Poreska uprava: Ambasada SAD greškom bila na crnoj listi

Ambasada SAD novac za poreze i doprinose uplatila je na devizni račun PU, ali je zbog promjene ovlašćenog službenika u PU to konstatovano nakon što je urađen presjek dužnika na dan 31. mart

12097 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Poreske uprava je danas objavila korigovanu "crnu listu" poreskih dužnika sa koje je uklonjena Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Vlada je prošle sedmice objavila "crnu listu" poreskih dužnika na kojoj je bila i ova Ambasada sa dugom za poreze i doprinose od 526.989 eura na dan 31. mart.

Iz Poreske uprave juče je saopšteno da je došlo do greške, jer je Ambasada SAD-a novac za poreze i doprinose uplatila na devizni račun, ali da je zbog promjene ovlašćenog službenika u PU to konstatovano nakon što je urađen presjek dužnika na dan 31. mart.

"Poreski obveznik Ambasada Sjedinjenih Američkih Država našao se na prethodno objavljenoj Crnoj listi 50 najvećih poreskih dužnika, iz razloga što je zbog institucionalnih promjena poreskog organa došlo do promjene ovlašćenog lica tako da do aprila ove godine nije vršeno preusmjeravanje uplaćenih sredstava sa deviznog računa za uplate poreskih obaveza nerezidentnih pravnih lica, uključujući i uplate Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Podatak o deviznim priliva sa računa pomenutog poreskog obveznika dobijen je tek nakon izvršenog presjeka poreskih dužnika za I kvartal 2024. godine, te se Ambasada Sjedinjenih Američkih Država našla na crnoj listi. Napominjemo da je u pitanju poreski obveznik koji redovno izmiruje svoje poreske obaveze. Ovim putem Vas još jednom obavještavamo da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država uklonjena sa crne liste i upućujemo izvinjenje poreskom obvezniku zbog tehničke greške", navedeno je u saopštenju Poreske uprave.

Bonus video: