Vujičić: Izboriću se da Spajićeva Vlada vrati otetu zemlju građanima ili za istu plati pravičnu nadoknadu

"Ne radi se o privatnoj zemlji koja je od građana oduzeta 50-60-tih godina i kako tako plaćena, nego o zemlji koju je Vlada DPS-a oduzela od građana na osnovu Zakona o morskom dobru iz 1992. godine i za isto nije platila građanima ni jedan cent, bukvalno otela", kazao je Spajić

9494 pregleda 13 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Na sumnju da iza Vlade premijera Milojka Spajića i dalje stoje moćnici Demokratske partije socijalista (DPS), navodi činjenica da Vlada uporno istrajava da sačuva vlasništvo na zemlji, koja se nalazi u zoni morskog dobra, koje zemljište je Vlada DPS-sa prepisala na sebe, bez plaćanja, odnosno otela od istinskih vlasnika, a istinskim vlasnicima ostavila pravo korišćenja.

To je u saopštenju naveo nosilac izborne liste na lokalnim izborima u Budvi 26. maja "Dr Vujičić Božidar - Za stvarne promjene", Božidar Vujičić.

"Ne radi se o privatnoj zemlji koja je od građana oduzeta 50-60-tih godina i kako tako plaćena, nego o zemlji koju je Vlada DPS-a oduzela od građana na osnovu Zakona o morskom dobru iz 1992. godine i za isto nije platila građanima ni jedan cent, bukvalno otela. Kad je u pitanju Budva, najviše je Vlada DPS-a otela zemlju od istinskih vlasnika u Buljaricama. Za Demokratsku partiju socijalista, otimanje privatne imovine nije ništa neobično, međutim više je nego čudno, zašto Vlada u kojoj sjede prestavnici PES-a, Demokrata, SNP-ea i predstavnici albanskih nacionalnih partija a istu podržava i reformisani DF, ne poništi odluku Vlade DPS-a o otimanju zemlje od građana, bez plaćanja bilo kakve naknade i zemlju vrati građanima ili za istu plati pravičnu nadoknadu?”, istakao je Vujičić.

Naglašava da dokaz da se radi o zemlji, koja je oteta od ranijih vlasnika, bez bilo kakvog plaćanja je i presuda suda u Strazburu Nešić protiv Crne Gore, kojom je sud presudio da Vlada može postati vlasnik zemlje u zoni morskog dobra eksproprijacijom, pozivajući se na osnov iz Zakon o morskom dobru, ali nikako bez plaćanja, što je Vlada DPS-a uradila, nego samo uz pravičnu nadoknadu.

"Presudom je odlučeno da se zemlja vrati u vlasništvo privatnom licu, jer ista nije plaćena. I pored zauzetog stava suda u Strazburu i činjenice da je Nešiću vraćeno pravo svojine, Vlada premijera Spaića odnosno Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Vlade, odbija da vrati zemlju ranijim vlasnicima podnoseći tužbe Upravnom sudu na rješenja prvostepenog organa o vraćanju zemlje, otete od građana Budve. Mnogi građani ne znaju za navedenu otimačinu zemlje od strane Vlade DPS-a, sada i od Vlade premijera Spaića. Lista 'Dr Vujičić Božidar - Za stvarne promjene' odnosno ja lično, ukoliko dobijem podršku građana, za govornicom Skupštine opštine Budva izboriću se da Vlada premijera Spajića vrati otetu zemlju građanima ili za istu plati pravičnu nadoknadu, jer jednostavno, ne može se ići u Evropu i istovremeno otimati imovina građana", zaključio je Vujičić.

Bonus video: