Tripković Marković: Prvi put u Crnoj Gori projekat sveobuhvatnog upravljanja kvalitetom u turizmu, uključene sve opštine

Lokalnim turističkim organizacijam predstavljen projekat Montenegro Quality

2628 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NTO CG
Foto: NTO CG

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) danas je prezentovala lokalnim turističkim organizacijama projekat Montenegro Quality, koji ima za cilj unapređenja kvaliteta u turizmu kroz uvođenje marke kvaliteta za subjekte koji posluju u turizmu i povezanim djelatnostima kojim se obogaćuje turistička ponuda.

Ovim projektom NTO CG nastavlja aktivnosti u pravcu unapređenja kvaliteta Crne Gore kao turističke destinacije kroz niz aktivnosti, kojima će biti obuvaćene sve lokalne turističke organizacije i pružena mogućnost učešća predstavnicima turističke privrede koji žele da unapređuju kvalitet usluga koje pružaju.

“Tokom prethodne godine realizovali smo pilot projekat ‘Integralno upravljanje kvalitetom u destinaciji’ u okviru kojeg je vršeno mjerenje online reputacije kvaliteta turističke ponude za dvije opštine, Kotor i Cetinje. Ove godine imamo zadovoljstvo da po prvi put u Crnoj Gori kroz projekat ‘Montenegro Quality’ uradimo sveobuhvate analize kvaliteta ponude za preostale 23 opštine. Mi ćemo putem ovog projekta dobiti potpunu sliku o tome kako se različiti akteri u destinaciji kotiraju na skali ocjenjivanja. To se radi putem jednog od dva najveća softvera za ove svrhe u svijetu, tako da je sve vrlo egzaktno i mjerljivo”, kazala je direktorica NTO CG, dr Ana Tripković Marković.

NTO Promo
foto: NTO CG

Ona je istakla da će ovaj projekat obuhvatiti i niz drugih aktivnosti, kao što su uvođenje marke kvaliteta, edukaciju za lokalne turističke organizacije i turističku privredu na teme koje su vezane za kvalitet usluga i pripremu koncepta za uvođenje destinacijske kartice Montenegro Pass.

“Ključan segment ovog projekta jeste uspostavljanje marke kvaliteta, čiji je prvenstveno cilj poboljšanje iskustva turista u destinaciji i pozicioniranje Crne Gore kao atraktivne cjelogodišnje destinacije. Jedna vrsta aktivnosti je dovesti gosta da provede odmor u vašoj destinaciji, a potpuno druga i još zahtjevnija je da taj gost ode zadovoljan iz destinacije i da putem lijepih poruka o našoj destinaciji privuče dodatan broj ljudi da dođu u Crnu Goru. Sigurni smo da će ovaj projekat doprinijeti podizanju kvaliteta cjelokupne turističke ponude Crne Gore”, zaključila je Tripković Marković.

NTO Promo
foto: NTO CG

Direktorica kompanije Feel IQM, koja realizuje ovaj projekat za potrebe NTO CG i ima dugogodišnje iskustvo u istraživanjima u turizmu, istakla je važnost kontinuiranog unapređenja kvaliteta u svim segmenata turističke ponude.

“Dobijanje marke kvaliteta zahtijevaće ispunjavanje posebnih uslova za sve učesnike u turizmu i vjerujemo da je to jedan novitet koji će dati značajan doprinos unapređenju crnogorskog turizma.

Pored uvođenje marke kvaliteta i sprovođenje mjerenja online reputacija u svim opštinama, projekat Montenegro Quality će obuhvatiti i edukaciju za turističke djelatnike, ispitivanje stanovništva o stavovoma u turizmu i analizu digitalnog marketinga za turističku privredu, a sve u cilju unapređenja kvaliteta destinacije”, poručila je direktorica kompanije Feel IQM, Đurđica Šimičić.

U prvoj fazi implementacije marka kvaliteta će se dodjeljivati hotelima, objektima koji pružaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, kampovima, lokalnim proizvođačima, objektima koji pružaju usluge smještaja u domaćinstvu, wellness centrima, muzejima i galerijama, nacionalnim parkovima, suvenirnicama, žičarama i skijalištima.

NTO Promo
foto: NTO CG

Predstavnici lokalnih turističkih organizacija imaju velika očekivanja od ovog projekta, čija će realizacija, prema njihovim riječima doprinijeti razvoju i unapređenju turističkog proizvoda. Sve aktivnosti će biti u potpunosti besplatne za lokalne turističke organizacije i druge aktere turizma.

“Iskoristio bih priliku da se zahvalim Nacionalnoj turističkoj organizaciji koja u ovakve projekte uključuje i sjever Crne Gore i manje turističke organizacije. Nama je ovaj projekat izuzetno značajan kao rastućim turističkim destinacijama, jer sjever u posljednje vrijeme bilježi porast turista i od izuzetnog značaja nam je da pratimo kvalitet usluge koji se nudi u našim gradovima. Putem ovog projekta ćemo moći da izdavaocima smještaja i turističkim poslenicima pružimo analizu kvaliteta njihovih usluga, identifikujemo nedostatke i radimo na podizanju kvaliteta”, kazao je direktor LTO Mojkovac, Radonja Vuković.

NTO Promo
foto: NTO CG

Lokalna turistička organizacija Zeta, takođe je optimistična kada je u pitanju ovaj projekat, te smatra da je će on biti vrlo koristan svim subjektima u turizmu ove opštine.

“Ovaj projekat je veoma značajan za nas, jer krećemo od nule, s obzirom na to da smo novoosnovana lokalna turistička organizacija. Sigurni smo da će nam dobijeni podaci pokazati gdje se trenutno nalazimo u pogledu kvaliteta turističke ponude i služiti kao smjernice za dalje djelovanje u pravcu unapređenja kvaliteta”, istakla je Tatjana Bojanić, v.d. direktorice LTO Zeta.

Organizacija Feel IQM, koja sprovodi ovaj projekat za potrebe NTO CG, pridružena je članica Svjetske turističke organizacije i Svjetskog savjeta za putovanja i turizam, a nosilac je i brojnih nagrađenih projekata u svijetu.

Video materijal možete preuzeti na sljedećem linku: https://we.tl/t-K51XRr3Cxl

Ili na stranici: https://mediabiro.tv/