Pare "potrošene" dan nakon raspisivanja konkursa

Konkurs za podršku privrednicima, sa ukupno pola miliona eura, raspisan je 22. aprila sa trajanjem do 31. maja, a već 23. aprila pojedini zainteresovani dobili su obrazloženje da ne mogu da konkurišu jer je budžet potrošen

26971 pregleda 12 komentar(a)
Neobična “trka sa vremenom”, Foto: Shutterstock
Neobična “trka sa vremenom”, Foto: Shutterstock

Nataša Pavićević iz Nikšića, vlasnica DOO “Ginger”, firme koja se bavi proizvodnjom hljeba, svježih peciva i poslastica i u sklopu koje posluje i ugostiteljski objekat, odlučila je da kupi veću rernu, novi mikser, rotacionu vitrinu... Zbog toga je odlučila da konkuriše za Program za unaprjeđenje konkurentnosti privrede, za programsku liniju za podršku malim ulaganjima.

Program je otvoren 22. aprila i preduzetnicima je dat rok da mogu da konkurišu do 31. maja. Pavićević je putem online aplikacije pokušala da konkuriše dan nakon što je programska linija otvorena, ali je dobila obavještenje “da ne može da konkuriše jer je budžet za odabranu programsku liniju potrošen”, a riječ je o ukupnim sredstvima u iznosu od pola miliona eura.

Taj program, za četiri programske linije, u Nikšiću je promovisan 25. aprila i toga dana promovisana je i linija koja je već, kako stoji na sajtu Ministarstva ekonomskog razvoja, “privremeno zatvorena usljed dostizanja limita opredijeljenih budžetskih sredstava za programsku liniju”.

“Program je diskriminatorski, jer ne znam kako drugačije da nazovem program koji je otvoren 22. aprila sa rokom trajanja do 31. maja, a već dan od otvaranja je zatvoren. Kada sam pokušala 23. aprila online da apliciram sve sam stavke uspješno odradila, da bi mi na kraju saopštili da nijesam podnijela zahtjev jer je budžet za odabranu programsku liniju potrošen. Ne bih mogla 23. aprila da apliciram da nijesam prethodno skupila svu potrebnu dokumentaciju jer mi je bila potrebna za predračun za kredit IRF-a. Kako je neko mogao da nabavi sve to, ako nije znao na vrijeme kada će program biti raspisan”, kazala je za “Vijesti” Pavićević.

Njen slučaj je, kako je istakla, iznijela i tokom predstavljanja programske linije preduzetnicima iz Nikšića.

“Oni nam predstavljaju liniju za koju je konkurs otvoren do 31. maja, a sredstva su već potrošena. A preduzetnici došli da se informišu na koji način da apliciraju. Kada sam sve ovo i njima iznijela rekli su mi da su sredstva potrošena, da sam ja svakako aplicirala, iako nijesam jer mi je putem online aplikacije odgovoreno da ne mogu da apliciram, pa ako neko odustane da ću onda ja biti na redu. Za ovu liniju je opredijeljeno pola miliona eura, a maksimalno ulaganje za žene u biznisu je 15.000. Nije mi jasno kako je uspjelo njih recimo 150 da aplicira istog dana kada je program otvoren, da dođu do profaktura dobavljača i potroše sva sredstva”, kazala je Pavićević.

Kako je istakla, bonitet njene firme je iz godine u godinu sve bolji i vjeruje da bi na osnovu boniteta bili u vrhu.

“Zar nije logično da, ako je konkurs otvoren do 31.maja da do tog datuma svi mogu da apliciraju, a oni da odrede kriterijume na osnovu kojih će komisija odlučiti ko je dobio tražena sredstva, a ko nije”, pitala je ona.

“Vijesti” su se obratile Ministarstvu ekonomskog razvoja, ali ni nakon dva poslata mejla nijesu dobili odgovor. Na njihovom sajtu je 24. aprila, dva dana nakon otvaranja programa, istaknuto obavještenje za potencijalne aplikante da se “Programska linija za podršku malim ulaganjima privremeno zatvara usljed dostizanja limita opredijeljenih budžetskih sredstava za programsku liniju”.

“Nakon evaluacije podnijetih zahtjeva i eventualnog oslobađanja finansijskih sredstava u okviru ove programske linije bićemo u mogućnosti da nastavimo obradu podnesenih zahtjeva po redosljedu prispijeća prijava, a do utroška predviđenog iznosa podrške. Svi korisnici i potencijalni aplikanti će biti pravovremeno informisani o navedenom”, navodi se u obavještenju.

Bonus video: