Zaključen sporazum: Đeka i Nimanbegu predvode novu koaliciju u Ulcinju, URA završila u opoziciji

U Ulcinju danas zaključen sporazum o formiranju nove većine u naredne dvije godine do redovnih izbora

29089 pregleda 88 reakcija 45 komentar(a)
Foto: Samir Adrović
Foto: Samir Adrović

U Ulcinju je danas zaključen sporazum o formiranju nove koalicije, koja će imati mandat do redovnih izbora početkom 2026.

Sprazum su potpisali predsjednik Demokratske partije (DP) Fatmir Đeka, predsjednik Force Genci Nimanbegu, predsjednik OO Demokratske partije socijalista (DPS) Arijan Ljamović, predsjednik OO Socijaldemokrata (SD) Ćazim Hodžić, predsjednik Demokratskog saveza u Crnoj Gor i(DSCG) Saubih Mehmeti, predsjednik OO Socijaldemokratske partije (SDP) Naser Resulbegović i predsjednik OO Bošnjačke stranke (BS) Muamer Raščić.

Nova većina u ulcinjskom parlamnetu, koji broji 33 odbornika, imaće 21 mandat. U opozicionim klupama, osim Demokratske unije Albanaca (DUA) i Demokrata, koji ni u prethodne dvije godine nijesu bili dio vlasti, završile su i njihove kolege iz Građanskog pokreta URA i Albanske alternative, koji su do danas bili dio sada već bivše vladajuće koalicije sa DP, SD, SDP i Forcom.

Ulcinj koalicija
foto: Samir Adrović

Kako su Vijesti već objavile, ulcinjska bivša vladajuća većina sedmicama unazad postojala je samo na papiru jer su URA i (AA) zaključile sporazum sa opozicionom DUA o ulasku te partije u vlast na lokalnom nivou, dok su neke od stranaka vlasti takođe vodile pregovore sa DPS o formiranju drugačije većine.

Vlast u Ulcinju formirale su nakon izbora 2022. godine koalicija “Za novi početak”(URA, DP, SD, SDP i AA) i Forca.

Trvenja na ulcinjskoj političkoj pozornici počela su da se događaju oko mjesec prije najavljene rotacije na mjestima predsjednika Opštine i Skupštine, koje su pokrivali Omer Bajraktari (URA) i Ardijan Mavrić (Forca).

Shodno koalicionom sporazumu, početkom juna URA je čelnu poziciju u najjužnijoj Opštini, u naredne dvije godine, do redovnih izbora, trebalo da prepusti Forci a da od nje preuzme funkciju šefa lokalnog parlamenta.

Da je URA uspjela u pokušaju da uspostavi novu većinu, postojala je mogućnost da ta partija i poslije juna zadrži čelnu poziciju u Opštini.

Međutim, sada će vjerovatno predsjednik Opštine biti iz redova Force a špekuliše se da bi šef lokalnog parlamenta mogao doći iz redova DPS.

Bonus video: