: Vladan Drašković
Doskorašnji Odbor direktora ga smijenio: Vladan Draškovićfoto: BORIS PEJOVIC

Smjena Draškovića je uslijedila dan prije nego je Vlada odlučila da smijeni tadašnji Odbor direktora i imenuje novi. Radulović kazao je da je zatečen informacijom da je Drašković smijenjen i da je ova odluka da se “obezglave ACG dan prije nego što dođe novi bord stvarno sramotna stvar”.

Nakon što je Vlada izabrala novi Odbor direktora kojim predsjedava Jelena Maraš taj odbor je jednoglasno vratio Draškovića na poziciju vršioca dužnosti direktora.

“Petar Radulović, koji je do sada bio v. d. izvršnog direktora, ostaje na poziciji zamjenika izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore. Odbor direktora smatra da je, u ovom trenutku, najvažnije da Aerodromi Crne Gore tokom ljetnje sezone funkcionišu efikasno i stabilno, između ostalog, i s obzirom na rast broja putnika u odnosu na 2019. godinu”, ističe se u saopštenju.

Iz Aerodroma Crne Gore su dodali da su od 1. januara do 7. aprila 2024. godine opslužili preko 360 hiljada putnika, što je kako su kazali 27 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.

Hajdukoviću pomoćničko mjesto nakon smjene Draškovića

Hajduković je u Aerodrome došao u mandatu bivšeg direktora Danila Orlandića kao kadar DPS -a što je potvrđeno “Vijestima” iz više izvora i obavljao je funkciju pomoćnika direktora.

Nakon što je Odbor direktora predvođen Dobardžićem smijenio Draškovića postavio je Hajdukovića za direktora za komercijalne poslove. Tu poziciju obavljao je Drašković prije nego je izabran za izvršnog direktora.

Bonus video: